Leidsch Dagblad - Leiden en Regio
 
 
21-12-2014 15:01

LEIDEN - De Nieuwe Rijn in Leiden is zoals ieder jaar weer het decor van een winters tafereel: schaatsliefhebbers die over het ijs flitsen.

21-12-2014 01:34

LEIDEN - De bestuurder van een busje reed zaterdagavond net iets te ver naar achter. Geluk bij een ongeluk was dat de bus bleef hangen op een hekje. Desondanks bungelde de wagen boven het water van het Rapenburg.

20-12-2014 07:30

LEIDEN - Zijn opmars was al onstuitbaar, maar 2014 is helemaal zijn jaar. Freek Vonk, het Leidse boegbeeld voor de populaire wetenschap, kreeg tal van prijzen, beurzen en onderscheidingen. Na een reeks tv-optredens brengt de bekendste bioloog van ons land dit en komend weekeinde vier liveshows. Mét zijn slangen en spinnen, jawel.

19-12-2014 21:00

LEIDEN - De Leidse gemeenteraad draagt Henri Lenferink officieel voor om nog een derde termijn van zes jaar aan te blijven als burgemeester.

19-12-2014 15:41

OEGSTGEEST - De ’Nieuwe vrienden van Poelmeer’ maken zich op voor de volgende ronde in hun pogingen overdekt zwemwater voor Oegstgeest te behouden. Zij willen nieuwbouw volgens het ’2521-concept’, een modulaire bouwvorm zonder fratsen.

19-12-2014 15:41

LEIDEN - De lichtkoepel op het voormalige Hotel Du Lion d’Or aan de Breestraat wordt begin volgend jaar gerestaureerd. Dat is hard nodig, vertelt architect Machiel Wagenaar, die de restauratie begeleidt. ,,De ramen staan op instorten, het zink is heel slecht.’’ Het hotel, gevestigd op nummer 24, was jarenlang in gebruik bij de Stadsbank Leiden. Momenteel wordt het verhuurd aan kleine bedrijven.

19-12-2014 14:23

LEIDEN - Een motorrijder is op de kruising van de IR Driessenstraat met de Uiterstegracht in Leiden gewond geraakt door een harde schuiver.

19-12-2014 13:29

DEN HAAG - Jörn de V. (35), de man die in oktober 2011 een flitspaal in zijn dorp Voorschoten wilde vernielen met een levensgevaarlijke zelfgemaakte vuurwerkbom, moet opnieuw de gevangenis in. Het gerechtshof in Den Haag legde hem vrijdag drie jaar en drie maanden gevangenisstraf op en een voorwaardelijke straf van zes maanden. Zijn maatje Erik O. (28), die altijd werd gezien als ’meeloper’, blijft op vrije voeten. Hij is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf maar heeft die straf al uitgezeten.

19-12-2014 04:38

DEN HAAG - Door hun jacht op een kick verloor een bommenruimer zijn hand. Jörn de V. en Erik O. horen vrijdag van het gerechtshof of ze daarvoor de gevangenis in moeten. Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen De V. Handlanger O. speelde een kleinere rol en moet van de aanklager daarom drie jaar de cel in.

LEIDERDORP - De ongeveer vijftig jaar oude plataan in het plantsoentje aan de Emmastraat draagt een oranje sjerp. Aan die sjerp hangt een kaart, waar op staat dat dit de ’leukste boom van Leiderdorp’ is. Hij won een internetverkiezing en werd gisteren ’gehuldigd’.

18-12-2014 12:00

LEIDEN/ALPHEN AAN DEN RIJN - Leerlingen uit de tweede klas havo en vwo van het Bonaventuracollege in Leiden en het Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn doen mee aan een landelijke wedstrijd waarin techniek en kunst gecombineerd worden. Volgende maand horen ze van de jury of ze naar de finale gaan.

18-12-2014 11:25

LEIDEN - Diverse scholen in Leiden en omgeving experimenteren met het gebruik van tablets voor elke leerling. Volgens hen is het de toekomst. Andere scholen zijn nog wat huiverig.

18-12-2014 10:18

LEIDEN - Het aloude probleem voor studenten om in Leiden een (betaalbare) kamer te vinden, wordt de komende jaren in rap tempo verlicht. Niet alleen worden er op diverse plaatsen in de stad campussen gebouwd, maar volgens recente prognoses neemt ook het aantal studenten in Leiden minder snel toe dan eerder voorspeld. Door het nieuwe leenstelsel blijven meer studenten thuis wonen, zo is de verwachting.

LEIDEN - Buitenlanders die hun auto in Leiden verkeerd parkeren, komen daar niet meer mee weg. De gemeente Leiden heeft twee belastingdeurwaarders in de arm genomen die boetes en bekeuringen ook over de grens weten te innen. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt. Hoeveel geld deze operatie oplevert, daar heeft de lokale overheid nog geen schatting van gemaakt.

21-12-2014 02:50

LEIDEN - Een auto is in de nacht van zaterdag op zondag in puin gereden. De bestuurder reed tegen een boom op de Cornelis Schuytlaan in Leiden.

20-12-2014 08:00

LEIDEN - Dat sommige organisaties er gewoon moeten zijn en moeten blijven omdat ze een maatschappelijke functie hebben, is de gemeente Leiden niet echt duidelijk. Geld is wel duidelijk. En daar is al snel gebrek aan als men niet voor winst gaat maar menen te willen helpen en zich laten ontwikkelen.

