Leidsch Dagblad - Duin en Bollen
 
Dick van der Plas Springtij
19-04-2014 16:50

Als het op collegevorming aankomt, zijn politici niet veel beter dan kleuters met een Barbie.

19-04-2014 08:00

NOORDWIJK - Na jaren van overleg, politiek gesteggel en rechtszaken is de impasse rond Zeemotel Zeezicht in Noordwijk dan eindelijk doorbroken. Niets staat nieuwbouw van het hotel aan de Erasmusweg in de weg, nu ook de laatste omwonende zijn bezwaren tegen het complex laat varen. Bemiddeling heeft tot een voor alle partijen aanvaardbaar ontwerp geleid.

18-04-2014 18:37

LISSE - In Lisse is commotie ontstaan over het afgraven van een oude houtwal nabij de Essenlaan. De bollenkweker die het land ernaast bezit zou een ongeveer vijf meter brede houtwal inclusief begroeiing hebben weggegraven en alleen één rij elzen hebben laten staan.

18-04-2014 15:21

NOORDWIJK - De aanbesteding van het maaien van slootkanten en bermen is in Noordwijk op een zooitje uitgelopen. Zelfs rechter Hage vond de handelwijze van de gemeente op zijn minst opmerkelijk. Zeker toen de gemeentelijke raadsman tijdens een kort geding de eigen selectieprocedure onderuit haalde. ,,U lijkt wel een procedure tegen uzelf te voeren’’, oordeelde Hage.

18-04-2014 12:52

LISSE - Een 19-jarige man uit Lisse is afgelopen zaterdag van zijn bromfiets getrapt op de Rooversbroekdijk in Lisse. Van de daders inbreekt nog altijd ieder spoor en dus is de politie op zoek naar getuigen

Erna Straatsma 60 seconden
18-04-2014 07:00

De vrouw bij de kapper wil blonde plukjes. Ze is een jaar of vijftig en heeft het hoogste woord. Haar korte bruine kapsel zit vol witte strepen verf. 

17-04-2014 11:19

KATWIJK - Gemeentebelangen maakt niet langer deel uit van een nieuw Katwijks college. De partij is ernstig verdeeld over de wethouderskandidaat en heeft zich teruggetrokken uit de onderhandelingen.

16-04-2014 20:30

SASSENHEIM - De Rijdende Snackerie op het parkeerterrein van zwembad Wasbeek in Sassenheim ontploft. Politieagenten zijn als eerste ter plaatse, maar kunnen de gewonden niet verzorgen. Zij hebben het te druk met het op afstand houden van een boze groep jongeren. Even later wordt ook het ambulancepersoneel belaagd. Als de politie ingrijpt, breekt de hel los.

16-04-2014 20:04

LISSE - De gapende kloof dichten die tussen de burgers van Lisse en het bestuur van de gemeente is ontstaan. Dat doel heeft het nieuwe college van B en W zich gesteld. Hoe precies is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat de inwoners eerder bij besluitvorming worden betrokken en mogen meepraten.

DEN HAAG/HILLEGOM - Een 21-jarige Lissenaar heeft een taakstraf van dertig uur opgelegd gekregen, omdat hij anderhalf jaar geleden zonder brommerrijbewijs een vrouw op een zebrapad op de Hillegomse Meerlaan heeft aangereden. Ook moet hij een geldboete van 240 euro betalen en krijgt hij drie maanden rijontzegging.

15-04-2014 21:15

NOORDWIJK - Het grootste voetbaltoernooi ter wereld, woensdagmiddag in Noordwijk, bestaat een kwart eeuw. Reden voor een feestje op het terrein van SJC? Niet bij de toernooileiding. Rob Hoogervorst maakt zich zorgen over het voortbestaan van het toernooi.

15-04-2014 19:44

BOLLENSTREEK - Als de Bollenstreek volop in bloei staat, is dat in een aantal dorpen in de streek elk jaar het signaal om met het overvloedig aangeboden materiaal ware kunstwerken te gaan maken.

15-04-2014 19:35

NOORDWIJKERHOUT - De coalitievorming in Noordwijkhout is op een oor na gevild. ,,De gesprekken tussen VVD, CDA en D66 verlopen voorspoedig, we hebben elkaar op hoofdlijnen gevonden en de komende dagen worden de details verder uitgewerkt’’, laten de drie partijen weten in een persbericht.

BOLLENSTREEK - Het Bloemencorso van de Bollenstreek wordt toch voor vijftig procent gekleurd door hyacinten. Een groot perceel van deze bloemen in Den Helder is de reddingsboei voor het evenement dat op 2, 3 en 4 mei wordt gehouden.

19-04-2014 16:45

KATWIJK - De fractie van GemeenteBelangen sluit de gelederen na een week waarin de partij na een conflict over een wethouderskandidaat uit de Katwijkse coalitiebesprekingen stapte. Wat de raadsleden betreft, staat de positie van fractievoorzitter Gerard Bol niet ter discussie. Dat bevestigt plaatsvervangend fractievoorzitter René Slootweg. ,,Er is geen rancune naar elkaar. We gaan met z’n vieren verder. Helaas in de oppositie, maar dat is niet anders.’’

