Leidsch Dagblad - Economie
 
25-01-2015 19:44

FRANKFURT - Griekenland blijft, los van de verkiezingsuitslag, afhankelijk van financiële steun van buitenaf. Een dergelijk programma is alleen mogelijk als het land zich aan zijn beloftes houdt. Dat zei president van de Duitse centrale bank Jens Weidmann zondag in een interview met tv-zender ARD.

25-01-2015 13:43

LONDEN - In de twee maanden voor de Griekse verkiezingen hebben spaarders in het land meer dan 10 miljard euro van hun spaarrekeningen gehaald. Ze vrezen dat hun geld niet veilig is bij een overwinning van anti-bezuinigingspartij Syriza. Dat schreef de Britse krant Sunday Times.

24-01-2015 14:20

LONDEN - IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, heeft opnieuw een hoger overnamebod op de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus uitgebracht. Dat meldde persbureau Bloomberg zaterdag op gezag van een niet nader genoemde bron.

24-01-2015 12:29

LONDEN - Als het Verenigd Koninkrijk zijn EU-lidmaatschap opzegt zou dat een risico vormen voor Londen als een van de belangrijkste financiële centra ter wereld. Daarvoor heeft Gary Cohn, voorzitter van het Amerikaanse bankconcern Goldman Sachs, zaterdag gewaarschuwd in een interview met de BBC.

24-01-2015 10:43

NEW YORK - Internetreisbureau Expedia neemt zijn concurrent Travelocity over van technologiebedrijf Sabre voor 280 miljoen dollar (omgerekend 250 miljoen euro). Dat hebben de bedrijven bekendgemaakt.

24-01-2015 10:10

BERLIJN - De dalende euro als gevolg van de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) om fors geld te pompen in de Europese economie, kan een valuta-oorlog met zich meebrengen. Dit zei Jörg Krämer, een topman van de Commerzbank, de tweede bank van Duitsland, zaterdag in het Handelsblatt.

23-01-2015 15:53

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen wisten vrijdag de flinke winsten van een dag eerder verder uit te breiden. Het omvangrijke steunprogramma dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag ontvouwde, bleef het beurssentiment ondersteunen.

23-01-2015 15:49

NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street zijn vrijdag licht lager geopend, na de forse winsten een dag eerder. Beleggers verwerken een stroom kwartaalcijfers van grote bedrijven, terwijl de nieuwe maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag aankondigde nog nagalmen.

23-01-2015 15:30

DEN HAAG - Premier Mark Rutte is terughoudend over het besluit van de Europese Centrale Bank om de geldkraan open te draaien. De ECB is onafhankelijk en daarom past het politici niet in te gaan op zijn besluiten, zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street openen vrijdag naar verwachting zonder grote uitslagen. Beleggers verwerken een stroom kwartaalcijfers van grote bedrijven, terwijl de nieuwe maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag aankondigde nog nagalmen.

23-01-2015 13:21

BRUSSEL - Het huidige Europese steunprogramma voor Griekenland moet mogelijk opnieuw worden verlengd. Zo is in Brussel vernomen.

23-01-2015 11:49

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen wisten vrijdagmiddag de winsten van de afgelopen tijd verder uit te breiden. Het omvangrijke steunprogramma dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag ontvouwde bleef het beurssentiment ondersteunen.

23-01-2015 10:28

LONDEN - De economische groei in de eurozone is deze maand aangetrokken tot het hoogste niveau in bijna een halfjaar. Dat blijkt uit eerste ramingen die onderzoeksbureau Markit vrijdag heeft gepubliceerd.

AMSTERDAM - De toch al bijzonder lage rentes op Europese staatsobligaties gingen vrijdagochtend verder omlaag. Het vooruitzicht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de komende maanden voor honderden miljarden aan obligaties gaat opkopen zorgde opnieuw voor een sterk vraag naar de schuldpapieren.

25-01-2015 15:04

LONDEN - Het uiteenlopende beleid van centrale banken in de VS, Groot-Brittannië, Europa en Japan kan leiden tot meer turbulentie op de valutamarkten en een verschuiving van de mondiale geldstromen. Dat stelde Mark Carney, president van de Britse centrale bank, in een interview met de krant The Telegraph.

25-01-2015 12:47

AMSTERDAM - President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot onderkende zondag in het tv-programma Buitenhof dat de inflatie in de eurozone laag is. Hij voegde daar echter aan toe dat de kerninflatie, waarbij de olieprijs buiten beschouwing blijft, al een jaar stabiel is.

