Leidsch Dagblad - Duin en Bollen
 
29-07-2014 06:30

LEIDEN - Stadspromotie zonder app, dat is in deze moderne tijd ondenkbaar. Het overgrote deel van de reizende wereldbevolking is gewapend met een smartphone en dat biedt welhaast eindeloze mogelijkheden om bezoekers te informeren, te vermaken en te verleiden tot aankopen. Leiden blijft wat dat betreft niet achter.

28-07-2014 07:00

BOLLENSTREEK - Bloemen- en plantenexporteurs wachten mogelijke EU-sancties tegen Rusland gelaten af. Als de grenzen dicht gaan, pakt dat slecht uit voor groothandelsbedrijven. Door eerdere sancties is de verkoop dit jaar al met negen procent gedaald. 

27-07-2014 11:00

LEIDEN - Op een loungefiets door de stad zwieren onder begeleiding van een gids. Dat is Bizon Bike Tours, nieuw in Leiden. ,,Niet voor de bekende verhalen met jaartallen bij de Pieterskerk of de Burcht, maar om in contact te komen met nieuwe kanten van Leiden’’, legt bedenker Marcel Benedictus (39) uit.

26-07-2014 15:35

KATWIJK - Fotograaf Dick Hogewoning maakte jarenlang foto’s voor onder meer deze krant. Van zijn werk is een overzichtstentoonstelling te zien in het Katwijks Museum.

26-07-2014 10:12

LEIDEN - Da’s er eentje voor mijn ’verlanglijstje van te interviewen streekgenoten’. De voormalige huisarts-oude-stijl is bijna tachtig jaar. Hij wist met een groepje streekgenoten een aantal basisgezondheidscentra op te zetten in Indonesië. In de Professoren-/Burgemeesterswijk heeft Jan de Bruijne samen met buurtgenoten een wijkgroep ouderen opgezet. Dank zij hem hebben de bewoners elkaar sinds kort voor de sociale contacten en de praktische hulp gevonden.

26-07-2014 10:12

LEIDEN - Leidenaar Jan de Bruijne (79) – derde generatie huisartsen – zou op zijn lauweren kunnen rusten, maar daar is wat hem betreft geen denken aan. Zo verleent hij elke vrijdag medische zorg aan de daklozen in de regio en zet hij zich in voor het welzijn van ouderen.

26-07-2014 08:00

LISSE - Haar bloemenkiosk bestaat tien jaar, maar reden voor een feestje heeft Tanja Blom niet. Bloemenstal ‘Gewoon’ verdwijnt na ruim een decennium van ’t Vierkant in Lisse. Door de herinrichting van het plein is er geen plek meer voor de kiosk en een nieuwe stek is niet gevonden.

25-07-2014 10:25

In de Peperstraat in Voorhout heeft vrijdagochtend een brandje gewoed in een schuur. Omstanders zagen 's ochtends vroeg vlammen en flinke rookwolken uit het gebouwtje komen en waarschuwden de brandweer.

24-07-2014 19:40

NOORDWIJK - Bij een brand in een geparkeerd bedrijfsbusje donderdagavond hebben meerdere mensen rook ingeademd. Het busje stond op een parkeerplaats aan de Achterzeeweg in Noordwijk.

KATWIJK - Een voetganger is donderdagmiddag in Katwijk gewond geraakt bij een botsing met een wielrenner. De man stak even na twaalf uur via een van de oversteekplaatsen de Boulevard over toen hij werd aangereden door de racefietser. De voetganger is overgebracht naar het ziekenhuis.

23-07-2014 10:00

NOORDWIJK - Het is op het heetst van de dag als Marian Brandsma neerploft op de inmiddels aardig warm gebakken trappen richting het Noordwijkse strand. ,,Dit is de eerste keer dat ik aan de Strand6Daagse meedoe en ik kan nu al geen zand meer zien.’’ Zo erg als haar korte verslag doet vermoeden is het niet. Met een brede lach ziet ze hoe echtgenoot Cees haar schoen uit doet en haar voet begint te masseren. ,,Last van mijn enkel.’’

Erna Straatsma
22-07-2014 17:13

Het is een spontane gedachte, die rond zes uur ’s avonds opkomt. Zullen we barbecueën? 

22-07-2014 17:09

SASSENHEIM - De gemeente Teylingen onderzoekt of ze in actie kan komen tegen verdere verloedering van villa West-End aan de Sassenheimse Hoofdstraat. Volgens artikel 10b van plaatselijke monumentenverordening is het verboden een monument te ’gebruiken op een dusdanige wijze dat het wordt ontsierd’. 

LEIDEN - Wie in Leiden een festival houdt, een feestje heeft, zijn beste beentje voorzet voor een goed doel of een concert organiseert, is van één ding bijna zeker: Leidse Glibber Emile van Aelst is erbij. De afgelopen week bracht hem op Rem's verjaardag, een duur provinciaal cadeau voor de regio en een drankcontract voor het nieuwe muziekcentrum Gebr. De Nobel.

