Leidsch Dagblad - Economie
 
22-11-2014 16:00

MAARSSEN - Bouwbedrijf Strukton gaat opnieuw reorganiseren. Het onderdeel Strukton Rail, dat zich bezighoudt met de bouw en onderhoud van spoorwegen, gaat de organisatie aanpassen 'naar aanleiding van de situatie op de spoormarkt in Nederland'. Dit heeft een woordvoerster zaterdag bevestigd.

22-11-2014 11:55

AMSTERDAM - De supermarkten hebben voorlopig voldoende voorraden kip en eieren. Het vervoersverbod in verband met de uitbraak van vogelgriep heeft nog niet tot lege schappen geleid. De winkels kunnen het vervoersverbod van 72 uur overbruggen, stelt koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).

21-11-2014 22:06

LONDEN - Internetgigant Google zal zich, als het aan het Europees Parlement ligt, moeten gaan opsplitsen. Dat meldde zakenkrant Financial Times (FT) vrijdag op basis van een conceptmotie.

21-11-2014 19:54

NEW YORK - De aandelenmarkten op Wall Street stonden vrijdag halverwege de handelsdag hoger. Evenals in Europa reageerden beleggers positief op een renteverlaging in China en de belofte van president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) alles uit de kast haalt om de inflatie in de eurozone op te drijven.

21-11-2014 18:08

LONDEN - Standard & Poor's (S&P) handhaaft de kredietbeoordeling voor Nederland. Het vooruitzicht blijft daarbij stabiel. Dat maakte de firma vrijdag bekend.

21-11-2014 17:59

AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met overtuigende winsten gesloten. De positieve stemming op de beursvloeren werd vooral veroorzaakt door president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij beloofde dat de centrale bank alles op alles zal zetten om de lage inflatie in de eurozone snel omhoog te krijgen.

21-11-2014 15:06

NEW YORK - Amerikaanse beleggers kregen vrijdag in eigen land voorbeurs weinig nieuws om hun koers op te bepalen. De beurzen zullen naar verwachting wel met winst openen dankzij een renteverlaging door de Chinese centrale bank en de belofte van ECB-president Mario Draghi om alles op alles te zetten om de inflatie op te drijven.

21-11-2014 14:17

BARNEVELD - Pluimveehouders houden hun hart vast, nadat vrijdag opnieuw een uitbraak van vogelgriep is geconstateerd. De kippenboeren vrezen een zelfde rampscenario als in 2003. Toen moest vanwege de vogelgriep ongeveer een derde van de totale pluimveestapel van Nederland worden geruimd. De directe schade bedroeg destijds zeker 300 miljoen euro.

21-11-2014 13:57

DEN HAAG - Het kabinet betaalt de naheffing van ruim 642 miljoen euro die het aan Brussel moet betalen nog voor het einde van het jaar. Dat kan doordat er diverse meevallers zijn. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag gezegd na de wekelijkse ministerraad. ,,Gegeven de ruimte op de begroting is het in het belang van Nederland om nog dit jaar te betalen'', zei de minister.

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen waren vrijdagmiddag positief gestemd. De handel werd gesteund door de belofte van ECB-president Mario Draghi om alles te doen om de inflatie in de eurozone aan te jagen.

21-11-2014 08:54

NEW YORK - Topman Bill Ruprecht van het internationale veilinghuis Sotheby's gaat aftreden, onder druk van de activistische investeerder Daniel Loeb. Die heeft lang op zijn vertrek aangedrongen.

21-11-2014 08:13

AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenbeurs opent vrijdag naar verwachting licht hoger. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met kleine winsten beginnen in navolging van de licht hogere slotstanden op Wall Street. Beleggers kijken vooral uit naar een toespraak van ECB-president Mario Draghi tijdens een bankenconferentie in Frankfurt.

21-11-2014 07:52

DEN HAAG - Opnieuw is de teelt van bloemen en planten in kassen afgenomen. Dat komt voor een groot deel door toenemende concurrentie uit landen in Afrika. Nederlandse tomaten en aardbeien doen het juist goed. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

DEN HAAG - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in oktober met 2,2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster dat vrijdag werd gepubliceerd.

22-11-2014 13:37

BRASILIA - Een voormalig topman van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras, Pedro Barusco, heeft gezegd dat hij 22 miljoen dollar (17,75 miljoen euro naar huidige koers) steekpenningen heeft gekregen van de Nederlandse onderneming SBM Offshore. Braziliaanse media meldden zaterdag dat Barusco tegenover Braziliaanse onderzoekers zijn inkomsten opbiecht.

22-11-2014 10:44

TOKIO - De Japanse autofabrikant Toyota roept 400.000 auto's terug naar de garage. Het gaat om Lexus-modellen die mogelijk brandstoflekkage ontwikkelen waardoor brand kan ontstaan. Dit meldde Toyota zaterdag op de website van de Amerikaanse toezichthouder op de verkeersveiligheid National Highway Traffic Safety Administration.

21-11-2014 21:52

NEW YORK - De aandelenmarkten op Wall Street zijn vrijdag hoger gesloten, waarbij de Dow-Jonesindex en de S&P 500 nieuwe recordhoogtes bereikten. Evenals in Europa verwerkten beleggers een renteverlaging in China en de belofte van president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) alles uit de kast haalt om de inflatie in de eurozone op te drijven.

