Leidsch Dagblad - Economie
 
31-10-2014 21:23

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag op de laatste handelsdag van oktober stevig in de plus gesloten, waarbij de Dow-Jonesindex en brede S&P 500 nieuwe recordstanden bereikten. De onverwachte extra stimulans van de Japanse centrale bank werd net als in Europa ook op Wall Street enthousiast onthaald.

31-10-2014 17:59

AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag op de laatste handelsdag van oktober met sterke winsten het weekeinde ingegaan. Beleggers reageerden zeer opgetogen op de aankondiging van extra stimuleringsmaatregelen door de Japanse centrale bank.

31-10-2014 17:38

SIENA - Een Italiaanse rechtbank heeft drie voormalige topbestuurders van de bank Banca Monte dei Paschi di Siena veroordeeld tot celstraffen omdat zij een onderzoek van de autoriteiten naar wanbeleid zouden hebben tegengewerkt. Ook zouden de ex-bestuurders onderzoekers hebben misleid.

31-10-2014 16:21

LONDEN - De grootste Britse banken moeten op termijn mogelijk grotere kapitaalbuffers gaan aanhouden als gevolg van aangescherpte regels waar de Bank of England (BoE) voor pleit. Dat blijkt uit een voorstel dat de toezichthouder vrijdag heeft gepubliceerd.

31-10-2014 15:13

DEN HAAG - Het kabinet wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken AOW'ers in dienst te nemen of te houden. Ook voor werknemers moet het interessanter worden door te werken na het bereiken van de pensioenleeftijd. Het kabinet neemt tegelijk maatregelen om te voorkomen dat AOW'ers jongeren zullen verdringen voor een baan.

31-10-2014 15:05

DEN HAAG - Zorgverzekeraars moeten voortaan duidelijk maken hoe de zorgpremie is opgebouwd. Verzekerden zien dan in een oogopslag welke elementen een rol spelen bij de vaststelling van de nominale premie.

31-10-2014 12:54

AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten gingen vrijdag met stevige koerswinsten richting het weekeinde. Beleggers reageerden opgetogen op de aankondiging van extra stimuleringsmaatregelen van de Japanse centrale bank. De beurs in Frankfurt kampte een groot deel van de ochtend met een storing waardoor niet kon worden gehandeld.

31-10-2014 12:15

MOSKOU - De Russische centrale bank heeft vrijdag een forse renteverhoging doorgevoerd. Op die manier hoopt de bank de stevige daling van de roebel en de hard oplopende inflatie te beteugelen.

31-10-2014 10:28

DEN HAAG - De terugloop van het aantal WW-uitkeringen aan jongeren lijkt door te zetten. Dat constateren uitkeringsinstantie UWV en de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vrijdag.

TOKIO - De Japanse centrale bank heeft onverwacht de omvang van zijn steunbeleid opgevoerd, om de inflatie in de op twee na grootste economie ter wereld aan te jagen en de groei te stimuleren.

31-10-2014 08:09

TOKIO - Sony is in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken. Dankzij de sterke vraag naar spelcomputer Playstation 4 viel het verlies echter kleiner uit dan verwacht, zo bleek uit de cijfers die de Japanse elektronicaproducent vrijdag naar buiten bracht.

31-10-2014 07:26

DEN HAAG - Nederland exporteert steeds minder naar Oekraïne. Oorzaak zijn ,,de toenemende politieke spanningen in dat land'', aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

31-10-2014 07:17

TOKIO - De Japanse beurs is vrijdag fors in de plus gesloten. Het onverwacht vergroten van het monetaire steunbeleid van de Japanse centrale bank zette de Nikkei-index 4,8 procent in de plus tot 16.413,76 punten.

DEN HAAG - KPN moet ook de komende 3 jaar zijn koper- en glasvezelnetwerk openstellen voor andere aanbieders als Tele2 en Vodafone. Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag bekend.

31-10-2014 19:33

LONDEN - De allerhoogste kredietstatus 'AAA' van Noorwegen bij kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is voorlopig niet in gevaar. S&P bevestigde vrijdag de hoogste Noorse kredietwaardering op basis van de sterke economie, de goede financiële positie en het stabiele beleidsklimaat van het land.

31-10-2014 17:43

AMERSFOORT - Het eigenwoningforfait, de belasting op de eigen woning, gaat volgend jaar omhoog van 0,7 naar 0,75 procent. Deze belastingstijging wordt voor een deel veroorzaakt door de recente huurverhogingen, stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag.

