Leidsch Dagblad - Leiden en Regio
 
27-11-2014 15:12

LEIDEN - Parkeren in het weekeinde blijft toch gratis in veel Leidse buitenwijken. En op tijden dat wel moet worden betaald, kost het eerste uur maar een dubbeltje. Dat zijn enkele wijzigingen die zijn opgenomen in het nieuwste plan om volgend jaar in vrijwel heel Leiden betaald parkeren in te voeren. Verantwoordelijk wethouder Robert Strijk (D66) heeft de veranderingen ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

27-11-2014 14:51

DEN HAAG - Voor de kick maakten twee mannen in 2011 een vuurwerkbom vast aan een flitspaal in Voorschoten, waarna drie mensen gewond raakten bij het ontmantelen. De beide makers van het explosief moeten daarom de gevangenis in, vindt het Openbaar Ministerie. Dat eiste donderdag in hoger beroep vier jaar cel tegen de hoofdverdachte, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zijn handlanger, die een kleinere rol speelde, moet van de aanklager drie jaar de cel in.

27-11-2014 08:50

LEIDERDORP - Het voormalige Ibishotel aan de A4 in Leiderdorp wordt een ’flexhotel’ voor arbeiders uit Polen en Hongarije. Er komen ongeveer honderd arbeidsmigranten te wonen.

26-11-2014 17:38

LEIDEN - De Sint heeft zijn huis weer opengesteld voor de Leidse kinderen en hun ouders. Afgelopen zondag brachten maar liefst vierduizend kinderen een bezoek aan de Sint en woensdag waren dat er tweeduizend.

26-11-2014 17:09

LEIDERDORP - In de restaurantkeuken van het voormalige Ibis-hotel aan de Elisabethhof in Leiderdorp zijn zeventien kookplaten neergezet. De toekomstige bewoners - zo’n honderd tijdelijke arbeidsmigranten uit Polen en Hongarije - moeten zelf koken. Want voor een apart restaurant is dit ’flexhotel’ te klein, zegt directeur Johan Roorda van Hotel Flexforce.

26-11-2014 16:05

LEIDEN - De ’slimste school’ van Nederland staat in Leiden. Leerlingen van de Leidse basisschool Anne Frank in de Stevenshof hebben woensdag de SlimmerIQuiz gewonnen. Dat is een landelijke schoolquiz voor slimmeriken die jaarlijks wordt georganiseerd door de Mensa, een organisatie voor zeer intelligente mensen.

26-11-2014 10:00

LEIDEN - De Leidse promovendus Adrian Hamers en zijn promotor Simon Portegies Zwart hebben berekend wat er met de planetoïden rond het zwarte gat in de Melkweg gebeurt.

26-11-2014 09:59

LEIDEN - Wifi in de hele stad, een tweede visitors-centre en een fietsenkelder onder de Hema aan de Haarlemmerstraat. Het zijn enkele opvallende voornemens voor de Leidse binnenstad die D66-wethouder Robert Strijk gisteren opperde in een brief aan de gemeenteraad. Het is de bedoeling dat voor het geheel een bedrag van drie miljoen euro wordt vrijgemaakt.

26-11-2014 09:50

LEIDEN - Zaterdag wordt er proef gedraaid met vrijwilligers en medewerkers. Daarna volgt op donderdag 4 december de echte opening en heeft Leiden met Gebr. de Nobel weer een poppodium. Directeur Ruud Visser kan niet wachten. 

LEIDEN/REGIO - Vorig jaar gingen bijna honderd bedrijven voor kinderopvang in Nederland failliet, waaronder Estro, met vestigingen in Leiden en omgeving. Hoe gaat het nu in deze branche?

25-11-2014 17:37

WASSENAAR - Romeo Talakua uit Wassenaar behaalde dinsdag de titel 'Grootste Snurker van Nederland'. Met een geluid van 85 dB, vergelijkbaar met een bladblazer, stak hij met kop en schouders uit boven de nummer twee en drie van de in toaal honderd deelnemers aan de jaarlijkse wedstrijd.

25-11-2014 17:18

LEIDEN - De Lakenhal presenteert vrijdag haar nieuwbouwplannen. Het Leidse museum gaat de komende jaren uitbreiden. 

25-11-2014 17:10

LEIDEN - Mohammed Bin Talal. Sinds het verhaal van de dakloze Saoedische prins in het Leidsch Dagblad stond, is hij in het hele land bekend.

LEIDEN - De beste roomboteramandelstaaf van Nederland komt van bakker Brood & Ko, met onder meer een zaak in Alphen aan den Rijn.

27-11-2014 15:11

OEGSTGEEST - Het enige wat de stichting ’Behoud dorpskarakter Oegstgeest’ (SBDO) wil, is woningbouw voorkomen op het ASC-sportterrein aan de Duivenvoordestraat. Daar is de stichting voor opgericht en alle bezwaren tegen de plannen voor de Overveerpolder, waar ASC naartoe wil, dienen dat doel. Dat maakt dat de stichting feitelijk geen belanghebbende is en de Raad van State haar bezwaren dus ’niet ontvankelijk’ moet verklaren.