21-11-2014 15:54

NEW YORK - De aandelenmarkten op Wall Street zijn vrijdag met winst aan de handel begonnen. Bij gebrek aan nieuws in eigen land lieten beleggers zich leiden door een renteverlaging in China en de belofte van president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) alles uit de kast haalt om de inflatie in de eurozone op te drijven.

21-11-2014 15:41

UTRECHT - FNV, CNV en VCP zijn onaangenaam verrast over de manier waarop minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) afspraken heeft gemaakt met vijf Nederlandse energiebedrijven over de aanpak van misstanden in de kolensector in met name Colombia. Ze missen duidelijke regels voor het geval afspraken niet worden nagekomen, aldus de vakbonden vrijdag. Tot een kwart van de steenkolen die Nederlandse centrales gebruiken, is afkomstig van Colombiaanse mijnen.

21-11-2014 15:27

DEN HAAG - De rol van goud als dekking van valuta is sinds de jaren zeventig aanzienlijk afgenomen. Centrale banken namen steeds meer andere valuta zoals dollars en ponden in reserve en verkochten een deel van hun goudvoorraad. Veel ging naar Aziatische banken omdat die juist weinig goud hadden, legt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger uit.

21-11-2014 11:44

VEENDAM - Aardappelzetmeelconcern AVEBE heeft in het boekjaar 2013/2014 een ,,solide resultaat'' behaald. Dit ondanks dat er sprake was van een krappe oogst en het bedrijf voor het tweede jaar op rij geen aanspraak meer kon maken op een belangrijke Europese landbouwsubsidie. Dat meldde de coöperatieve onderneming vrijdag.

21-11-2014 10:51

FRANKFURT - De inflatie in de eurozone moet zo snel mogelijk weer gaan stijgen richting het niveau van net onder de 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft. De centrale bank zal daar alles aan doen wat binnen zijn mogelijkheden en mandaat ligt, zei president Mario Draghi vrijdag.

21-11-2014 09:31

AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdagochtend met een kleine plus begonnen. Ook de andere Europese effectenmarkten openden licht hoger in navolging van de bescheiden koerswinsten in Azië en New York. De aandacht gaat vooral uit naar ECB-president Mario Draghi, die vrijdagochtend een toespraak houdt tijdens een bankenconferentie in Frankfurt.

LONDEN - De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce heeft een order ontvangen van het Amerikaanse Delta Air Lines om vijftig nieuwe toestellen te voorzien van zijn motoren. Daarmee is een bedrag gemoeid van 5 miljard dollar (bijna 4 miljard euro).

21-11-2014 07:44

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft haar locatiebeleid voor de goudvoorraad aangepast. Om een evenwichtiger spreiding van het goud over verschillende locaties te realiseren, heeft DNB goud verscheept van de VS naar Nederland. Dit heeft DNB vrijdag bekendgemaakt.

21-11-2014 07:37

TOKIO - De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag met een kleine winst gesloten, na een schommelende handelssessie. Meevallende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en een daling van de Japanse yen boden steun aan de handel. Beleggers deden het verder rustig aan in aanloop naar een lang weekeinde. Maandag is de Japanse markt gesloten vanwege een nationale feestdag.

20-11-2014 20:58

TEMPE - De Amerikaanse staat Arizona heeft autofabrikant General Motors (GM) aangeklaagd voor 3 miljard dollar (2,4 miljard euro). Volgens openbaar aanklager Tom Horne heeft het bedrijf het publiek misleid over de veiligheid van zijn auto's. GM haalde miljoenen auto's terug vanwege mogelijke mankementen aan de ontstekingsmechanismen.

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York koersten donderdag licht hoger, vooral dankzij koerswinsten bij detailhandelaren en energiebedrijven. Gunstige macrocijfers over de Amerikaanse economie gaven het sentiment een steuntje in de rug maar namen zorgen over de zwakke economische omstandigheden elders in de wereld niet weg.
Stelling

Geen ouwe meuk op 1 in Top 2000

De komende tijd worden we weer bedolven onder de oude muziek uit de vorige eeuw: de Top 2000 komt er aan. Radio 2 draait de hele dag ouwe meuk, zeker als we de top tien naderen. Popprof Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk stappen het Top 2000 café weer in en wetenschappers breken zich er het hoofd over waarom Bohemian Rhapsody toch steeds op nummer 1 staat. Moet de top 2000 met al die oude liedjes maar naar omroep Max verhuizen? Of moet er voor de top 10 een verbod komen op muziek uit de vorige eeuw. Geen ouwe meuk op 1 in de Top 2000.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Ilse Bannink
Pijnbestrijder
17-11-2014 15:26 Vraag & antwoord

Een trekkend gevoel of een stekende, brandende pijn op de plaats van een litteken. Littekenvorming hoort bij het genezingsproces na een operatie, maar soms is de vorming van dit littekenweefsel oorzaak van aanhoudende pijnklachten. Is hier iets tegen te doen? ,,Ja", zegt pijnbestrijder en anesthesioloog Ilse Bannink van het Zaans Medisch Centrum. Ze werkt daar in het zogeheten Pijncentrum. ,,Er zijn diverse mogelijkheden om littekenpijn te behandelen." Ze beantwoordt deze week drie vragen over littekenpijn.

Lees verder!