31-10-2014 16:40

AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten stonden vrijdag op de laatste handelsdag van oktober flink in de plus. Beleggers reageerden opgetogen op de aankondiging van extra stimuleringsmaatregelen door de Japanse centrale bank.

31-10-2014 14:43

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met flinke winsten geopend. De onverwachte extra stimulans van de Japanse centrale bank wordt ook op Wall Street enthousiast onthaald. Die overschaduwt de onverwachte daling van de consumentenbestedingen in de VS, die voorbeurs werd gemeld.

31-10-2014 14:01

DEN HAAG - De jaarlijkse betaling van het vakantiegeld is niet altijd vatbaar voor beslaglegging door schuldeisers. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag beslist.

31-10-2014 13:54

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York openen vrijdag naar verwachting duidelijk in de plus. De onverwachte extra stimulans van de Japanse centrale bank wordt ook op Wall Street enthousiast onthaald. Samen met het besluit van het Japanse staatspensioenfonds om meer buitenlandse aandelen te kopen, overschaduwt de stimulans de onverwachte daling van de consumentenbestedingen in de VS.

31-10-2014 09:52

DEN HAAG - 2014 is een goed aardappeljaar. Er werd de afgelopen maanden ruim 3,8 miljoen ton aan aardappelen voor de consumptie geoogst.

31-10-2014 09:47

DEN HAAG - Het aantal leden van vakbonden blijft dalen. Maar dit jaar zijn wel meer jongeren lid geworden. Ook het aantal vrouwelijk vakbondsleden neemt, na een klein dipje vorig jaar, weer toe. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag presenteerde.

31-10-2014 09:46

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is vrijdag flink hoger uit de startblokken gekomen. Ook de andere Europese graadmeters toonden stevige winsten. Beleggers reageerden op de onverwachte verhoging van het steunbeleid van de Japanse centrale bank. Ook de positieve stemming op Wall Street werkte door.

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs opent vrijdag naar verwachting in de plus. Ook de andere graadmeters in Europa gaan waarschijnlijk hoger beginnen. Beleggers verwerken onder meer de onverwachte verhoging van het steunbeleid van de Japanse centrale bank.

30-10-2014 21:29

MOUNTAIN VIEW - De zakelijke netwerksite LinkedIn heeft donderdag een tegenvallende omzetverwachting afgegeven voor het vierde kwartaal. Bovendien zakte het bedrijf in het derde kwartaal dieper in de rode cijfers.

30-10-2014 21:17

NEW YORK - Beleggers op Wall Street waren donderdag goedgeluimd dankzij beter dan verwachte macrocijfers en sterke resultaten uit het bedrijfsleven. Creditcardmaatschappij Visa gaf de Dow-Jonesindex met zijn stevige koerswinst een forse impuls. De energiesector had last van een flinke daling van de olieprijzen.

30-10-2014 20:00

NEW YORK - De prijs van goud zakte donderdag tot 1195,50 dollar per troy ounce (31,1 gram), waarmee het edelmetaal de winst voor dit jaar kwijt is. De daling volgde op de bekendmaking van een sterkere dan verwachte economische groei in de VS in het derde kwartaal.

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag hoger dankzij een sterkere dan verwachte economische groei in het derde kwartaal. Ook het feit dat in de afgelopen maand het minste aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering werd ingediend in ruim 14 jaar, kwam het sentiment ten goede.


Stelling

Pesten strafbaar stellen

Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat pesten in zware gevallen strafbaar moet worden gesteld. Dat blijkt uit een onderzoek van het televisieprogramma Eenvandaag. 63 procent van de 26.000 deelnemers aan het onderzoek is van mening dat het mogelijk moet zijn om pesters tussen de twaalf en achttien jaar te dagvaarden, zodat zij een strafblad riskeren. Ook vindt ruim de helft (56 procent) het een goed idee om ouders van pesters een boete te geven als het pesten niet ophoudt. De maat is duidelijk vol. Pesten is geen kinderspel en hoort daarom met volwassen maatregelen aangepakt te worden.

Stelling
Het antwoord van...
Rode Kruis Ziekenhuis
Menno Huikeshoven
Handchirurg
27-10-2014 13:02 Vraag & antwoord

Een 'slapende hand' is een veelvoorkomend verschijnsel. Worden mensen elke nacht wakker van tintelingen in hun vingers, dan is er mogelijk meer aan de hand. Tintelingen in de vingers kunnen wijzen op het carpale-tunnelsyndroom. Handchirurg Menno Huikeshoven van het Rode Kruis Ziekenhuis vertelt over deze aandoening.

Lees verder!