Leidsch Dagblad - Economie
 
17-04-2014 00:36

DEN HAAG - De financiële positie van de grote pensioenfondsen is in het eerste kwartaal stabiel gebleven, vooral dankzij de beleggingsresultaten. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde kwartaalberichten.

16-04-2014 22:42

MOUNTAIN VIEW - Google heeft last van Facebook en andere rivalen als het gaat om verdienen aan advertenties op smartphones. Het internetbedrijf weet daar minder inkomsten te genereren, terwijl het merendeel van Google-gebruikers overstapt van desktops en tablets naar een mobieltje.

16-04-2014 21:37

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York koersten woensdag hoger dankzij een aantal beter dan verwachte kwartaalcijfers, een stijging van de industriële productie en de toezeggen van Fed-president Janet Yellen om de economie te blijven steunen. Zorgen over een escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne verdwenen naar de achtergrond.

16-04-2014 19:23

NEW YORK - President Janet Yellen van de Federal Reserve heeft woensdag gezegd dat de centrale bank de economie zal blijven steunen, ook al zien sommige beleidsmakers pas eind 2016 een situatie van volledige werkgelegenheid.

16-04-2014 18:02

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen boekten woensdag winst dankzij een meevallend groeicijfer uit China en kwartaalcijfers die over het algemeen konden bekoren. In Amsterdam viel chipmachinefabrikant ASML uit de toon met een koersverlies van 5,3 procent na wat voorzichtiger commentaar over de verkoop in de komende maanden.

16-04-2014 16:08

DEN HAAG - Op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid zijn meevallers die in totaal oplopen tot meer dan 1 miljard euro. Bronnen rond het zorgoverleg tussen kabinet en oppositie bevestigen berichtgeving daarover bij de NOS.

16-04-2014 15:06

AMSTERDAM - De marktomstandigheden voor Ahold zijn in de eerste maanden van dit jaar nog niet verbeterd. Dat stelde bestuursvoorzitter Dick Boer woensdag op de aandeelhoudersvergadering van het supermarktbedrijf.

16-04-2014 14:58

DEN HAAG - Postbezorgers en andere medewerkers van PostNL hebben woensdag actie gevoerd rond de aandeelhoudersvergadering van het postbedrijf. Zij wezen er daarbij op dat PostNL steeds meer diensten inhuurt, waardoor de echte werkgelegenheid bij het bedrijf afneemt.

16-04-2014 14:56

NEW YORK - De Amerikaanse aandelenbeurzen zullen woensdag naar verwachting hoger openen. Beleggers verwerken een meevallend groeicijfer uit China en de kwartaalresultaten van Bank of America, Intel en Yahoo. Ook wordt gewacht op Fed-voorzitter Janet Yellen, die later op de dag een toespraak zal houden in New York.</p><p>Op macro-economisch vlak bleek dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in maart minder sterk is gestegen dan verwacht. Ook het aantal afgegeven bouwvergunningen viel iets lager uit dan voorzien.</p><p>Een kwartier voor de openingsbel zal nog de Amerikaanse industriële productie naar buiten komen. Later op de dag volgt het zogenoemde Beige Book van de Federal Reserve, waarin een overzicht wordt gegeven van de economische situatie in de districten van het Amerikaanse stelsel van centrale banken.</p><p>

DEN HAAG - Het mooie weer en het stijgende consumentenvertrouwen bezorgen winkeliers dit jaar naar verwachting de beste Pasen ooit, meldt Detailhandel Nederland woensdag.

16-04-2014 10:07

AMSTERDAM - Het aantal pensioenfondsen in Nederland neemt dit jaar naar verwachting verder af, van 382 eind vorig jaar, tot minder dan 350. Daarna zet de daling door tot onder de 300 fondsen, maakte De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag bekend.

16-04-2014 09:38

AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen toonden herstel na de verliesbeurt van een dag eerder. In Amsterdam ging ASML flink omlaag na de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

16-04-2014 09:23

AMSTERDAM/KATWIJK - Investeerder Egeria, dat onder meer NRC Media en United Duch Breweries (Oranjeboom) bezit, stapt in de frikandellen en kroketten. Het koopt diepvriestak Izico, eigenaar van onder meer het merk Beckers, van Wessanen, zo werd woensdag bekend.

AMSTERDAM - De aandelenbeurs op het Amsterdamse Damrak begint woensdag waarschijnlijk met winst. Ook de andere Europese beurzen zullen hoger openen in een poging wat te herstellen van de verliesbeurt van een dag eerder. Beleggers verwerken onder meer de kwartaalcijfers van ASML.

16-04-2014 22:56

ARMONK - De omzet van International Business Machines (IBM) is in de eerste 3 maanden van dit jaar opnieuw gedaald, voor het achtste kwartaal op rij. Dat blijkt uit de cijfers die de Amerikaanse technologiereus woensdag naar buiten bracht.

