Leidsch Dagblad - Leiden en Regio
 
30-09-2014 10:00

LEIDEN - Wie in Leiden een festival houdt, een feestje heeft, zijn beste beentje voorzet voor een goed doel of een concert organiseert, is van één ding bijna zeker: Leidse Glibber Emile van Aelst is erbij. De afgelopen week stortte hij zich in de voorbereidingen voor de viering van Leidens Ontzet.

Jaap Visser Visser in de stad
30-09-2014 08:45

In de deuropening van Sam’s Hengelsporthuis op de Hogewoerd staat een man met negentiende-eeuwse bakkebaarden die me aan captain Haines van de Onedin Line doet denken. Hij voert een stadsduif die zojuist op de stoep is neergestreken. ’Kom maar jongen, dit vind je lekker’, zegt hij met een kogelronde Leidse ’er’.

30-09-2014 08:00

LEIDEN - Een kort geding dat vandaag zou worden gehouden om horeca-exploitant Vermaat uit het Diaconessenhuis te krijgen, is op het nippertje afgewend. Beide partijen ’hebben een regeling in der minne’ getroffen.

29-09-2014 17:25

LEIDEN - Een groot deel van de Leidse binnenstad en een kleine schil daarbuiten is momenteel bestempeld als milieuzone en die wordt binnenkort met een periode van twee jaar verlengd. Dat maakte D66-wethouder Frank de Wit bekend. Een milieuzone is een gebied waarbinnen ’vervuilende vrachtwagens’ niet mogen komen.

29-09-2014 17:22

LEIDEN - Het Leidse wijkje Vlietpoort voorziet een reeks parkeer- en verkeersproblemen. Buurtvertegenwoordiger Hein Griffioen pleit voor de invoering van een blauwe zone in zijn buurt, de gemeente zet in op betaald parkeren voor zowel bewoners als bedrijven.

29-09-2014 15:30

OEGSTGEEST - De gemeenteraad van Oegstgeest houdt dinsdagavond vanaf 21.00 uur een extra raadsvergadering over de toekomst van zwembad Poelmeer. Weliswaar besloot de raad eind vorig jaar het zwembad op te knappen en er jaarlijks 4 ton in te gaan steken, over het hoe en wat is sindsdien niets meer vernomen. En de tijd dringt.

27-09-2014 18:15

OEGSTGEEST - Op de afdeling High Care van het GGZ in Oegstgeest stichtte een patiënt zaterdagmiddag brand.

27-09-2014 16:34

LEIDEN - Een voetbalwedstrijd tussen twee jeugdteams is op de Boshuizerkade uit de hand gelopen.

27-09-2014 15:33

ZWAMMERDAM - Op de Ziendeweg in Zwammerdam is zaterdag een 67-jarige wielrenner verongelukt. De wielrenner reed in een groep, die in een bocht moest remmen voor een tractor met aanhanger.

LEIDEN - 303 Te renoveren woningen, 110 bouwvakkers en weinig tijd. Dat geeft veel druk natuurlijk. De bewoners van de flats in Slaaghwijk vinden dat ze af en toe kleinerend worden behandeld.

26-09-2014 19:20

OEGSTGEEST - De Oegstgeester gemeenteraad heeft eindelijk inzage gekregen in de lang geheim gehouden onderzoeken naar zes ontslagen ambtenaren. Kennelijk naar tevredenheid, want de raad vindt verdere consequenties niet nodig Dat bleek donderdagnacht tijdens de gemeenteraadsvergadering.

 
26-09-2014 17:55

LEIDEN - De eerste palen zijn geslagen, er lijkt geen weg meer terug. Toch verzetten buurtbewoners van het Haagwegkwartier zich nog steeds tegen de komst van Islamitisch Centrum Al Hijra aan de Ter Haarkade.

26-09-2014 16:52

LEIDEN - Dierenasiel Stevenshage heropent op 4 oktober de deuren

LEIDEN - De Leidse gemeente wil jonge vrijwilligers met een lintje in het zonnetje zetten.

30-09-2014 08:55

LEIDEN - De Leidse Wethouder Marleen Damen (PvdA / werk en inkomen) maakt zich zorgen om de arbeidskans van jongeren (21-25 jaar) met een laag IQ na de invoering van de Participatiewet. Praktijkscholen vrezen dat de afstand tot de arbeidsmarkt voor de toch al kwetsbare jongeren dan nog groter wordt. Studenten van de Universiteit Leiden spraken met de betrokkenen.

30-09-2014 08:00

LEIDEN - De toeschouwer die met een mes liep te zwaaien bij een wedstrijd van FC Boshuizen tegen BSC ’68 aan de Boshuizerkade, is moeilijk te weren. Hij is geen lid, en daarom is het lastig actie ondernemen.

