Leidsch Dagblad - Leiden en Regio
 
25-10-2014 22:22

KATWIJK - In een gebouw aan de JW Frisodreef in Katwijk brak zaterdagavond brand uit.

25-10-2014 10:00

LEIDEN - Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid of het beschermd stadsgezicht toch zonnepanelen zou kunnen verdragen. Op plaatsen die niet te veel in het zicht liggen of plekken die weinig cultuurhistorische waarde hebben, zouden deze panelen gewoon toegestaan moeten worden.

25-10-2014 07:00

LEIDEN - Het lijkt alsof alle ogen zijn gericht op Kwatta. Ze haalt de ene na de andere prijs binnen, zoals onlangs nog de Spinozapremie, de ’Nederlandse Nobelprijs’. Ze mocht bij de opening van het academisch jaar het gehoor in de Pieterskerk toespreken.

24-10-2014 17:13

LEIDEN - Als iemand ergens in de Leidse bodem een oude munt opgraaft, aan wie behoort die vondst dan toe? De gelukkige vinder, de eigenaar van de grond of de lokale overheid? En wat moet er vervolgens met het object gebeuren? Het zijn vragen waarover de vijfkoppige Leidse Adviescommissie Cultuurhistorie zich volgende week buigt. De monumentale waarde van de burchtheuvel staat eveneens op de agenda.

24-10-2014 16:47

WASSENAAR - Duinrell is niet op de knieën gegaan uit angst voor een boycot, zoals de Telegraaf op de site beweert. Een woordvoerder: ,,Ze waren zwart en blijven zwart. Ze heten alleen Piet, in plaats van Zwarte Piet en dat is in Duinrell al jaren zo.''

24-10-2014 16:34

LEIDEN/WARMOND - De roman ’Een vlucht regenwulpen’ van de Warmondse schrijver Maarten ’t Hart staat dit jaar centraal tijdens de manifestatie Nederland Leest.

24-10-2014 08:00

LEIDEN - Leiden en omgeving heeft vanaf medio 2015 een Centrum Seksueel Geweld (CSG). Waar het centrum precies gaat komen, is volgens coördinator Carlijn de Roos van het Psychotraumacentrum GGZ Rivierduinen nog niet bekend.

24-10-2014 07:14

LEIDEN - De politie heeft vrijdagochtend rond vijf uur een 22-jarige man Leidenaar opgepakt, die verdacht wordt van een overval op café De Suyckerkist in de Herenstraat even daarvoor.

23-10-2014 13:38

LEIDEN - De Leidse masterstudenten Computer Science Mathijs van de Nes en Bas Nieuwenhuizen blijven hoge ogen in de computerprogrammeerwedstrijd Benelux Algorithm Programming Contest. Voor het tweede achtereenvolgende jaar werden ze eerste. Daarom mogen ze naar de volgende ronde, die van Noordwest Europa op 29 en 30 november in Zweden. Daarna lonkt de wereldfinale.

LEIDEN - Niet alleen een groep bewoners uit de Zeeheldenbuurt, maar ook de ondernemersvereniging op industrieterrein De Waard verzet zich tegen de komst van tachtig studenten naar de Willem Barentszstraat. ,,Het is niet te geloven hoe de gemeente omgaat met bewoners en ondernemers’’, aldus voorzitter Ton van der Meer.

22-10-2014 15:09

VOORSCHOTEN - Het bankgebouw middenin het centrum van Voorschoten is nagenoeg met de grond gelijk gemaakt.

22-10-2014 10:37

LEIDEN - Het aantal stormmeldingen waar de brandweer dinsdagavond en dinsdagnacht op af moest viel relatief mee. Zestien keer kwam er uit de regio een hulpverzoek voor de brandweer.

22-10-2014 10:37

LEIDEN - Een 35-jarige bewoner van een woning aan de Willem de Zwijgerlaan in Leiden is dinsdag aangehouden op verdenking van wietteelt. Agenten troffen in het huis een kleine hennepkwekerij aan.

LEIDEN/ALPHEN AAN DEN RIJN - Vandaag in het Alphense theater Castellum en morgen in de Leidse Schouwburg: de sprookjesmusical Klaas Vaak. 

25-10-2014 14:40

LEIDEN - Een klein meisje is zaterdagmiddag op het Rapenburg in Leiden gewond geraakt toen ze met haar voet tussen de spaken van een fiets kwam.

25-10-2014 09:00

LEIDEN/NOORDWIJK - Studenten en mensen die in het onderzoek of de wetenschap werken, houden meer dan gemiddeld van fietsen, stelt de PvdA in de provincie Zuid-Holland. Daarom pleit de fractie voor de ’aanleg’ van een Sciencepad dat alle universiteiten en aanverwante instituten in deze provincie met elkaar verbindt. Een realistische wens, aldus statenlid Petra Smits. ,,De fietspaden liggen er al. Er moeten alleen een aantal knelpunten worden opgelost.’’