27-11-2014 10:11

VOORSCHOTEN - Twee jaar geleden werden Jörn de V. en Erik O. veroordeeld tot celstraffen van 40 en 34 maanden. Zij plaatsten een bom op een flitspaal in Voorschoten. Bij het opruimen hiervan, verloor een EOD'er zijn hand. Donderdag dient het hoger beroep. Inzet: wiens schuld is het tragische ongeluk?

26-11-2014 23:40

LEIDEN - Met zijn foto 'Poseren?' heeft Leidenaar Joost van Uffelen de Frans Lanting Award gewonnen. De derde plaats werd veroverd door Rijnsburger Menno van Duijn.

26-11-2014 13:44

OEGSTGEEST - Het gemeentebestuur van Oegstgeest roept het lokale bedrijfsleven op om garantiebanen te creëren voor arbeidsgehandicapten. Tijdens een bijeenkomst van het Platform voor ondernemers Oegstgeest (PVOO) dinsdagavond vroeg wethouder Jos Roeffen (LO, sociale zaken) de aanwezigen daar met elkaar over te brainstormen.

 
26-11-2014 12:37

LEIDEN - Na een uitzending van Opsporing Verzocht zijn vijftien tips binnengekomen over de mishandeling van een zwangere vrouw door een wielrenner, begin november in Leiden.

26-11-2014 10:01

LEIDEN - Wat moet er nu precies komen, in 2017, op het dak van de dan nieuwe, ondergrondse parkeergarage aan de Lammermarkt. Een plein met veel groen als onderdeel van het nog te vormen singelpark dat het hele centrum moet omzomen? Of een evenemententerrein waar ook de 3 oktoberkermis jaarlijkse terugkeert? Of allebei? De eerste discussie daarover is, twee jaar voordat de kwestie daadwerkelijk speelt, al hevig losgebarsten.

 
25-11-2014 21:23

LEIDEN - In de zaak van de onbekende wielrenner die een zwangere vrouw in de Vliet duwde heeft zich een nieuwe getuige gemeld.

Sebastiaan van Loosbroek Studentencolumn
25-11-2014 20:00

Sebastiaan van Loosbroek schrijft dit keer over het leven van een vrijgezelle student, tussen steeds burgerlijker wordende leeftijdsgenoten.

25-11-2014 18:31

LEIDEN - Met een verse kwast en een nieuwe pot verf worden binnenkort enkele Leidse brandkranen vuurrood geschilderd. Niet door gemeentewerkers, die dat eigenlijk zou moeten doen, maar door medewerkers van Parktrust. ,,Want op de gemeente wachten we al zeker twee jaar'', zegt Ad van den Berg van die organisatie.

LEIDEN - De bestuurscrisis bij Rivierduinen schokt de Leidse wethouder Roos van Gelderen. Meteen nadat ze het nieuws vernam dat twee van de drie bestuurders per 1 januari vertrekken vanwege een ’verschil van inzicht’ met de Raad van Toezicht, heeft ze contact opgenomen met de GGZ-instelling.

25-11-2014 16:20

LEIDEN - Café de Bonte Koe in Leiden is verkozen tot nummer 20 in café top 100 van vakblad ‘Misset Horeca’. Bovendien mag de kroeg zich een jaar lang het beste café van Zuid-Holland noemen.

25-11-2014 16:06

REGIO - De meeste winkels van het failliet verklaarde Halfords zijn gisteren gesloten. Maar de vijf ’franchise’ winkels in deze regio blijven wel open.

25-11-2014 15:00

LEIDEN - De overheid hamert er bij ouders met een andere culturele achtergrond op: spreek Nederlands met je kind. Maar je moedertaal spreken met je kind is helemaal zo slecht nog niet, blijkt uit onderzoek van de Leidse pedagoog Mariëlle Prevoo.

KATWIJK - Elke dag gaat Ruud van Rijn uit zijn werk naar de dierenweide Sandtweyde, op het terrein van verpleeghuis en reactiveringscentrum De Wilbert in Katwijk. Om de dieren te voeren en de boel een beetje aan kant te maken. Soms komt het voor dat de vos hem voor was.


Stelling

Vrouwenquotum topbanen verdient navolging

De Duitse regeringscoalitie is het eens geworden over de invoering van een vrouwenquotum voor topposities bij beursgenoteerde bedrijven. Vanaf 2016 moet dertig procent van de stoelen bezet worden door vrouwen, anders blijven ze leeg. Het Duitse voorbeeld verdient navolging. Ook in ons land zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd in de top van het bedrijfsleven. En dat terwijl ze tegenwoordig gemiddeld beter opgeleid zijn dan hun mannelijke concurrenten. Het ’old boys network’ is kennelijk belangrijker dan vakinhoudelijke kwaliteiten. Een vrouwenquotum kan daar verandering in brengen.

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Michael Mooij
Fleboloog
24-11-2014 02:37 Vraag & antwoord

Pijn, zwelling en een gestuwd gevoel in de benen. Bruine verkleuringen op de huid, eczeem of zelfs een open been. De gevolgen van een trombose kunnen heftig zijn. Alle problemen die na een trombose aan een been ontstaan, worden samen een post-trombotisch syndroom genoemd. Fleboloog Michael Mooij van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over deze aandoening.

 

Lees verder!