20-12-2014 07:00

LEIDEN - Freek Vonk, wie kent hem niet? Zijn naamsbekendheid is door de talloze tv-optredens, onder meer bij talkshow De Wereld Draait Door, tot grote hoogte gestegen. Hij combineert een wetenschappelijke loopbaan bij de Leidse Universiteit met televisiewerk.

19-12-2014 14:39

LEIDEN - Leiden krijgt volgend jaar een grote, kunstzinnige kerstboom op een centrale plek. Dat is het idee van het stadsbestuur naar aanleiding van vragen van raadslid Dick de Vos (Partij voor de Dieren).

19-12-2014 14:36

LEIDEN - Waarom liggen de criminaliteitscijfers in Leiden beduidend hoger dan in Haarlem, Zaanstad, Hilversum of Maastricht? Om die vraag te kunnen beantwoorden, gaat het stadsbestuur contact opnemen met de collega's in Haarlem. Om te kijken 'naar de verschillen tussen beider aanpak en om te zien of daaruit iets te leren valt'.

19-12-2014 14:30

OEGSTGEEST - Langs de Haarlemmerstraatweg, in de bocht bij het groene kerkje in Oegstgeest, moeten 33 bomen weg. Ze vormen een gevaar voor fietsers. Op last van de gemeente heeft de stichting Begraafplaats Groene Kerk, een kapvergunning aangevraagd. Er komen taxus en hulst voor terug.

18-12-2014 15:50

OEGSTGEEST - Burgemeester en wethouders van Oegstgeest zijn eruit: zij nemen de Klinkenbergerplas over van de provincie. Zorgen omtrent zaken als saneringsrisico’s, achterstallig onderhoud en een nog te bouwen horecapaviljoen zijn ongegrond, blijkt uit een schrijven van B en W aan de gemeenteraad.

18-12-2014 14:08

LEIDEN - Een personenwagen heeft donderdag aan het begin van de middag veel schade opgelopen bij een verkeersongeval. Rond kwart over twaalf ging het mis op de brug over de A44 bij Leiden-Zuid.

18-12-2014 14:03

OEGSTGEEST - De begraafplaats van het ’groene kerkje’ in Oegstgeest is de afgelopen tijd tweemaal bezocht door grafrovers. In beide gevallen is van een graf een bronzen of bronskleurig beeldje verdwenen.

LEIDEN - Door nu in één keer 3,5 miljoen euro af te boeken, zet het stadsbestuur een definitieve streep onder het Stadsgehoorzaalfiasco van vijf jaar geleden.

18-12-2014 09:40

LEIDEN - Houders van een persoonsgebonden budget (pgb) in de gemeente Leiden hebben hun zaakjes op orde voor het nieuwe jaar. Alle inwoners hebben de zorgovereenkomsten voor het nieuwe jaar doorgestuurd. ,,Althans, naar ons idee hebben we iedereen’’, vertelt de woordvoerder van de gemeente.

18-12-2014 09:40

LEIDEN - Hij was 33,5 jaar directeur van de St. Josephschool in Leiden. Draaide een tijd lang een klas samen met zijn vrouw en schreef er zijn eigen kinderen in. Moest vechten voor het voortbestaan van het krimpende schooltje, en maakte de groei mee, tot ruim 800 leerlingen nu. Komt in vakanties vaak naar school om de post te doen, en loopt met leerlingen mee in de 3-oktoberoptocht. Collega’s van John van den Helder geven aan waarin ze hem bewonderen, en wat hij niet zo goed kan. De directeur, die eind van deze week met pensioen gaat, reageert.

18-12-2014 09:09

LEIDEN - Een 31-jarige man uit Voorschoten werd woensdagavond aangehouden omdat hij 2300 kilo zwaar illegaal vuurwerk had liggen.

LEIDEN - De politie heeft woensdag in een schuur achter een woning aan de Vlietweg in Leiden een hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen.
Stelling

Weg met nieuwjaarstraditie

In het Brabantse dorp Veen is het traditie om de jaarwisseling te ’vieren’ door autowrakken in brand te steken. Dat liep een jaar terug volledig uit de hand, de politie greep op oudjaarsdag namelijk in. Terecht. Waarom zou iets wat gewoon niet mag, op zo’n dag wel mogen? Juist daarom is het raar dat het Openbaar Ministerie er zelfs een sporthal heeft gereserveerd voor een bijeenkomst over de laatste en komende jaarwisseling. Dit wekt de indruk dat het weer bespreekbaar is. Maar auto’s in brand steken, is fout. Geen woord meer aan vuilmaken en stoppen met dit soort nieuwjaarstradities.

Stelling
Het antwoord van...
Westfries Gasthuis
Jeroen Steens
Orthopedisch chirurg
15-12-2014 00:00 Vraag & antwoord

Pijn, stijfheid en functieverlies. Wie last heeft van artrose zal de aandoening met deze kenmerken omschrijven. ,,Artrose is een zeer frequent voorkomende aandoening”, zegt orthopedisch chirurg Jeroen Steens van het Westfriesgasthuis in zijn antwoord op lezersvragen over knieklachten.
Slijtage is maar gedeeltelijk te voorkomen. In beweging blijven en vermindering van overgewicht zijn de belangrijkste factoren die een patiënt zelf kan beïnvloeden.

 

Lees verder!