28-07-2014 09:30

Druk, druk, druk of juist lekker mak aan, deze zomer. We vroegen Mike de Boer hoe zijn agenda er deze week uit ziet.

27-07-2014 11:30

NOORDWIJK - Het is en blijft een oneerlijke strijd en toch hebben de deelnemers elk jaar volop lol. Zo ook afgelopen zaterdag tijdens de achtste editie van Vechten tegen de Zee. 31 Ploegen probeerden met de schep in de hand in anderhalf uur tijd een zo hoog mogelijke berg op het strand van Noordwijk te bouwen.

26-07-2014 16:00

NOORDWIJK - Voor alle slachtoffers die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog op Noordwijks grondgebied zijn gevallen komt een nieuw monument in de duinen. Het monument krijgt de vorm van een kubus met een schuine top. In deze lessenaar komt een plaat met windroos en een herdenkingstekst.

26-07-2014 09:29

LEIDEN - De blauwe zones gaan weer weg en vrijwel heel Leiden zal rond de 50 euro per jaar moeten gaan betalen voor het parkeren met de auto.

26-07-2014 09:00

LEIDEN - Meer dan honderd Aziatische vissen in twee aquaria van drie meter lang met elk vijftienhonderd liter water. In de tropische kas in Hortus Botanicus aan het Leidse Rapenburg heeft aquariumvereniging De Natuurvriend een eigen plek.

26-07-2014 09:00

LEIDEN - De Hortus Botanicus aan het Leidse Rapenburg viert in 2015 het 425-jarig bestaan. Voor aquariumvereniging De Natuurvriend reden om in dat jaar van 5 tot en met 27 september een grote tentoonstelling neer te zetten.

24-07-2014 07:00

WARMOND - Warmunda ziet de komende jaren af van de bouw van duurdere huurwoningen in Warmond. Volgens de woningcorporatie maakt de herziene Woningwet dergelijke activiteiten ’vrijwel onmogelijk’. Ook de bouw van goedkope huurwoningen en renovatie van bestaande complexen wordt de komende jaren lastig.

23-07-2014 20:00

KATWIJK - Katwijk gaat het budget voor een nieuw zwembad ’herijken’. Onderzoek moet uitwijzen of de reservering van 17,3 miljoen euro realistisch is.

23-07-2014 16:12

KATWIJK - Tien Katwijkse basisscholen krijgen een nieuwe bibliotheek. Gemeente, scholen en de Bibliotheek Katwijk werken samen om dit in twee jaar tijd voor elkaar te krijgen. 

KATWIJK - Hulpdiensten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een vrouw uit zee in Katwijk gered.

22-07-2014 08:00

NOORDWIJK - Noordwijk koestert zijn historie. Er zijn weinig dorpen waar zo veel naslagwerken over de tijden van weleer zijn verschenen. In november wordt daar een opmerkelijk exemplaar aan toegevoegd. Leraar Jan Lutgens verbleef aan het einde van de negentiende eeuw in de kustplaats. Hij ving het tijdsbeeld in 28 prenten. Jeroen Verhoog, auteur van het naslagwerk ’de Atlas van Noordwijk’, heeft ze allemaal teruggevonden en samengebracht in het boek ’Noordwijk door de ogen van Lutgens’. Verhoog: ,,Lutgens geeft een beeld van Noordwijk uit de tijd dat er nog niet werd gefotografeerd.’’ De bijzondere portfolio met de opnieuw gereproduceerde tekeningen verschijnt medio november.

21-07-2014 22:00

ZANDVOORT - De bouw op zee van windpark Luchterduinen begint nog deze maand. In opdracht van Eneco worden de funderingspalen voor de 43 turbines geplaatst.

21-07-2014 17:22

WARMOND - De Heemsteedse projectontwikkelaar H&F heeft Teylingen een voorschot van een miljoen euro betaald voor het voormalige gemeentehuis van Warmond. De resterende koopsom wordt in maandelijkse termijnen van zo’n 25.000 euro afbetaald. 

NOORDWIJK - De bouw op zee van windpark Luchterduinen begint nog deze maand. In opdracht van Eneco worden dan de funderingspalen voor de 43 turbines geplaatst. Die klus moet in de herfst, nog voor het stormseizoen af zijn.Stelling

Niet aanpappen met de buren

Meester Frank Visser - de Rijdende Rechter - heeft al menig burenruzie moeten beslechten. Zijn advies om ruzie met de buren te voorkomen is de onderlinge band niet te stevig aan te halen. De ideale burenband is volgens de rijdende Rechter gestoeld op vriendelijkheid maar geen vertrouwelijkheid. ,,Vrienden vertellen elkaar alles en nemen elkaar in vertrouwen. Dat moet je met je buren niet doen, dat is heel gevaarlijk’’, aldus Visser. Het is beter niet te stevig aan te pappen met de buren.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
22-07-2014 16:05 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!