Kleine en grote spoorbanen in Valkenburg

foto rené wolf
Jong en oud kunnen zich dit weekeinde in Valkenburg vergapen aan modelspoorbanen.

VALKENBURG - Circa vijfentwintig modelbouwers uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk komen dit weekeinde naar Museum Stoomtrein Katwijk Leiden. Tijdens de smalspoormodelbouwdagen in Valkenburg laten zij zien wat ze kunnen.

Door Sabrina Oldenburger - 23-9-2016, 9:17 (Update 23-9-2016, 9:17)

Elke miniatuurbaan heeft een thema uit de vorige eeuw, toen de grote stoom- en dieseltreinen nog overal reden. ,,Sommige bouwers willen een honderd procent historisch juiste spoorbaan. Zo heeft Roel Oosterop voor zijn baan uit de Eerste Wereldoorlog zich enorm verdiept in die tijd”, vertelt Peter Soonius, organisator van het evenement.

Andere makers werken met een knipoog. Zo staat Barack Obama op een van de stationnetjes te wachten op zijn trein, evenals de paus. Verderop loopt een groep nonnen in lange zwarte pijen.

Overal wordt gelet op details. ,,De trend is dat de banen steeds kleiner en gedetailleerder worden”, aldus Soonius. Zo wordt bij een kolenwagon roet op de trein getekend. Een van de treintjes rijdt zelfs op echte stoom.

Er is behalve veel te zien, ook veel te doen. ,,Sommige bouwers laten kinderen aan de knoppen zitten: rijden met die trein!” In de buitenlucht kunnen de bezoekers zelf in twee treinen plaatsnemen. Deze behoren tot de vaste collectie van het museum. De ritjes duren elk een half uur. Vanaf een replica van tramstation Gorssel vertrekt de grote stoomtrein. Bezoekers kunnen dan enkele kilometers langs het Valkenburgse Meer rijden. Een overstap op de dieseltrein, die door de weilanden gaat, is ook mogelijk. ,,Dat maakt dit evenement tot een echt gezinsuitje”, vindt Soonius.

Met de ov-kaart betalen kan niet: de toegangskaartjes voor de smalspoormodelbouwdagen zijn nog ouderwets van karton. Volwassenen betalen 9 euro, kinderen 7. Ritten met de grote treinen zijn bij de prijs inbegrepen. Het museum aan de J. Pellenbargweg 1 is zaterdag en zondag van 10.30 tot 16.30 uur geopend.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving


Stelling

Pestkoppen niet op cursus

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) denkt erover bedrijven met een cultuur van pesten en andere ongewenste omgangsvormen een cursus op te leggen. Hij bekijkt momenteel of een proef hiermee juridisch en in de praktijk kan werken. De cursus is een mogelijke nieuwe manier om in te grijpen en de achterliggende oorzaken aan te pakken. Het moet de bazen helpen het gedrag en de cultuur te veranderen. Niemand zal pesten op de werkvloer billijken, maar of een cursus het juiste antwoord is? Pestkoppen moeten niet op cursus, maar gewoon geschorst of ontslagen worden.

Stelling

Zorgvraag van de week
Peter Borst
Beddenspecialist
Borst Bedden
Thema van de week: nachtrust in vakantietijd
Lees verder