16-04-2014 22:25

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York koersten woensdag hoger dankzij een aantal beter dan verwachte kwartaalcijfers, een stijging van de industriële productie en de toezeggingen van Fed-president Janet Yellen om de economie te blijven steunen. Zorgen over een escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne verdwenen naar de achtergrond.

16-04-2014 20:21

WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in de meeste regio's van het land gegroeid, waarmee de schade die werd veroorzaakt door bar winterweer is ingelopen. Dat stelt de Federal Reserve in het zogeheten Beige Book, een maandelijks rapport over de stand van de economie.

16-04-2014 15:49

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag weer vooruit na de verliesbeurt van een dag eerder. Een meevallend groeicijfer uit China stelde beleggers gerust. In Amsterdam werd ASML afgestraft na de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

16-04-2014 15:40

NEW YORK - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag met winst geopend. Beleggers verwerkten een meevallend groeicijfer uit China en de kwartaalresultaten van Bank of America, Intel en Yahoo. Ook wordt gewacht op Fed-voorzitter Janet Yellen, die later op de dag een toespraak zal houden in New York.

16-04-2014 15:16

AMSTERDAM/ZAANDAM - De marktomstandigheden voor Ahold zijn in de eerste maanden van dit jaar nog niet verbeterd. Dat stelde bestuursvoorzitter Dick Boer woensdag op de aandeelhoudersvergadering van het supermarktbedrijf.

16-04-2014 12:40

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen lieten woensdag weer wat herstel zien na de verliesbeurt van een dag eerder. De stemming op de markten werd gesteund door een meevallend groeicijfer uit China. In Amsterdam leverde ASML in na de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

16-04-2014 11:32

EINDHOVEN - Het gaat weer iets beter met de verkoop van pc's en dat komt niet alleen doordat veel mensen hun computer vervangen omdat die nog draaide op Windows XP. Bezitters van smartphones en tablets hebben ook behoefte aan een sterke pc thuis, waarop zij bijvoorbeeld PowerPoint-presentaties kunnen maken of in Excel-bestanden kunnen werken. Dat zegt Henk van den Eeckhout, verkoopdirecteur bij Intel Noord-Europa, woensdag in een interview met het ANP.

16-04-2014 11:16

AMSTERDAM - Dat de Amerikaanse koffieketen zijn Europese hoofdkantoor verplaatst van Amsterdam naar Londen moet een ,,wake-up call'' zijn voor de politiek. Dat meldt de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham) woensdag.

UTRECHT - Schoonmakers hebben hun stakingsacties woensdag uitgebreid naar verschillende ziekenhuizen in de Randstad. Volgens vakbond FNV Schoonmaak leggen bij het Erasmus MC, IJsselland Ziekenhuis, Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, het UMC in Utrecht en het LUMC in Leiden in totaal zo'n 180 schoonmakers het werk neer.

16-04-2014 08:13

TOKIO - De aandelenbeurs in Tokio is woensdag flink hoger gesloten. De stemming werd gesteund door de positieve omslag op Wall Street en een sterker dan verwachte groei van de Chinese economie. De Nikkei eindigde met een winst van 3 procent op 14.417,68 punten.

16-04-2014 08:02

AMSTERDAM - Kabelbedrijf Ziggo heeft in het eerste kwartaal een verlies geleden. Dat bleek woensdag uit de kwartaalpresentatie van het bedrijf. Een jaar eerder boekte Ziggo in die periode nog een flinke winst.

16-04-2014 07:16

PEKING - De Chinese economie, de tweede van de wereld, is in het eerste kwartaal van dit jaar in het laagste tempo gegroeid in zes kwartalen. De groei van het Chinese bruto binnenlands product (bbp) bedroeg 7,4 procent in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte het Chinese statistiekbureau woensdag bekend.

AMSTERDAM - Nederlandse werknemers verdienden vorig jaar gemiddeld 6 procent minder dan in 2012. Het gemiddelde uurloon daalde van 15,50 euro naar 14,60 euro. De grootste daling met 8 procent vond plaats in de financiële- en IT-sector. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Stichting Loonwijzer en vacature- en carrièrewebsite Monsterboard naar de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland.

Stelling

Goed nieuws: P&W stopt

Paul Witteman stopt met het late night praatprogramma Pauw & Witteman en dat betekent het einde voor dit praatprogramma dat nu zo’n acht jaar te zien is op de publieke zender. Pauw blijft op de buis met een eigen talkshow rond hetzelfde tijdstip. Witteman gaat zich richten op programma’s over muziek en wetenschap. Het werd hoog tijd dat er een einde kwam aan het duo P & W. Het sexappeal van de talkshow is immers al lang verdwenen. Nu Knevel en Van den Brink nog.

Stelling