24-10-2014 21:16

OEGSTGEEST - Het is maar goed dat opknapbeurten soms niet doorgaan en structuurvisies niet worden uitgevoerd. Want anders was het Bos van Wijckerslooth in Oegstgeest een aantal majestueuze oude eiken kwijtgeraakt en lag er nu een asfaltpad waar scooters en brommers reden. En dan was het niet meer het ’statige oude bos’ geweest waar de Oegstgeestse Margreet Wesseling zo van houdt. Het boek dat ze erover schreef, werd zaterdag ten doop gehouden in voormalig klooster Duinzigt. Het eerste exemplaar was voor wethouder Jos Roeffen.

24-10-2014 15:30

LEIDEN - De drijvende kerstmarkt en de ijsbaan op de Nieuwe Rijn in Leiden blijven een onverteerbaar punt voor Rederij Rembrandt. Het bedrijf staat vrijdag 31 oktober samen met de gemeente voor de Raad van State tijdens een spoedzitting en er loopt ook een bodemprocedure.

24-10-2014 12:12

OEGSTGEEST - Een 24-jarige vrouw uit Amsterdam was vastberaden een 83-jarige vrouw uit Oegstgeest op te lichten. Ze volgde de oudere dame naar huis en bleef terugkomen.

24-10-2014 10:01

LEIDEN - Velvet Music verkoopt cd’s, lp’s en dvd’s in haar winkel aan de Nieuwe Rijn in Leiden. Maar eigenaar Mark Siera doet meer dan dat. Hij organiseert ook concerten. De komende tijd zelfs elke maand één.

23-10-2014 10:09

LEIDEN/ZOETERWOUDE - Zoeterwoude gaat er nog steeds van uit dat Leiden de Willem van der Madeweg gaat verbreden. Althans, dat argument voert het gemeentebestuur van Zoeterwoude aan bij de Raad van State, in de zaak tegen bewoners van de Stadshouderslaan. Die vrezen dat hun laan veel te veel verkeer te verwerken krijgt als de nieuwe woonwijk in de Meerburgerpolder is voltooid.

22-10-2014 20:00

WASSENAAR - Duinrell krijgt dit jaar geen zogeheten Zwarte Pieten samen met Sinterklaas op bezoek, maar karakterpieten, discopieten, brandweerpieten, zeurpieten, fanfarepieten en varianten daarop.

22-10-2014 17:52

VOORSCHOTEN - Schaars geklede sexy jongedames, zo van de boerderij. Daarvan zijn er binnenkort twaalf te vinden op een Boerinnenkalender. Met onder meer Lisa van Heijningen (22).

LEIDEN - Het treinverkeer rond Leiden Centraal ligt tijdelijk stil. Dat meldt de NS.

22-10-2014 08:45

WASSENAAR - De luchtkwaliteit, buienradar, bloedtests. Overal is een app of opzetstukje voor, de televisie wordt met de dag slimmer en alles wordt gemeten. Onze leefwereld is hypermodern geworden. Welnee, zegt Luc Demarteau van Splendo Health in Wassenaar. ,,Het zijn vooral oude technieken die geïntegreerd worden in nieuwe toepassingen. Wij willen écht vernieuwen.’’

22-10-2014 08:45

WASSENAAR - Even met een sensor langs het lichaam en je weet alles over oude botbreuken, je genetisch patroon en sluimerende buitenaardse virussen. Ziedaar de kunsten van de ’medical tricorder’ uit sciencefictionserie Star Trek. Wat de organisatie achter de Xprize betreft, komt het apparaat er ook in de werkelijke wereld. Al een paar jaar werken tientallen bedrijven eraan, in de hoop op de hoofdprijs van 7 miljoen dollar.

22-10-2014 08:40

LEIDEN - Wandelen langs de plaatsen in Leiden die de schrijver Hildebrand in zijn Camera Obscura uit 1939 beschrijft. Dat kan op zaterdag 1 november.

LEIDEN - Australië scherpte een jaar geleden de regels voor asielaanvragen flink aan. De Leidse jurist Patrick van Berlo onderzocht de situatie ter plekke. Zijn scriptie is genomineerd voor de Janneke Fruin-Helb Scriptieprijs.


Stelling

Stoppen met wintertijd

Kinderen worden te vroeg wakker of zijn niet naar bed te slaan, kippen raken van de leg, huisdieren weten niet meer of ze aan de brokken toe zijn of eerst uit moeten. De invoering van wintertijd (dit weekend moet de klok een uur terug) en straks weer zomertijd spot met alle natuurwetten. Mensen kunnen zelfs in een heuse winterdepressie geraken door deze malligheid. En waarom? Een beetje meer daglicht voor de boeren en een beetje minder kunstlicht in de ochtenduren. Stop onmiddellijk met deze onzin. Afschaffen die wintertijd.

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Nike Ramaker
Huidtherapeute
20-10-2014 17:06 Vraag & antwoord

In de Week van de Huidtherapie hadden lezers de mogelijkheid om al hun vragen over de mogelijkheden van huidtherapie te stellen. Daar is een top 3 uit naar voren gekomen. Veel lezers wilden iets weten over een tepeltatoeage na borstkanker. Nike Ramaker, huidtherapeut bij Centrum Oosterwal, geeft hier antwoord op. Dat doet ze ook op vragen over striae en onderhuidse talgbulten.

Lees verder!