Leidsch Dagblad - Leiden en Regio
 
31-01-2015 17:59

KATWIJK - Op zijn scooter rijdt hij over de landingsbaan. Prachtig vindt hij het. Patrick Hellenberg heeft mooie herinneringen aan vliegkamp Valkenburg. De 27-jarige Katwijker is een van de 1250 mensen die zaterdagochtend voor de laatste keer het voormalige militaire vliegveld in zijn huidige vorm bezochten. Over zo’n vijftien jaar is het gebied veranderd in een woon-, werk-, en recreatiegebied.

31-01-2015 17:29

LEIDEN - Nu nog maagdelijk grijs, maar naarmate de verkiezingen naderen, worden de borden die op 23 plaatsen in Leiden zijn neergezet weer volgeplakt met affiches. De gemeente heeft, zoals al enige tijd gebruikelijk, aan alle politieke partijen een brief geschreven met daarin de geldende 'plakregels'. 'Ongeoorloofd aangebrachte reclames zullen onmiddellijk van gemeentewege worden verwijderd', valt daarin te lezen.

Binnert Glastra 60 seconden
31-01-2015 10:25

Goedemiddag, u wilde buitenlandse valuta? Het spijt me, dat kan al jaren niet meer in dit bankkantoor. Wegbezuinigd. Ik kan ze wel bestellen, maar dan moet u volgende week terugkomen. Het kost ook wat meer, want we laten het dan speciaal voor u komen. Daarom rekenen we een lagere wisselkoers. Klopt ja, dat betekent dat hoe meer valuta u bestelt, hoe meer de bezorging kost.

31-01-2015 10:00

LEIDEN - Rein en Femke Rijkens uit Leiden zochten lang naar een passende plek waar hun dochter Merel zich zo goed mogelijk zou kunnen ontwikkelen. Het meisje heeft klassiek autisme en een ontwikkelingsachterstand. Trots zijn ze op het resultaat van hun zoektocht. Met de onthulling van de naam ’De Kleine Wereld’ opende de Leidse wethouder Roos van Gelderen gisteren de nieuwe aan het Ballonpad gelegen dagopvang, een initiatief van de Rijkens.

31-01-2015 09:00

LEIDEN - Buurtcentrum De Rondedans in het Noorderkwartier heeft zijn langste tijd gehad. Vanaf 1 januari volgend jaar is het gesloten. Welzijnsorganisatie Radius heeft de huur voor het pand opgezegd. ,,Er komen gewoon te weinig mensen’’, zegt directeur/bestuurder Frank van Rooij van Radius.

31-01-2015 08:00

LEIDEN - LeidenHonderd Nederlanders beklimmen vanaf dinsdag de grootste berg in Afrika: de Kilimanjaro in Tanzania. Onder hen bevinden zich drie Leidenaren en drie mensen uit Katwijk, Rijnsburg en Noordwijk.

30-01-2015 23:31

LEIDEN - Imams moeten beter Nederlands leren om radicalisering tegen te gaan. De religieuze leiders moeten daarvoor ondersteuning krijgen van de overheid. Die oproep deed het Leidse Islamitisch Centrum Imam Malik vrijdagmiddag aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). 

30-01-2015 23:04

LEIDEN - De reeks autobranden in de Leidse wijk Stevenhof verontrust ook Henri Lenferink. Volgens de Leidse burgemeester wordt daarom extra goed opgelet in de wijk. 

30-01-2015 16:01

LEIDEN - Zeelieden van de VOC maakten met koud gezette koffie hun water beter drinkbaar. In Zuidoost-Azië groeide deze 'Dutch coffee' uit tot een populaire drank. Psycholoog Jits Krol en zijn studiemaat Robert Nijhof introduceren Dutch Coffee nu op de Nederlandse markt - en met succes.

LEIDEN - Het eerste muurtje ging begin oktober plat; nog geen vier maanden later ging vrijdagmiddag de eerste paal van de nieuwbouw de grond al in. Wie nog even wil genieten van het tijdelijke panorama op de Apothekersdijk vanaf de Breestraat of omgekeerd, moet snel zijn.

30-01-2015 09:35

LEIDEN - Wouter Ydema is de nieuwe stadsdichter van Leiden. Hij is de opvolger van Jaap Montagne, die deze taak de afgelopen vier jaar vervulde.

30-01-2015 08:00

LEIDEN - Leidse pabostudenten kunnen ervoor kiezen om bovenop hun gewone lespakket deel te nemen aan een cultuurklas. De toekomstige meesters en juffen in het basisonderwijs bezoeken voorstellingen en Leidse musea, denken mee over lespakketten en leren hoe je als school geld werft voor museumbezoek. Hogeschool Leiden en de Leidse musea werken voor het derde jaar op deze manier samen.

30-01-2015 08:00

DEN HAAG - Brigitte Roodveldt, de raadsvrouw van vice-president Bram van W. (36) van de Trailer Trash Travellers, chapter Leiden zette donderdag in de rechtszaal de aanval in op burgemeester Henri Lenferink. ,,Hij probeert deze mensen en hun club te demoniseren. Noemt ze openlijk kankergezwellen van de samenleving.’’

LEIDEN - Het Leidse college gaat fors bezuinigen op de Leidse cultuursector. Die bezuiniging raakt veel organisaties in de stad. Volg hier live nieuws en achtergronden bij de Commissie Werk en Middelen.

