Leidsch Dagblad - Duin en Bollen
 
Dick van der Plas Springtij
20-09-2014 11:00

De economie trekt aan, ons land klautert moeizaam uit de recessie en hier en daar wordt zelfs al het woord ’lastenverlichting’ gepreveld. Maar niet in Lisse. Daar moeten de inwoners zich opmaken voor zeven magere jaren. Het water staat het bollendorp dusdanig aan de lippen, dat nu zelfs is bezuinigd op de watercoolers voor het gemeentepersoneel.

 
20-09-2014 08:00

VALKENBURG - Brandweer Valkenburg viert het 75-jarig jubileum zaterdag 20 september van 12.00 tot 16.00 uur met een open dag in de kazerne aan de Torenvlietslaan. Op het programma: demonstraties, nostalgie en wedstrijden voor de kinderen.

19-09-2014 10:34

KATWIJK - Dat de plaatselijke hangouderen er de tijd van hun leven hebben, was al bekend. Maar nu is ook de waardering van een bredere groep in een cijfer tot uitdrukking gebracht.

19-09-2014 07:00

Waarom een serie over de Blauwe Tram tussen Leiden en Haarlem? Wie even bladert in de geschiedenisboeken vindt aanleidingen genoeg. Dit jaar is het bijvoorbeeld negentig jaar geleden dat de eerste Blauwe Tram reed. In 2014 is het bovendien vijfenzestig jaar geleden dat hij er op die lijn weer mee ophield. Volgend jaar is het trouwens 135 jaar geleden dat de Noord-Zuid-Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij is opgericht. En ga zo maar door.

17-09-2014 20:03

LISSE - De aula op begraafplaats Duinhof, aan de rand van Lisse, heeft een grondige verbouwing ondergaan.

17-09-2014 18:38

LISSE - Een scooterrijder is woensdag aan het eind van de middag op de Spekkelaan in Lisse ernstig gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval.

17-09-2014 12:04

LEIDEN - De miljoenennota biedt hoop, maar er moet nog veel gebeuren. Met name het pensioen- en het belastingstelsel moeten worden hervormd. Daarover zijn de vier sprekers die waren uitgenodigd voor het miljoenenontbijt van VNO-NCW Rijnland, woensdagochtend bij de Hogeschool Leiden, het wel eens.

17-09-2014 11:26

VOORHOUT - De bestuurder van een tractor raakte woensdagmorgen ernstig gewond op tennisvereniging S.V. Voorhout.

16-09-2014 19:46

NOORDWIJK - De geest van André Hazes dwaalde dinsdag rond in Noordwijk. De nieuwe film over de volkszanger, genaamd ’Bloed, zweet & tranen’ werd namelijk opgenomen in de badplaats. En dat was een hele operatie. 

Erna Straatsma In 60 seconden

Niets zo vervelend als een bezoekje aan de mondhygiënist. Drie kwartier beitelen op mijn glazuur en prikken in mijn tandvlees. Dat kan niet goed zijn.

14-09-2014 10:00

KATWIJK - Bij het komende Oud- en Nieuwevenement van de Stichting Katwijkse Activiteiten (SKA) zijn 16-jarigen niet welkom. Een gevolg van landelijke maatregelen om het alcoholbeleid onder jongeren terug te dringen. SKA loopt daardoor inkomsten mis. Een meerderheid van de gemeenteraad - SGP en ChristenUnie waren tegen - stemde daarom voor een extra financiële bijdrage van tienduizend euro.

13-09-2014 10:00

KATWIJK - De komst van de parkeergarage in de nieuwe kustversterking aan de Boulevard biedt het achtergelegen centrum van Katwijk volop kansen. De winkeliersvereniging Zeezijde is enthousiast over de gepresenteerde plannen voor het winkelhart. ,,We gaan van runshoppen naar funshoppen’’, oordeelde Zeezijde-bestuurlid Fons van Diemen tijdens een informatieve sessie van de gemeenteraad.

13-09-2014 08:00

LEIDERDORP - Tussen alle reusachtige Postcodeloterij-achtige acties voor het goede doel, is die van de Leiderdorpse Mexicaan Paco Busteros León een kleine, maar fijne. Small is beautiful.

OEGSTGEEST - De brug over de vijver van het Oegstgeestse Kasteel Oud-Poelgeest ligt er sinds deze week weer piccobello bij. Deze week werd het voor ruim 100.000 euro gerestaureerde monument weer in gebruik genomen. De stichting Erfgoed Oud-Poelgeest is er bijzonder mee in haar nopjes. Maar het is ’klein bier’ bij de volgende klus, die in januari begint: het in oorspronkelijke staat terugbrengen van de Drakenzaal. Voor zover financiële middelen en moderne eisen dat toelaten, tenminste. Voorzitter Hennie Völker-Dieben is vastberaden het meest optimale resultaat te behalen. ,,Want zoals deze zaal zijn er maar drie in de hele wereld.’’

20-09-2014 10:00

KATWIJK - Kwetsbare groepen in de samenleving ontzien en niet beknibbelen op subsidiebijdragen voor clubs, verenigingen en instellingen. Dat zijn voor het Katwijkse gemeentebestuur belangrijke uitgangspunten als de komende jaren in financieel opzicht de tering naar de nering moet worden gezet.

