Te koop: Rustoord en omgeving

Foto Leidsch Dagblad
Voor het gloednieuwe Lissese woonzorgcomplex Rustoord en de bouwgrond er omheen, bij elkaar zo’n 6000 vierkante meter, worden kopers gezocht.

LISSE - Woonzorgcomplex Rustoord aan de Vuursteeglaan in Lisse staat te koop. Dat geldt ook voor de braakliggende bouwgrond er omheen, die plan Trompenburg wordt genoemd.

Door Paul de Vliegerp.de.vlieger@hollandmediacombinatie.nl - 1-12-2016, 11:15 (Update 2-12-2016, 15:30)
Eigen Haard trekt zich terug uit Lisse en zoekt kopers voor woonzorgcomplex en bouwgrond

Rustoord en Trompenburg zijn nu nog eigendom van de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard, maar die trekt zich terug uit Lisse. Volgens de nieuwe Woningwet mogen corporaties alleen in het eigen woongebied investeren en voor Eigen Haard is dat de metropoolregio Amsterdam. Lisse valt daar buiten.

Daarnaast speelt een rol dat Eigen Haard zich de komende tijd wil richten op haar kerntaken: het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen. „Een woonzorgcomplex, zoals Rustoord, en het bouwen van woningen in de vrije sector, zoals Trompenburg, passen niet meer binnen deze activiteiten”, zegt bestuursvoorzitter Bert Halm van Eigen Haard.

De verwachting is dat voor Rustoord snel een koper kan worden gevonden. Het splinternieuwe woonzorgcomplex omvat 48 appartementen en 30 verpleegkamers plus voorzieningen als een restaurant, een dagbestedingsruimte en dergelijke. „Rustoord is volledig bewoond. Voor een belegger of een zorgverlener is dit een belegging die erg safe is”, zegt Halm.

Voor de bewoners verandert er volgens hem niets. „De verkoop van Rustoord is vooral een papieren transactie. Wie formeel de eigenaar is, is eigenlijk niet zo van belang.”

Veel spannender is volgens de Eigen Haard-topman het plan Trompenburg dat aan Rustoord grenst en wordt omsloten door de Achterweg, de Heereweg en de Vuursteeglaan. Eigen Haard had voor dit gebied al een bouwplan voor zestig koopwoningen (rijtjeshuizen en twee-onder-een-kap) in voorbereiding.

De toekomstige koper van de bouwgrond - naar verwachting een projectontwikkelaar - is niet verplicht dezelfde invulling aan het gebied te geven als Eigen Haard van plan was. Wel gelden dezelfde kaders en spelregels. Dat betekent bijvoorbeeld dat een substantieel deel van Trompenburg moet worden bebouwd met woningen in het segment net boven sociale woningbouw. De grond vol zetten met villa’s is dus niet mogelijk. Dankzij Rustoord - Trompenburg en Rustoord worden als één geheel gezien - is aan de eis dat 30 procent van de woningen sociaal moet zijn, al voldaan.

Vanwege een maximaal aantal huizen dat Lisse van de provincie mag bouwen, is bebouwing van Trompenburg pas vanaf 2020 mogelijk. Toch verwachten de wethouders Evert Jan Nieuwenhuis en Cees Ruigrok dat er volop belangstelling zal zijn voor het stuk bouwgrond. „Voor Lisse is dit een A-locatie.”

Hoeveel geld Rustoord en Trompenburg moeten opbrengen, wil Eigen Haard niet prijsgeven. Voor de verkoop van Rustoord worden begin 2017 advertenties geplaatst. Trompenburg denkt Eigen Haard binnen het eigen netwerk te kunnen slijten.

Gazon of kruidentuin tot 2020

Omdat Trompenburg niet eerder dan vanaf 2020 kan worden gebouwd, wil de gemeente Lisse een tijdelijke bestemming geven aan het braakliggende terrein rond Rustoord.

,,Als we niets doen, zitten we drie jaar tegen metershoog onkruid aan te kijken en dat wil niemand’’, zegt wethouder Evert Jan Nieuwenhuis. In samenspraak met omwonenden willen de gemeente en Eigen Haard daarom nadenken over een alternatieve, tijdelijke invulling.

,,Een deel van het terrein kan mogelijk worden gebruikt als parkeerterrein voor gemeentepersoneel. Maar daarnaast denken we aan zaken als een gazon, een pluktuin of een kruidentuin. Je kunt van alles verzinnen en we dagen de buurt uit met ons mee te denken’’, zegt Nieuwenhuis.

Dit artikel is ook in de nieuwsbrief verschenen. Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Meldt u zich dan hier aan!Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving