Leidsch Dagblad - Economie
 
23-07-2014 12:55

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen wisten woensdag het herstel voort te zetten, na de recente koersdalingen als gevolg van de politieke spanningen rond de vliegramp in Oekraïne. In Amsterdam werd het sentiment gesteund door goed ontvangen kwartaalcijfers van AkzoNobel.

23-07-2014 09:55

DEN HAAG - Huishoudens hebben in mei 0,1 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is voor het eerst dit jaar dat consumenten meer besteden dan een jaar eerder, zij het nipt, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

23-07-2014 09:36

AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam stond woensdagochtend licht hoger. Ook de andere Europese beurzen gingen licht vooruit. Beleggers bleven positief na de koerswinsten van een dag eerder. In Amsterdam werden de kwartaalcijfers van AkzoNobel goed ontvangen.

23-07-2014 09:20

AMSTERDAM - De Britse investeerder H.I.G. Capital heeft zo'n 5,5 miljoen euro betaald voor de overname van circa 250 vestigingen van de failliete kinderopvang Estro. Dat heeft curator Wouter Jongepier bekendgemaakt in een faillissementsverslag. Het bedrag is inclusief de rechten en roerende zaken als de inventaris, en bevat ook een goodwillvergoeding.

23-07-2014 08:36

AMSTERDAM - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent woensdag naar verwachting licht lager. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met kleine verliezen beginnen. In Amsterdam verwerken beleggers de kwartaalresultaten van AkzoNobel.

23-07-2014 08:22

TOKIO - De aandelenbeurs in Tokio is woensdag nipt lager gesloten. Beleggers deden het rustig aan na de mooie koerswinsten van een dag eerder en hielden hun kruit droog in afwachting van de bedrijfsresultaten, die later deze week naar buiten komen. De Nikkei eindigde 0,1 procent in de min op 15.328,56 punten.

22-07-2014 21:45

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York noteerden dinsdag op winst. Beleggers hoopten op een mogelijke ontspanning tussen Rusland en het Westen na de overdracht van de zwarte dozen van de gecrashte Boeing boven Oekraïne en beloonden een select groepje bedrijven die hun boeken openden met winsten.

22-07-2014 18:00

AMSTERDAM - De Europese beurzen wisten zich dinsdag te herstellen van de verliezen van de afgelopen handelsdagen. Beleggers koesterden hoop op iets meer ontspanning in de verhouding tussen Rusland en het Westen na de overdracht van de zwarte dozen van de neergeschoten Boeing boven Oekraïne en de unanieme aanname van de VN-resolutie waarin het neerhalen van het toestel wordt veroordeeld.

22-07-2014 16:50

AMSTERDAM - Op de Europese aandelenbeurzen zette dinsdag het herstel dat in de ochtend al zichtbaar was, in de middaghandel door. Na een aantal verliesdagen op rij, hopen beleggers op een afname van de spanningen tussen Rusland en het Westen nu de pro-Russische rebellen in Oekraïne de zwarte dozen van de neergeschoten vlucht MH17 hebben overgedragen.

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York openden dinsdag licht hoger en maakten daarmee de verliezen op maandag goed. Volgens handelaren reageerden beleggers, die de handen vol hadden aan een stroom kwartaalcijfers, opgelucht op enige ontspanning in het conflict rond de vliegramp in Oekraïne.

22-07-2014 11:12

LUXEMBURG - De staatsschuld van de eurolanden is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, nadat in het voorgaande kwartaal de schuld nog was gedaald. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag bekend.

22-07-2014 09:59

DEN HAAG - Door een ongeval tijdens het werk liepen vorig jaar 458.000 werknemers lichamelijk letsel of geestelijke schade op. Dat komt overeen met 1 op de 15 werknemers, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

22-07-2014 09:40

AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag in de plus geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger in navolging van de positieve stemming in Azië. Beleggers lijken de politieke spanningen rond de vliegramp in Oekraïne even van zich af te schudden en zich te richten op de kwartaalcijfers.

AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenbeurs begint dinsdag waarschijnlijk met winst. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen hoger openen in navolging van de positieve stemming in Azië. Beleggers lijken de politieke spanningen rond de vliegramp in Oekraïne even van zich af te schudden en zich te richten op de kwartaalcijfers.

23-07-2014 11:22

UTRECHT - De Rabobank kampt sinds 07.00 uur woensdagmorgen met een ,,algehele netwerkstoring''. Klanten kunnen daardoor niet internetbankieren, niet mobiel bankieren en geen iDeal-betalingen verrichten. Ook de beleggingsapp van de bank werkt niet en geldautomaten zijn slechts beperkt beschikbaar. Dat heeft Rabobank laten weten.