31-01-2015 17:33

ZOETERWOUDE - Korfbalster Nisha Verwey en voetballer Daan Dikken zijn vrijdagavond uitgeroepen tot sportvrouw en sportman van het jaar in Zoeterwoude.

31-01-2015 16:11

LEIDEN - Agenten hielden in de nacht van vrijdag op zaterdag een 30-jarige Leidenaar aan op verdenking van een straatroof op vrijdagavond. De verdachte pleegde verzet, beledigde de politieagenten en bedreigde hen met de dood.

31-01-2015 10:00

LEIDEN - Is de wet passend onderwijs een succes? Sinds de invoer van de wet, zes maanden geleden, werden er 26 geschillen tussen scholen en ouders gemeld bij de landelijke geschillencommissie passend onderwijs. In de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek en Rijnstreek lijkt alles goed te verlopen. Hier zijn volgens de commissie geen klachten.

31-01-2015 07:30

LEIDEN - Met rector magnificus Carel Stolker en tweede man Willem te Beest, vormt Simone Buitendijk het trio dat de Universiteit Leiden aanstuurt. Haar specifieke taken en speerpunten: aandacht voor onderwijs(vernieuwing), voor docenten, medewerkers en studenten van verschillende culturen en voor de positie van minderheden.

31-01-2015 07:00

RIJNSBURG - De 58-jarige Roel de Mooij is vermoedelijk door verstikking met een kussen om het leven gekomen. ,,Dat is althans de suggestie die de officier van justitie wil wekken’’, zegt advocaat Vincent van der Velde. Hij staat een van vier mannen bij die worden verdacht van de gewelddadige woningoverval op 4 augustus 2013 aan het Goudenregenplantsoen in Rijnsburg.

31-01-2015 07:00

Na de moeizame en uiteindelijke gestaakte ontwikkeling van Ringweg-Oost, is het door Lab071 bedachte initiatief door veel partijen positief ontvangen. Alleen dat van die ring is nog niet helemaal duidelijk.

30-01-2015 15:52

LEIDERDORP - Door een ongeval bij Leiderdorp is vrijdagmiddag vertraging ontstaan op de A4 richting Den Haag.

30-01-2015 11:53

LEIDEN - Eenrichtingsverkeer op de Rijnzigtbrug bij de Morsweg. Helemaal geen auto's en vrachtwagens meer op de Spanjaardsbrug bij de Lage Rijndijk. En een vernieuwde toegangsweg voor het Waardeiland. De nieuwe Leidse mobiliteitsnota die gisteren werd gepresenteerd, bulkt van de ingrijpende maatregelen. ,,Ja, je moet hier en daar gaan omrijden, maar soms kán het niet anders'', aldus verkeerswethouder Robert Strijk.

30-01-2015 10:12

LEIDEN - De opdracht is helder: Leiden moet een half miljoen euro bezuinigen op cultuursubsidies en één op alle subsidies. De vraag is nu hoe en op wie precies? Het duurde donderdagavond even voordat de commissie Werk en Middelen door had dat ze daarover pas in april mogen meedenken.

LEIDEN - Liedjes uit de musical ’Soldaat van Oranje’ zijn dit jaar voor het eerst te horen tijdens de Scratch Muziekdagen in Leiden. Het evenement wordt van donderdag 12 tot en met zondag 15 februari gehouden in de Pieterskerk. 

Martijn van Lith Column
29-01-2015 19:00

Martijn van Lith observeert deze week een stel goed voorbereide ski-toeristen.

29-01-2015 17:33

LEIDERDORP - Winkelcentrum Santhorst in Leiderdorp gaat in rap tempo veranderen. Sigarenzaak Girar en de groentewinkel van Aad en Rosemarie Pleij moeten op 14 februari hun sleutels inleveren. Zkappers van Ruud Kaltenecker verhuist naar de plek waar nu de groentezaak zit en gaat daar half maart al open.

29-01-2015 17:18

LEIDEN - Het 'langste stadspark van Europa' krijgt een curator.

LEIDEN - De beslissing van het Leidse stadsbestuur om Summerjazz (7 juni) en Werfpop (12 juli) geen extra dag te geven, is gebaseerd op een misverstand, aldus de gemeente.
Stelling

Deuren dicht voor terrorist

De portier van het omroepgebouw van de NOS krijgt alom lof toegezwaaid over de kalme manier waarop hij Tarik Z. naar een lege studio begeleidde. Moed kan de man niet ontzegd worden, maar de vraag is of de portier de gewapende man wel had moeten binnenlaten. De terroristen die een bloedbad aanrichtten bij Charlie Hebdo konden dat doen doordat een medewerkster ze onder bedreiging binnenliet. Een portier, die wel is opgeleid om dit soort incidenten het hoofd te bieden, zou moeten weigeren de toegangsdeur te openen.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Marianne Alderliesten
Gynaecoloog
26-01-2015 00:00 Vraag & antwoord

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Als een zwangerschap zonder problemen verloopt en de moeder gezond is, mag zij altijd zelf kiezen. Wie medische zorg graag nabij heeft, maar ook een huiselijke sfeer wenst, kan kiezen voor een bevalcentrum, bijvoorbeeld Bevalcentrum Parteanz van het Zaans Medisch Centrum. Marianne Alderliesten is gynaecoloog in dit ziekenhuis en beantwoordt deze week drie vragen over dit onderwerp.

Lees verder!