29-09-2014 23:11

LEIDEN - LeidenMet de opbouw van de Supermouse op de Beestenmarkt komen de Leidenaars langzamerhand in een 3-oktoberstemming. Veel voorbijgangers keken maandag toe hoe de eerste kermisattractie werd opgezet.Dins dag en woensdag volgen de andere 150 attracties zoals het reuzenrad en de Booster. De nagenoeg grootste kermis van Nederland begint donderdag om 13 uur.

28-09-2014 19:25

NIEUWERBRUG - Fris, licht, een tikje bitter, een geur van appel... dat waren de eerste smaakomschrijvingen van het Limes huisbier, dat zaterdagochtend in brocante 'Vroeger & Toen' in Nieuwerbrug werd gepresenteerd.

28-09-2014 11:11

LEIDEN - Stadsbezoekers van Leiden krijgen er een nieuwe wandeling bij. Naast de ’Leidse Loper’ door de binnenstad voert komt er een ’Rode Loper’ naar en door het Bio Science Park (BSP). Een stagiair van de ondernemersvereniging (OBSP) onderzoekt vanaf maandag hoe de Rode Loper het best kan worden ’uitgerold’.

 
27-09-2014 20:55

LEIDEN/NOORDWIJK - Twee jaar na haar veelbesproken optredens in 'The Voice of Holland' verschijnt het debuutalbum van de Noordwijkse zangeres Barbara Straathof. Ze vertelt over de afgelopen twee jaar en het ontstaan van de cd. ,,Ik ga niet voor kortstondig succes.''

27-09-2014 08:00

REGIO - 55.000 euro aan Herfstpremies

27-09-2014 08:00

LEIDEN - Zijn CV is indrukwekkend. Zo was Wim van Duivenbode één van de stuwende krachten achter de start van de Tour de France, in 1978, in Leiden en (mede)initiator van tientallen sportevenementen. De Bloemenmarathon, de Ronde van Noordwijk, de Holland Ladies Tour. Samen met Aad van der Luit richtte hij een kwart eeuw geleden het Sportcafé op, een nog altijd maandelijks terugkerende netwerkborrel, die in heel wat regiogemeenten werd gekopieerd. En, o ja, hij organiseerde negen keer het Voetbalgala

LEIDEN - Woningcorporatie Portaal onderzoekt de mogelijkheid van buurt- en flateconomieën, mogelijk zelfs met een eigen munteenheid. De Hoge Mors in Leiden is een van de  proefgebieden. Zaterdag begint daar een eerste onderzoek, tijdens het Morsfestival.

26-09-2014 16:22

LEIDEN - Een scooterrijder is op de rotonde van de Stevenshofdreef met de Dobbedreef in Leiden gewond geraak. Hij werd geschept door een auto.

26-09-2014 16:14

LEIDEN - Sylvia en René Jacobs van Banketbakkerij Jacobs hebben donderdag de eerste prijs gewonnen in de landelijke Speculaas brokken keuring van het gilde Heerlijk & Heerlijk. Uit ruim vijftig inzendingen vanuit heel Nederland, werd het speculaas van de bakkerij aan de Nieuwe Rijn unaniem als beste aangewezen.

26-09-2014 15:30

OEGSTGEEST - Brede school Het Dok en de gemeente Oegstgeest draaien de klok twee jaar terug. Dan doorlopen zij het hele proces rond de nieuwbouw nog eens, in de hoop een oplossing te vinden voor het conflict dat ontstond over de inrichting van de buitenruimte. Dat heeft burgemeester Jan Waaijer de gemeenteraad medegedeeld, die hem vroeg als mediator op te treden.

OEGSTGEEST - De nieuwe busverbinding tussen Katwijk en Noordwijk naar het Leidse Bio Science Park, achter mensmuseum Corpus langs, is klaar voordat de nieuwe dienstregeling in december ingaat. Dat zegt de Oegstgeestse wethouder Wendelien Tönjann (VVD) na vragen van gemeenteraadslid Marcus Rolloos van haar partij.


Stelling

Evenementen monstertrucks niet verbieden

Direct na het dramatisch ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen werd de vraag gesteld of dit soort evenementen niet verboden moet worden. Begrijpelijk - gezien de ernst van het incident - maar ook voorbarig. Publieksevenementen waarbij doden vallen komen helaas met enige regelmaat voor. De vliegshow die verkeerd afloopt, het loopevenement waarbij deelnemers omkomen, het festival waarbij mensen bekneld raken. Soms gebeuren er ongelukken die niet te voorzien zijn en soms is er gewoon sprake van domme pech. Lessen leren om herhaling te voorkomen is prima, maar mensen verbieden zich te vermaken is een brug te ver.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Danny Gans
Oogarts
29-09-2014 19:59 Vraag & antwoord

Diabetes en oogproblemen zijn twee woorden die je misschien niet zo snel in één zin verwacht. Toch krijgen veel mensen met diabetes vroeg of laat te maken met oogafwijkingen. Danny Gans is oogarts bij Oogcentrum Noordholland en beantwoordt drie vragen over diabetes en oogafwijkingen.

Lees verder!