Leidsch Dagblad - Economie
 
29-11-2014 07:40

AMSTERDAM - Het vertrouwen onder beleggers is vorige maand aanzienlijk verbeterd. Dat is in lijn met het herstel op de aandelenmarkten in de laatste twee weken van de turbulente beursmaand oktober, zo blijkt uit een zaterdag gepubliceerde peiling van ING.

28-11-2014 17:55

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag overwegend licht hoger gesloten, waarmee de verliezen van eerder op de dag werden weggepoetst. De aanhoudende daling van de olieprijs zorgde echter voor flinke koersverliezen bij de Europese oliefondsen. Luchtvaartmaatschappijen wisten juist te profiteren van de lagere olieprijs.

28-11-2014 16:44

EINDHOVEN - Nu de olieproducerende landen niet in staat blijken de daling van de olieprijs te stoppen, zet deze haar vrije val voort. Daarmee daalt ook de pompprijs voor brandstoffen, soms zelfs op dagbasis, zegt Paul van Selms van consumentencolletief UnitedConsumers vrijdag.

28-11-2014 14:51

NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag slechts een halve dag open. Donderdag waren de Amerikaanse graadmeters gesloten vanwege de viering van Thanksgiving Day. Veel Amerikanen nemen de dag erna, op de zogenoemde Black Friday, vrij om inkopen te doen voor de feestdagen.

28-11-2014 13:58

DEN HAAG - Ruim twintig bedrijven hebben werktijdverkorting aangevraagd in verband met het uitbreken van de besmettelijke variant van de vogelgriep. Het gaat vooral om vervoersbedrijven, pluimveehouders, slachterijen, dienstverleningsbedrijven, exportbedrijven en dierenartspraktijken. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat vrijdag gemeld.

28-11-2014 13:56

DEN HAAG - Als Frankrijk in maart nog niets heeft gedaan om zijn begroting op orde te krijgen, komen sancties in beeld. De Europese Commissie kan het zich niet permitteren de Fransen opnieuw uitstel te geven, want dan komt haar geloofwaardigheid in het geding. ,,Ik ga niet dreigen, maar het is wel menens voor Frankrijk.''

28-11-2014 11:22

BRUSSEL - Brussel gaat akkoord met de Nederlandse begroting voor 2015. De financiële plannen van de regering-Rutte voldoen aan de Europese begrotingsregels. Nederland behoort daarmee tot de beste leerlingen van de klas, met Duitsland, Ierland, Luxemburg en Slowakije.

28-11-2014 11:08

AMSTERDAM - Meer dan de helft (51 procent) van de hulpsinterklazen geeft dit jaar naar verwachting minder uit aan cadeaus dan vorig jaar. Slechts 8 procent zegt meer uit te geven. Dat maakte het economische bureau van ING vrijdag bekend op basis van eigen onderzoek.

28-11-2014 10:53

ROME - De werkloosheid in Italië is in oktober gestegen naar een nieuw record. Van de beroepsbevolking zat 13,2 procent zonder werk, tegen 12,9 procent een maand eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het nationale statistiekbureau vrijdag heeft gepubliceerd.

DEN HAAG - Het blijft slecht gaan met de cafés in Nederland. Het WK voetbal zorgde ervoor dat kroegbazen in het tweede kwartaal nog meer consumpties konden verkopen. Maar in het derde kwartaal liepen de verkopen van biertjes, frisdrank en bitterballen opnieuw terug. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

28-11-2014 07:40

DEN HAAG - De Nederlandse bouwsector heeft de omzet in het derde kwartaal met ruim 1,5 procent zien dalen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat is het tweede kwartaal op rij dat de bouw een pas terug doet, na een goed eerste kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

28-11-2014 07:01

NEW YORK - Het is weer Black Friday (zwarte vrijdag) en dat betekent dat vooral de Amerikanen gaan koopjes jagen. En dan met de nadruk op jagen, want het gaat er niet zachtzinnig aan toe in de Amerikaanse winkels.

27-11-2014 20:42

ARNHEM - Een supermarkt op het Centraal Station in Arnhem laat donderdagmiddag de eerste klant betalen met bitcoins, het virtuele elektronische betaalmiddel. De Spar is voor zover bekend de eerste winkel van een grote keten in Nederland die bitcoins accepteert, aldus winkelmanager Luke van Gelder.

AMSTERDAM - KLM gaat de komende vijf jaar 700 miljoen euro bezuinigen. Daar staat een investering van circa 550 miljoen euro tegenover, zei topman Pieter Elbers donderdag.

28-11-2014 19:16

DEN HAAG - Telecombedrijven Tele2, Esprit, Pretium hebben een langslepende zaak over tarieven die zij aan KPN moesten betalen voor gebruik van zijn netwerk verloren. Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald.

28-11-2014 17:14

NEW YORK - De Amerikaanse beurzen lieten vrijdag een wisselend beeld zien. De oliefondsen op Wall Street stonden zwaar onder druk door de lagere olieprijs. De effectenbeurzen in New York zijn een halve handelsdag geopend.