19-09-2014 17:44

KATWIJK - Op het kruispunt Nieuwe Duinweg en de Baron van Wassenaerlaan in Katwijk vond vrijdag een aanrijding plaats tussen twee scooters.

19-09-2014 10:25

KATWIJK - De in- en uitgangen van de ondergrondse parkeergarage op de Katwijkse Boulevard gaan voor tal van onveilige situaties zorgen. Omwonenden vrezen dat vooral op drukke dagen fietsers en wandelaars in conflict komen met afslaande auto’s. ,,Het is wachten totdat er doden vallen’’, zegt bewoner J. van Rhijn, die pal tegenover één van de in- en uitritten woont.

17-09-2014 16:36

RIJNSBURG - Hij was de tweede in Nederland en de eerste in de wijde regio die het deed: volkstuinders de mogelijkheid bieden te tuinieren onder glas. Wat Rijnsburger Gerardo van Egmond op een koude, regenachtige zondagmiddag in zijn luie stoel bedacht, blijkt een schot in de roos. ,,Het loopt super. We gaan uitbreiden.’’

17-09-2014 16:05

OEGSTGEEST - De Oegstgeestse stichting Wat ben je gegroeid (WBJG) heeft zich met een lokaal moestuin- en kookboekproject in de wijk Haaswijk  het project aangemeld voor de jaarlijkse wedstrijd Kern met Pit, die de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij al sinds 1978 organiseert.

17-09-2014 13:37

KATWIJK - Aan de Pollux in Katwijk is woensdagochtend een gaslekkage ontdekt. De politie heeft een ruim gebied afgezet.

16-09-2014 16:08

SASSENHEIM - Aan een slepend conflict over brandwerende voordeuren in het Sassenheims appartementencomplex Thuishaven is een einde gekomen. De gemeente vervangt de deuren voor betere exemplaren. 

16-09-2014 10:00

Wie in Leiden een festival houdt, een feestje heeft, zijn beste beentje voorzet voor een goed doel of een concert organiseert, is van één ding bijna zeker: Leidse Glibber Emile van Aelst is erbij. De afgelopen week bezocht hij een glamourrijke tijdschrijftpresentatie, hoor hij Jochem Myjer op draaiorgel en volgde hij Alexander Pechtold door jongerenhospice Xenia.

15-09-2014 15:09

TEYLINGEN - De oppositie tegen het geplande fietspad door de Roodemolenpolder in Teylingen zwelt (weer) aan.

12-09-2014 16:17

OEGSTGEEST - Het is september 1944. De Duitsers zijn vertrokken uit het kasteel. Een uitgelezen kans voor de jonge Jan Wolkers. Hij breekt in en gaat er vandoor met een van de roodmarmeren sfinxen uit de Drakenzaal. Later komt hij terug met een maatje en pikt het tweede exemplaar. Hij dumpt het in het bos, zodat hij zijn vriend, die een grote spiegel heeft gestolen, kan helpen tillen. De plek die hij kiest, blijkt een latrine van de Duitsers. Met een plons verdwijnt het beeld.

12-09-2014 13:10

SASSENHEIM - Een vrouw op een scooter is vrijdagmiddag op de kruising Hoofdstaat met de Postwijkkade in Sassenheim gewond geraakt bij een botsing met een bedrijfsauto.

11-09-2014 15:29

TEYLINGEN - De Teylingse oppositiepartijen willen een poging doen om van de aanleg van het omstreden fietspad in de Roodemolenpolder af te komen.

Annelies Karman In 60 seconden

Voor de vierde keer is er een fiets van me gejat. Ik zie ze allemaal nog zo voor me. Mijn echte oude omafiets met witte banden, de nieuwe Sparta, de fiets waarmee ik vijf jaar lang op en neer van Nieuwkoop naar Alphen ging en nu mijn stoere Leopard. Een bakbeest met dikke banden. Zijn naam waardig.


Stelling

EK 2020 ramp voor supporters

De Supportersclub Oranje is blij dat Amsterdam is gekozen als één van de 13 speelsteden tijdens het EK van 2020, maar plaatst daarnaast kritische kanttekeningen. „Vanuit het oogpunt van de fans is dit EK een ramp”, zegt bestuurslid Theo Pouw. Als het Nederlands elftal zich plaatst voor het EK van over 6 jaar, dan speelt de nationale voetbalploeg minimaal twee wedstrijden in de Amsterdam Arena. ,,Maar daarna moet Oranje naar Denemarken of Spanje, vervolgens naar Ierland of Roemenië en daarna naar bijvoorbeeld Rusland. Dat is niet op te brengen.” Dit EK is daarom voor supporters een ramp.

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Karel Stevens
Plastisch Chirurg
15-09-2014 13:02 Vraag & antwoord

,,Wat zie jij er vermoeid uit, slecht geslapen?” Sommige mensen krijgen deze vraag geregeld, terwijl ze zich eigenlijk fit voelen. De boosdoener is vaak de huid van de oogleden die verslapt en hierdoor gaat hangen. Een ooglidcorrectie kan uitkomst bieden. Karel Stevens, plastisch chirurg bij Centrum Oosterwal in Alkmaar, vertelt hierover in zijn antwoord op lezersvragen.

 

Lees verder!