19-04-2014 07:00

VOORHOUT - Halverwege de reeks voorstellingen van Bollenstreekmusical De Zwarte Tulp zijn de organisatoren goed te spreken over hoe hun initiatief wordt ontvangen. ,,De kaartverkoop zou nog iets beter kunnen, maar je merkt wel dat de musical iets losmaakt in de Bollenstreek.''

 
18-04-2014 15:59

VOORHOUT - Samenwerken met buurgemeenten blijft bovenaan het verlanglijstje van Teylingen staan, maar de vorming van een Bollenraad is van het lijstje afgevoerd. Tot 2018 komt het woord ’fusie’ waarschijnlijk ook niet ter sprake. 

17-04-2014 16:26

VOORHOUT - De stem van het CDA is doorslaggevend in de discussie over de komst van een groot tuincentrum in Sassenheim. De partij heeft ernstige bedenkingen bij het plan, dat de kleine middenstand in Teylingen kan schaden. 

17-04-2014 16:23

LISSE - De Lissesse basisschool Lisbloem krijgt 4.978,55 euro van het Schipholfonds. Dat heeft het fonds gisteren bekendgemaakt.

17-04-2014 12:53

KATWIJK - Het bestuur van Gemeentebelangen Katwijk stapt op. Dat is het directe gevolg van de onrust binnen de partij over de voordracht van een wethouderskandidaat voor een nieuw Katwijks college.

16-04-2014 13:18

KATWIJK - Jongeren uit Katwijk worden relatief gezien het vaakst naar bureau Halt doorverwezen voor een taakstraf. Van 1.000 jongeren werden er in 2013 40 naar Halt gestuurd. Katwijk is daarmee ‘koploper’ in Nederland. Het gemiddelde van grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ligt zelfs veel lager dan dat van het Zuid-Hollandse dorp.

16-04-2014 11:52

LISSE - Het is druk rondom het Keukenhof in Lisse. Logisch: de bloemen zijn nu allemaal op hun mooist en het zonnetje schijnt. De aanvoerwegen zitten echter potdicht.

16-04-2014 09:23

AMSTERDAM/KATWIJK - Investeerder Egeria, dat onder meer NRC Media en United Duch Breweries (Oranjeboom) bezit, stapt in de frikandellen en kroketten. Het koopt diepvriestak Izico, eigenaar van onder meer het merk Beckers, van Wessanen, zo werd woensdag bekend.

NOORDWIJKERHOUT - In een woning van serviceflat Robijnstaete aan de Parallelweg in Noordwijkerhout heeft dinsdagavond een kleine brand gewoed.

15-04-2014 14:52

KATWIJK - Maak een ’knip’ in de Tramstraat zodat alleen voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer via deze route verder kunnen naar de Boulevard. Dat voorstel wordt onderzocht bij het uitwerken van de plannen voor de hoofdverkeersstructuur Katwijk aan Zee.

15-04-2014 14:47

KATWIJK - Simpele maatregelen om Katwijk net een stukje leuker te maken. Zo brengt de PvdA een voorstel om voor de plaatselijke strandpaviljoens en terrassen ruimere openingstijden af te spreken. De partij wil dat de horeca op het strand voortaan standaard tot 02.00 uur open mag zijn en terrassen tot sluitingstijd van de zaak.

15-04-2014 14:31

KATWIJK - Het Katwijkse CDA wil dat de gemeente onderzoekt of het mogelijk is om het woonzorgcentrum Het Raamwerk (locatie Zeehos) als stemlocatie aan te wijzen.

LEIDEN - Wat zou het makkelijk zijn als je uit iemands bloed kunt afleiden of zich kanker in het lichaam ontwikkelt. Mensen met een verhoogde kans op kanker zouden een aantal keer per jaar een buisje bloed kunnen laten afnemen waardoor je een gezwel in een vroeg stadium zou kunnen opsporen: veel makkelijker en goedkoper dan een röntgenfoto of een mri-scan. Deze droom wordt stukje bij beetje meer werkelijkheid. Na jarenlang onderzoek naar een bloedtest voor kanker weten ze bij het LUMC: ’We hebben beet’.

Stelling

Haal wietteelt uit de illegaliteit

Er zijn gemeenten die willen dat er een einde komt aan het beleid dat de verkoop van cannabis reguleert, maar de bevoorrading van coffeeshops praktisch verbiedt. In totaal hebben 35 gemeenten een manifest ondertekend dat ervoor pleit om ook de teelt van softdrugs te reguleren. Ze zullen moeite hebben om minister Opstelten en de Tweede Kamer te overtuigen dat het anders moet. Een meerderheid in de Kamer is nog steeds tegen gereguleerde wietteelt. En dat is krom. Het is bespottelijk dat cannabis wel verkocht mag worden, maar dat de teelt ervan illegaal is.

Stelling