Leidsch Dagblad - Leiden en Regio
 
31-10-2014 21:51

LEIDEN - Leiden behoudt tien coffeeshops. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdagavond in de commissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid het ‘uitsterfbeleid’ voor de canabis detaillisten ten grave gedragen.

Jongh geeft het stokje over aan Annet Lepelaar en Kees de la Rie. Foto Hielco Kuipers
31-10-2014 18:39

 LEIDEN -  Hij is samen met Willem Visscher van ’t Centrum de oudste kroegbaas van Leiden. Tot zaterdag 1 november, want Albert de Jongh van café De Valk heeft passende opvolging gevonden. ,,Ik heb er een goed gevoel over.’’

31-10-2014 17:33

LEIDEN - Het Leidse medium Bep Monfils krijgt politiebegeleiding als ze op zaterdag 29 november voor Zwarte Piet een stille tocht organiseert van haar huis in de Lombokstraat naar de Hema in de Haarlemmerstraat.

31-10-2014 16:37

LEIDEN - De Petrus en Paulus Parochie in Leiden luidt de noodklok. De katholieke kerk zit diep in de rode cijfers en roept haar kerkgangers op een extra tientje te storten.

31-10-2014 15:40

LEIDEN - Scherven, munten, huisraad en wapens. In 2500 dozen verpakt, heeft Leiden een enorme hoeveelheid archeologische vondsten gekregen die in een provinciaal depot lagen.

31-10-2014 15:37

LEIDEN - Het hoogste punt van het Leidse Houtkwartier, de flat tussen Boerhaavelaan en Mariënpoelstraat, loopt op zijn laatste benen. De gemeente en de stichting Universitaire Woonwijk Boerhaave hebben hun overeenkomst bekrachtigd om de flat binnenkort te slopen. Ook enkele lagere, lange flatgebouwen, en een paar huizen in de directe omgeving, gaan tegen de vlakte. Voor de 141 woningen die verloren gaan, komen er 200 terug.

30-10-2014 21:00

ZOETERWOUDE - Zelfkazers uit Leiden en omgeving konden hun boeren en boeren Leidse kazen indienen voor de kaaskeuring in De Meester in Zoeterwoude. donderdag werden deze gekeurd door de kaasdagcommissie 'rondom Leiden'

30-10-2014 18:00

LEIDEN - Het aantal klanten van de regiotaxi in de regio Holland Rijnland is het afgelopen halfjaar gedaald. De taxi’s, die vooral worden gebruikt door ouderen en mensen met een beperking, vervoerden zo’n negenduizend klanten minder dan in het eerste halfjaar van 2013.

30-10-2014 17:02

DEN HAAG - Een 63-jarige Leidenaar die vorig jaar augustus met zijn sloep de Warmondse Poldercross ’doorboorde’, hangt een stevige straf boven het hoofd. De officier van justitie eiste woensdag in den Haag 26 dagen celstraf tegen hem, waarvan veertien dagen voorwaardelijk. Ook wil hij dat de man 150 uur werkstraf verricht.

Aad Rietveld In 60 seconden

Den Haag tankt mee, lees ik op een sticker op de benzinepomp die er vermoedelijk al veel langer hangt, maar mij nooit is opgevallen. Van elke euro die ik straks bij de kassa moet betalen, gaat zeventig cent naar de schatkist, staat er. Best veel.

29-10-2014 15:28

LEIDEN - Huurders van sloophuizen in de Leidse regio, Duin- en Bollenstreek en Rijnstreek krijgen meer rechten bij het vinden van vervangende huisvesting. Hun positie is sinds april van dit jaar verslechterd, door het schrappen van een aantal voorrechten in de regionale huisvestingsverordening. 

29-10-2014 13:32

LEIDEN - Een persoon raakte woensdag gewond bij een ongeluk op de Trekvlietbrug in Leiden.

29-10-2014 13:08

LEIDEN - De plotselinge scheuring van Leefbaar Leiden werkt niet op het gemoed van oprichter en voorman Daan Sloos. ,,Ik ben juist opgelucht’’, zegt de 71-jarige nestor van de gemeenteraad. ,,Ik ga nieuwe mensen zoeken om mij te helpen en dan ga ik weer fluitend verder.’’

LEIDEN - Aan een lange periode van leegstand, kraak en verregaande verpaupering komt een einde. De voormalige wasserij De Arend aan de Herensingel wordt vanaf volgende maand gesloopt om plaats te maken voor 24 huurappartementen. Alleen de monumentale schoorsteen uit 1910 blijft bewaard en wordt opgeknapt.

31-10-2014 19:00

LEIDEN - Denken aan een overleden vriend, familielid of beminde is niet aan een tijd gebonden. Hooguit is er extra aandacht voor op Allerzielen, de katholieke herdenkingsdag die morgen gehouden wordt en steeds meer waarde krijgt voor een grote groep mensen. Bij Allerzielen staat het herdenken van naaste bekenden centraal. Maar er zijn ook mensen die, los van deze herdenkingsdag, het graf van een voor hen onbekende eren.

Foto Hielco Kuipers
31-10-2014 18:36

 LEIDEN - Advocaat Bob van der Veldt maakte vrijdag bij de Raad van State het rekensommetje: Rederij Rembrandt wordt op basis van het bestemmingsplan in één jaar tijd 51 dagen in haar exploitatiemogelijkheden gehinderd op alleen al het vaarwater Nieuwe Rijn.

