Een plof, een zandfonteintje en weg is ’250-ponder’

 
Bekijk Fotoserie

NOORDWIJKERHOUT - De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die eerder deze week werd gevonden bij graafwerk in de Hogeveense Polder in Noordwijkerhout is tot ontploffing gebracht. De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) deed dat ’gecontroleerd’, zoals dat heet. En dat betekende dat spektakel uitbleef.

Door Paul de Vlieger - 23-9-2016, 13:21 (Update 23-9-2016, 15:30)

De ontploffing gebeurde vrijdag rond het middaguur. Een plof, een kleine zandfontein en de klus was geklaard. Toch was voor de zekerheid een aantal omwonenden geëvacueerd. Mensen binnen een straal van van honderdvijftig meter van de plek van de bom moesten tijdelijk hun woning uit. Het ging daarbij om twee huizen en vijf woonboten op de gemeentegrens tussen Noordwijkerhout en Lisse.

De blindganger, een zogeheten 250-ponder van Engelse makelij, was voordat hij tot ontploffing werd gebracht afgedekt met honderdvijftig kuub zand. De EOD kiest voor deze methode omdat de gevolgen voor de omgeving bij de explosie dan nihil zijn. Omdat de bom een ’gewapende ontsteker’ had, kon hij niet worden vervoerd en moest hij ter plekke tot ontploffing worden gebracht.

Een deel van de Leidsevaart, tussen de Schulpweg en de Delfweg, werd om veiligheidsredenen tijdens de ruimingswerkzaamheden afgesloten voor doorgaand verkeer. Ook het water in de Leidsevaart werd tijdelijk afgezet.

Dit artikel is ook in de nieuwsbrief verschenen. Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Meldt u zich dan hier aan!Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving


Stelling

Pestkoppen niet op cursus

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) denkt erover bedrijven met een cultuur van pesten en andere ongewenste omgangsvormen een cursus op te leggen. Hij bekijkt momenteel of een proef hiermee juridisch en in de praktijk kan werken. De cursus is een mogelijke nieuwe manier om in te grijpen en de achterliggende oorzaken aan te pakken. Het moet de bazen helpen het gedrag en de cultuur te veranderen. Niemand zal pesten op de werkvloer billijken, maar of een cursus het juiste antwoord is? Pestkoppen moeten niet op cursus, maar gewoon geschorst of ontslagen worden.

Stelling

Zorgvraag van de week
Peter Borst
Beddenspecialist
Borst Bedden
Thema van de week: nachtrust in vakantietijd
Lees verder