Leidsch Dagblad - Duin en Bollen
 
24-07-2014 07:00

WARMOND - Warmunda ziet de komende jaren af van de bouw van duurdere huurwoningen in Warmond. Volgens de woningcorporatie maakt de herziene Woningwet dergelijke activiteiten ’vrijwel onmogelijk’. Ook de bouw van goedkope huurwoningen en renovatie van bestaande complexen wordt de komende jaren lastig.

23-07-2014 16:12

KATWIJK - Tien Katwijkse basisscholen krijgen een nieuwe bibliotheek. Gemeente, scholen en de Bibliotheek Katwijk werken samen om dit in twee jaar tijd voor elkaar te krijgen. 

23-07-2014 10:00

NOORDWIJK - Het is op het heetst van de dag als Marian Brandsma neerploft op de inmiddels aardig warm gebakken trappen richting het Noordwijkse strand. ,,Dit is de eerste keer dat ik aan de Strand6Daagse meedoe en ik kan nu al geen zand meer zien.’’ Zo erg als haar korte verslag doet vermoeden is het niet. Met een brede lach ziet ze hoe echtgenoot Cees haar schoen uit doet en haar voet begint te masseren. ,,Last van mijn enkel.’’

22-07-2014 17:09

SASSENHEIM - De gemeente Teylingen onderzoekt of ze in actie kan komen tegen verdere verloedering van villa West-End aan de Sassenheimse Hoofdstraat. Volgens artikel 10b van plaatselijke monumentenverordening is het verboden een monument te ’gebruiken op een dusdanige wijze dat het wordt ontsierd’. 

22-07-2014 09:09

LEIDEN - Wie in Leiden een festival houdt, een feestje heeft, zijn beste beentje voorzet voor een goed doel of een concert organiseert, is van één ding bijna zeker: Leidse Glibber Emile van Aelst is erbij. De afgelopen week bracht hem op Rem's verjaardag, een duur provinciaal cadeau voor de regio en een drankcontract voor het nieuwe muziekcentrum Gebr. De Nobel.

22-07-2014 08:00

NOORDWIJK - Noordwijk koestert zijn historie. Er zijn weinig dorpen waar zo veel naslagwerken over de tijden van weleer zijn verschenen. In november wordt daar een opmerkelijk exemplaar aan toegevoegd. Leraar Jan Lutgens verbleef aan het einde van de negentiende eeuw in de kustplaats. Hij ving het tijdsbeeld in 28 prenten. Jeroen Verhoog, auteur van het naslagwerk ’de Atlas van Noordwijk’, heeft ze allemaal teruggevonden en samengebracht in het boek ’Noordwijk door de ogen van Lutgens’. Verhoog: ,,Lutgens geeft een beeld van Noordwijk uit de tijd dat er nog niet werd gefotografeerd.’’ De bijzondere portfolio met de opnieuw gereproduceerde tekeningen verschijnt medio november.

20-07-2014 07:54

KATWIJK - Op de Wassenaarseweg in Katwijk is vannacht rond half twee een auto op zijn kant geraakt. De brandweer moest een schuimlaag aanbrengen om brand te voorkomen.

19-07-2014 22:17

NOORDWIJK - Zaterdagavond is een persoon uit zee gehaald in Noordwijk. De man was bijna verdronken.

19-07-2014 09:00

THÉOULE - Zijn naam leeft in onze regio nog steeds voort, met dank aan de jachthavens die hij hier ontwikkelde. Arie de Boom, de bijna 91-jarige levende legende, woont en werkt al een kleine halve eeuw in Zuid-Frankrijk. Tal van streekgenoten zullen daar vanavond twee jubilea meevieren.

VALKENBURG - De zogeheten Groene Buffer tussen Valkenburg en Wassenaar blijft voor een groot deel landbouwgebied. Daarnaast zijn er plannen om wandel- en fietspaden aan te leggen in de landelijke zone die aansluitend komt te liggen aan de toekomstige nieuwbouwwijk op het voormalige vliegkamp in Valkenburg.

17-07-2014 13:57

KATWIJK - Twee mannen zijn woensdag aangehouden nadat de politie een huis in Katwijk binnenviel.

17-07-2014 11:33

NOORDWIJK - Bij de commissaris van de koning Jaap Smit hebben zich 26 kandidaten gemeld voor de functie van burgemeester van Noordwijk.

16-07-2014 20:00

VALKENBURG - Sportvliegclubs moeten uiterlijk 1 augustus van het voormalige vliegkamp Valkenburg af zijn. Die boodschap heeft het Luchtsport Centrum Valkenburg (LCV) gekregen van het rijksvastgoed- en ontwikkelbedrijf (RVOB). 