24-01-2015 13:42

AMSTERDAM - Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die een geschil hebben met hun bank over rentederivaten, krijgen vanaf maandag een nieuwe mogelijkheid om hun zaak te laten toetsen. Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) opent dan op verzoek van de banken hiervoor een tijdelijk loket.

24-01-2015 07:24

AMSTERDAM - Het vertrouwen onder particuliere beleggers is in de eerste maand van het nieuwe jaar verder gegroeid. Dat maakte ING zaterdag bekend op basis van eigen onderzoek.

23-01-2015 19:56

NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street lieten vrijdag aan het slot een gemengd beeld zien, na de forse winsten een dag eerder. Beleggers in New York verwerkten een stroom bedrijfscijfers, terwijl de nieuwe maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag aankondigde nog nagalmden.

23-01-2015 17:03

AMSTERDAM - Topman Ben van Beurden van olieconcern Shell verwacht dat de olieprijzen op termijn weer zullen gaan stijgen, na de sterke daling van de afgelopen tijd. Dat heeft Van Beurden gezegd in het bedrijfsmagazine Shell Venster.

23-01-2015 15:02

DEN HAAG - De wereldhandel is in november met 1 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) vrijdag op basis van zijn eigen wereldhandelsmonitor.

23-01-2015 14:54

LEERSUM - De cadeaubon van de VVV is het afgelopen jaar in populariteit gestegen. Met in totaal meer dan 8,1 miljoen verkochte bonnen behaalde VVV Nederland een omzet van ruim 124 miljoen euro. Dat komt neer op een stijging van 2,5 procent vergeleken met een jaar eerder.

23-01-2015 14:39

DEN HAAG - Griekenland blijft gewoon in de eurozone. Een vertrek van dat land is niet in het belang van de eurozone en ook niet van de Grieken zelf. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag gezegd na de wekelijkse ministerraad. Volgens hem zou het opgeven van de euro Griekenland in grote problemen brengen. Dijsselbloem is ook voorzitter van de eurogroep, het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden.

AMSTERDAM - De nieuwe steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgden ook vrijdag voor forse schommelingen op de valutamarkt. De euro leverde 4 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar in en zakte naar het laagste niveau sinds begin september 2003.

23-01-2015 09:46

TOKIO - Sony wil de presentatie van de volledige derdekwartaalcijfers uitstellen tot eind maart. Het bedrijf heeft zoveel schade ondervonden van een cyberaanval dat ze de oorspronkelijke publicatiedatum niet zullen halen, zo werd vrijdag bekend.

23-01-2015 09:21

AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdagochtend met winst begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten gingen verder omhoog. Het omvangrijke steunprogramma dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag ontvouwde bleef het beurssentiment ondersteunen.

23-01-2015 07:49

AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenbeurs opent vrijdag naar verwachting hoger. De andere Europese beurzen zullen ook met winst beginnen. Het omvangrijke steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) blijft de stemming ondersteunen.

RIJSWIJK - Werknemers van geldtransportbedrijf Brink's besluiten hun estafettestaking vrijdag bij de vestiging in Drachten. Banken en parkeerbeheer worden in de regio niet bediend. Wel gaat Brink's uit veiligheidsoverwegingen langs bij winkels en supermarkten, zegt FNV-actiecoördinator Leen van der List.
Stelling

Kom van die stoel af

Nederlanders zijn Europees Kampioen zitten. Geen ander Europees volk brengt gemiddeld zoveel uren per dag zittend door, zo blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Maar liefst 62 procent van de Nederlanders zit meer dan 5,5 uur per dag. Dis is niet iets om trots op te zijn want te veel zitten is slecht voor de gezondheid en het werkt bovendien sportblessures in de hand. Hoog tijd om hier wat aan te doen. Loop elk uur de trap op en af op kantoor, ga regelmatig water drinken. Kom van die stoel af!

Stelling
Het antwoord van...

26-01-2015 00:00 Vraag & antwoord

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Als een zwangerschap zonder problemen verloopt en de moeder gezond is, mag zij altijd zelf kiezen. Wie medische zorg graag nabij heeft, maar ook een huiselijke sfeer wenst, kan kiezen voor een bevalcentrum, bijvoorbeeld Bevalcentrum Parteanz van het Zaans Medisch Centrum. Marianne Alderliesten is gynaecoloog in dit ziekenhuis en beantwoordt deze week drie vragen over dit onderwerp.

Lees verder!