28-11-2014 16:37

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag omlaag. De aanhoudende daling van de olieprijs zorgde voor flinke koersverliezen bij de Europese oliebedrijven. Luchtvaartmaatschappijen wisten juist te profiteren van de lagere olieprijs.

28-11-2014 12:59

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagmiddag omlaag. De aanhoudende daling van de olieprijs zorgde voor flinke koersverliezen bij de Europese oliebedrijven. Beleggers hielden daarnaast de blik gericht op de Verenigde Staten, waar de Amerikanen op deze zogenoemde Black Friday op koopjesjacht gaan voor de feestdagen.

Wim van der Wijk Opinie
28-11-2014 12:03

Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, is de vriend van de beurs maar de schrik van de Duitsers. Die zien in hem de man met de blanco cheque, die de euro te grabbel gooit. Draghi wil, om deflatie te voorkomen de Europese geldpers aanzetten om de economie te stimuleren.

28-11-2014 11:23

BRUSSEL - Brussel heeft grote zorgen over de begrotingsplannen van Frankrijk, Italië en België. Als zij hun financiële planning voor 2015 niet wijzigen, kunnen zij volgend jaar op het strafbankje belanden. Hun begrotingen dreigen de Europese regels te schenden.

28-11-2014 09:49

AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdagochtend licht lager geopend. De andere Europese beurzen lieten ook een wat lager beeld zien. De oliebedrijven bleven onder druk staan door de dalende olieprijzen. Beleggers hielden daarnaast de blik gericht op de Verenigde Staten, waar de Amerikanen op deze zogenoemde Black Friday op koopjesjacht gaan voor de feestdagen.

28-11-2014 09:46

DEN HAAG - De werkgelegenheid voor uitzendkrachten heeft in het derde kwartaal de grootste sprong voorwaarts gemaakt in vier jaar tijd. Het totale aantal uitzenduren steeg met 2,5 procent ten opzichte van de voorgaande periode, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

28-11-2014 08:36

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs begint vrijdag waarschijnlijk vrijwel vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers moeten het stellen zonder richting uit de Verenigde Staten, waar Wall Street donderdag dicht was vanwege Thanksgiving Day. Vrijdag zijn de Amerikaanse beurzen een halve dag open.

TOKIO - De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag met een stevige winst geëindigd. Beleggers grepen een daling van de Japanse yen aan om aandelen van de Japanse exportbedrijven te kopen. Ook werden de luchtvaartmaatschappijen opgepikt dankzij het kelderen van de olieprijs. De Nikkei sloot 1,2 procent hoger op 17.459,85 punten.

27-11-2014 18:05

HEERLEN - Premiebetalende deelnemers in het pensioenfonds ABP gaan er volgend jaar grofweg 1 procent in koopkracht op vooruit. De koopkrachtverbetering is het gevolg van een verlaging van de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2015 met 2 procent. ABP maakte de maatregelen donderdag bekend.

27-11-2014 18:03

AMSTERDAM - De Amsterdamse AEX-index is donderdag op de hoogste stand van het jaar gesloten. De hoofdindex klom 0,4 procent tot 425,75 punten. Dat was een fractie boven het jaarrecord van 425,74 punten dat op 19 september werd gehaald. De olieprijzen kelderden donderdag na het besluit van de OPEC om de olieproductie niet te verlagen.

27-11-2014 17:40

WENEN - De olieprijzen kelderden donderdag na het besluit van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) om het productieniveau te handhaven. De prijzen gingen tussentijds met ruim 7 procent onderuit.

AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam noteerde donderdag met iets minder dan een uur handelen voor de boeg iets onder de hoogste slotstand van het jaar. Eerder op de dag werd het jaarrecord tussentijds nog aangescherpt, maar het OPEC-besluit om de olieproductie niet te verlagen verstoorde de stemming. Beleggers moesten het doen zonder sturing uit de Verenigde Staten, omdat Wall Street vanwege Thanksgiving Day is gesloten.
Stelling

Nederland is een vrekkig land

De nationale inzamelingsactie Stop Ebola is ondanks de opgehaalde miljoenen een pijnlijke mislukking. Verklaringen volop. De regering zou zelf geen goed voorbeeld geven, de hulporganisaties zouden elkaar niets gunnen, Artsen zonder Grenzen liet het afweten. Ook de bekende strijkstokdiscussie laaide weer overal op. Feit is dat Nederland klaar is met hulp bieden waar dat nodig is. We zijn inzamelingsmoe. Hebben de Belgen toch gelijk met hun stereotype van de zuinige Hollanders. Het ooit zo gulle Nederland is verworden tot een vrekkig land. Wat vindt u?

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Michael Mooij
Fleboloog
24-11-2014 02:37 Vraag & antwoord

Pijn, zwelling en een gestuwd gevoel in de benen. Bruine verkleuringen op de huid, eczeem of zelfs een open been. De gevolgen van een trombose kunnen heftig zijn. Alle problemen die na een trombose aan een been ontstaan, worden samen een post-trombotisch syndroom genoemd. Fleboloog Michael Mooij van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over deze aandoening.

 

Lees verder!