31-10-2014 16:37

LEIDEN - Zelf gaat hij voor de ’rockstar’, een volle snor à la pornoster Ron Jeremy. Kay van der Vlist is één van de mannen die in november hun snor laten staan tijdens Movember.

31-10-2014 15:25

LEIDEN - Het tien dagen Leiden Internationaal Fimfestival start vrijdagavond en zal tien dagen duren. Dit jaar met een speciaal eerbetoon aan de overleden bioscoopeigenaar Jan Boer.

31-10-2014 13:11

LEIDEN - De voor ontucht veroordeelde zwemleraar Benno L. blijft strijden tegen zijn enkelband. Hij heeft daarom hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechter in Den Haag die eerder deze maand bepaalde dat hij de enkelband moet blijven dragen.

   
31-10-2014 07:00

Abonnees van deze krant ontvangen dinsdag 4 november een gratis dvd in hun brievenbus. Deze dvd is het eerste deel van de 8-delige serie 'Ons Erfgoed in de Wereld'. Een exclusieve serie over het natuurlijke en culturele erfgoed dat onze aarde zo bijzonder maakt.

30-10-2014 13:33

WASSENAAR - Landgoed Eikenrode in Wassenaar van Flippo- en Winners-uitvinder Hans Zandvliet heeft deze week bij de veiling slechts twee miljoen euro opgebracht. Het anderhalf hectare grote landgoed met monumentale villa, overdekt zwembad, kantoor met gastenhuis en een tennisbaan stond tot voor kort te koop voor 5,75 miljoen euro.

30-10-2014 13:32

LEIDEN - Het is een beproefd fenomeen in andere steden en Leiden volgt volgende maand het goede voorbeeld. In het centrum worden zogeheten fietscoaches actief. Dat zijn medewerkers van de gemeente die op zaterdag door de stad struinen en fietsmisstanden oplossen. Ze verplaatsen tweewielers die op de geleidestrook voor slechtzienden staan, ze halen ook de fietsen weg die stegen blokkeren, zijn omgevallen of tegen glazen etalages leunen.

 
30-10-2014 00:00

LEIDEN - Leidse festivals Puur en Hifi moeten van de gemeente alle drugs weren - ook de gedoogde softdrugs. Maar dit zero tolerance drugsbeleid is een wassen neus, constateren studenten van de Leidse universiteit die hier een reportage over maakten.. De bezoekers, vooral studenten, krijgen hun stimulerende middelen toch wel naar binnen.

LEIDEN - Deze zomer stelde het college van Burgemeester en Wethouders de Leidse bevolking nog gerust. We waren in de stad veiliger dan ooit. We voelden ons alleen niet veilig. De boodschap was helder: de stad ging geen beleid voeren op onderbuikgevoelens. Logisch: de cijfers waren om door een ringetje te halen. Natuurlijk was er wel eens overlast, maar alles binnen het urbane acceptabele.

29-10-2014 09:00

LEIDEN - De rechten van aandeelhouders zijn overal anders. Om die reden komt de Wereldbank vermoedelijk volgend jaar met een rapport vol aanbevelingen. De Leidse emeritus hoogleraar Bob Wessels werkte er aan mee.

29-10-2014 08:00

LEIDEN - De veranderingen in de zorg lijken een gat in de markt te zijn voor studenten. Ouderen worden voor hulp of simpelweg een praatje steeds afhankelijker van buren, familie of vrienden. Maar wat gebeurt er als die mantelzorger er niet is? Dan kan hij de hulp inroepen van een student. In Amsterdam is de Mantelaar met geneeskundestudenten actief. In Leiden en regio zijn deze week Tom Porte en Joris Salvini met hun bedrijf Cario.nl begonnen.

Sebastiaan van Loosbroek Studentencolumn
28-10-2014 19:00

Studentcolumnist Sebastiaan van Loosbroek schrijft dit keer over smerigheid.

VOORSCHOTEN/WASSENAAR - Startende ondernemers in Voorschoten en Wassenaar kunnen komende zaterdag op kosten van beide gemeenten naar de jaarlijkse Startersdag van de Kamer van Koophandel in Rotterdam.


Stelling

Pesten strafbaar stellen

Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat pesten in zware gevallen strafbaar moet worden gesteld. Dat blijkt uit een onderzoek van het televisieprogramma Eenvandaag. 63 procent van de 26.000 deelnemers aan het onderzoek is van mening dat het mogelijk moet zijn om pesters tussen de twaalf en achttien jaar te dagvaarden, zodat zij een strafblad riskeren. Ook vindt ruim de helft (56 procent) het een goed idee om ouders van pesters een boete te geven als het pesten niet ophoudt. De maat is duidelijk vol. Pesten is geen kinderspel en hoort daarom met volwassen maatregelen aangepakt te worden.

Stelling
Het antwoord van...
Rode Kruis Ziekenhuis
Menno Huikeshoven
Handchirurg
27-10-2014 13:02 Vraag & antwoord

Een 'slapende hand' is een veelvoorkomend verschijnsel. Worden mensen elke nacht wakker van tintelingen in hun vingers, dan is er mogelijk meer aan de hand. Tintelingen in de vingers kunnen wijzen op het carpale-tunnelsyndroom. Handchirurg Menno Huikeshoven van het Rode Kruis Ziekenhuis vertelt over deze aandoening.

Lees verder!