23-07-2014 09:44

DEN HAAG - Nederlandse bedrijven en de overheid hebben in mei 0,5 procent meer geïnvesteerd dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

23-07-2014 09:33

STOCKHOLM - Het Zweedse energieconcern Vattenfall, eigenaar van het Nederlandse Nuon, is in de eerste helft van dit jaar weer in de rode cijfers gedoken. Het bedrijf heeft nog steeds veel last van een zwakke vraag naar energie en lage elektriciteitsprijzen. De omzet nam met 4,5 procent af tot 36,6 miljard kroon (3,96 miljard euro), zo meldde het bedrijf woensdag.

23-07-2014 07:26

AMSTERDAM - AkzoNobel heeft de winst in het tweede kwartaal van 2014 zien stijgen, onder meer als gevolg van hogere verkoopvolumes. De omzet daalde licht door negatieve wisselkoerseffecten. De verfspecialist opende woensdag de boeken over de afgelopen periode.

22-07-2014 22:56

REDMOND - Microsoft heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de nettowinst zien dalen, onder meer als gevolg van de overname van het Finse Nokia. De omzet kwam wel iets hoger uit, zo maakte het softwareconcern dinsdag bekend.

22-07-2014 22:21

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag, na de verliesbeurt van de dag ervoor, weer met winst. Beleggers hoopten op een mogelijke ontspanning tussen Rusland en het Westen na de overdracht van de zwarte dozen van de gecrashte Boeing boven Oekraïne en beloonden een select groepje bedrijven die hun boeken openden met winsten. Verscheidene bekende ondernemingen leverden juist in.

22-07-2014 14:56

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York herstellen dinsdag naar verwachting licht van de verliesbeurt van maandag. Handelaren verwachten dat beleggers opgelucht zullen reageren op enige ontspanningen in het conflict rond de vliegramp in Oekraïne. De futures wijzen op een openingswinst van 0,2 à 0,3 procent.

22-07-2014 13:28

AMERSFOORT - Nederlands grootste onafhankelijke telecomretailer Phone House schrapt 200 banen. Ook zullen 50 winkels worden samengevoegd, gesloten of afgestoten als gevolg van grote veranderingen in het klantgedrag. Dit maakte Phone House dinsdag bekend.

22-07-2014 12:46

BRUSSEL - De Europese Unie komt met extra financieringsmogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Het gaat om maximaal 25 miljard euro de komende 7 jaar.

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen herstelden dinsdag na verliezen in voorgaande handelsdagen. Beleggers hopen op een afname van de spanningen tussen Rusland en het Westen nu de pro-Russische rebellen in Oekraïne de zwarte dozen van de neergeschoten vlucht MH17 hebben overgedragen.

22-07-2014 08:42

TOKIO - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, boekte de effectenbeurs dinsdag een mooie winst. Beleggers schoven de zorgen over de gespannen verhoudingen tussen Rusland en het Westen even van zich af. Ook werd uitgekeken naar het cijferseizoen, dat deze week in Japan begint. De Nikkei eindigde 0,8 procent in de plus op 15.343,28 punten.

22-07-2014 07:47

BIEL - De Zwitserse horlogemaker Swatch heeft voor het eerst in 5 jaar minder winst geboekt in de eerste helft van het jaar, veroorzaakt door nadelige wisselkoersen. Dat maakte het concern dinsdag bekend.

21-07-2014 22:34

LOS GATOS - De Amerikaanse aanbieder van internettelevisie Netflix heeft in het tweede kwartaal een mijlpaal bereikt. Meer dan 50 miljoen mensen in 40 landen maken gebruik van de dienst. Dat maakte het bedrijf maandag bekend bij de presentatie van de financiële resultaten over de periode.

NEW YORK - Beleggers op Wall Street maakten zich maandag zorgen over de nasleep van de vliegramp in Oekraïne. De vermeende rol van Rusland daarin kan leiden tot het invoeren van strengere sancties tegen dat land door Europa en de VS. Ook de grondoorlog in de Gazastrook speelde het sentiment op de beursvloeren parten.Stelling

Sancties mogen euro’s kosten

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ‘sluit geen enkele sanctie tegen Rusland uit’, zei hij in Brussel tijdens een persconferentie. Ook economische sancties niet. Dat is nogal wat, want de import uit Rusland was in 2012 zo’n 20 miljard euro waard (vooral gas en olie) en de export had een waarde van 7 miljard (machines, chemie, landbouwproducten, levensmiddelen). Timmermans heeft gelijk. Onze waardigheid staat op het spel. Daarom: grenzen dicht voor Russische waren! We laten ons niet voor onze handel vernederen. Sancties mogen ons best een paar euro’s kosten.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
21-07-2014 07:00 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!