TEYLINGEN - De nieuwe burgemeester van Teylingen, Carla Breuer, is in haar huidige standplaats Werkendam in opspraak geraakt vanwege een ’beginnende relatie’ met gemeentesecretaris. In een verklaring aan omroep Brabant laat ze weten dat haar sollicitatie in Teylingen niets te maken heeft met deze relatie. 

23-07-2014 20:00

KATWIJK - Katwijk gaat het budget voor een nieuw zwembad ’herijken’. Onderzoek moet uitwijzen of de reservering van 17,3 miljoen euro realistisch is.

23-07-2014 12:21

KATWIJK - Hulpdiensten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een vrouw uit zee in Katwijk gered.

Erna Straatsma
22-07-2014 17:13

Het is een spontane gedachte, die rond zes uur ’s avonds opkomt. Zullen we barbecueën? 

21-07-2014 22:00

ZANDVOORT - De bouw op zee van windpark Luchterduinen begint nog deze maand. In opdracht van Eneco worden de funderingspalen voor de 43 turbines geplaatst.

21-07-2014 17:22

WARMOND - De Heemsteedse projectontwikkelaar H&F heeft Teylingen een voorschot van een miljoen euro betaald voor het voormalige gemeentehuis van Warmond. De resterende koopsom wordt in maandelijkse termijnen van zo’n 25.000 euro afbetaald. 

21-07-2014 08:00

NOORDWIJK - De bouw op zee van windpark Luchterduinen begint nog deze maand. In opdracht van Eneco worden dan de funderingspalen voor de 43 turbines geplaatst. Die klus moet in de herfst, nog voor het stormseizoen af zijn.

19-07-2014 07:00

VOORHOUT - De gemeente Teylingen neemt geen maatregelen om de verkeersveiligheid in de Voorhoutse Herenstraat te vergroten. De afgelopen week vielen op deze route twee dodelijke slachtoffers als gevolg van aanrijdingen met vrachtwagens.

Erna Straatsma
19-07-2014 07:00

Soms zijn privékwesties nieuws. En dan zijn het geen privékwesties meer.

18-07-2014 20:15

OUD ADE - Heel Oud Ade leeft intens mee met de familie van Erik van der Poel (28) en Truike Heemskerk (30), twee slachtoffers van de neergeschoten vlucht MH17. Ook buurdorp Rijpwetering, waar het uit Oud Ade afkomstige stel sinds vorig jaar zomer woonde, is in diepe rouw. Op de Buitenweg in de Rip hangen bij veel huizen de vlaggen halfstok.

LEIDEN - Roelof Bosscher is komend jaar de stadsfotograaf van Leiden. Hij volgt in die functie Rob Overmeer op.

15-07-2014 17:05

NOORDWIJK - Torens van bierkratjes en luidruchtige eindexamenleerlingen waren er sinds de sluiting van jongerencamping Dijk en Burg in 2001 al niet meer, en in de jaren daarna nam het aantal kamperende jongeren nog verder af. Nu zijn ze een zeldzaamheid. Jeugdige kampeerders zijn nog maar op enkele campings welkom, mits ze geen overlast veroorzaken.

15-07-2014 16:39

Het Warmondse oorlogsmonument krijgt een naambord ter nagedachtenis aan lokale slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Anne Lize van der Stoel wil zich hier voor inspannen, op verzoek van Anja Schrage uit Warmond.

15-07-2014 11:51

LEIDEN - Wie in Leiden een festival houdt, een feestje heeft, zijn beste beentje voorzet voor een goed doel of een concert organiseert, is van één ding bijna zeker: blogger Leidse Glibber Emile van Aelst is erbij. De afgelopen week was er veel nieuws, zoals een nieuwe postzegel,  een nieuw evenement en en nieuwe eigenaar van een oude judoschool.

NOORDWIJK - ,,Dit is de Vierboet, de allercoolste school.’’ De kelen van de ongeveer zestig leerlingen van de Noordwijkse basisschool staan wijd open en brengen schelle klanken voort. Als je dan toch afscheid moet nemen van je geliefde school, dan maar met het nodige kabaal.Stelling

Pak Poetin zijn WK voetbal af

Al voor de Olympische Winterspelen werd er getwijfeld of ’we’ wel naar Rusland zouden moeten gaan met onze sporters, maar nu is de maat echt vol. De gebeurtenissen in de Oekraïne, met als dieptepunt de ramp met de MH17, vragen om een duidelijk signaal van de wereldgemeenschap. Daarom moet het WK voetbal in 2018 – na de Spelen Poetins volgende prestigeproject – aan een ander land dan Rusland worden toegewezen. Mocht dit niet gebeuren dan moet de Nederlandse regering besluiten dat ons land het WK zal boycotten. Pak Poetin zijn WK af, wat vindt u?

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
21-07-2014 07:00 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!