Winkeliers Winkelhof balen

LEIDERDORP - Bertus Bos heeft zijn leveranciers afgebeld en zijn personeel laten weten dat ze thuis kunnen blijven. Hij wil ze niet in zijn vishandel hebben, nu daar een doordringend rooklucht hangt na de grote brand in de parkeergarage onder de Winkelhof. ,,Gezondheid is belangrijker dan geld’’, zegt Bos. ,,We hebben inkomstenderving en ongetwijfeld ook hoge schoonmaakkosten, maar dat lost de verzekering wel op.’’

Door Aad Rietveld - 22-9-2016, 15:20 (Update 22-9-2016, 18:14)
Zeventien auto’s beschadigd door brand, garage misschien nog dagen dicht

Het is deze donderdagochtend een drukte van belang op de Heinsiuslaan bij het Leiderdorpse winkelcentrum. Winkeleigenaren en personeel drommen samen rond twee brandweerofficieren die hen op de hoogte brengen van de situatie. Ja, ze mogen hun winkels in om de schade op te nemen en te wachten op de inspecteurs van de Voedsel- en Warenautoriteit. Maar voor klanten moeten de winkels in ieder geval vandaag dicht blijven. ,,En ga niet met dingen slepen om schoon te maken’’, adviseert de brandweerman. ,,Dan maak je het alleen maar erger.’’

In de grotendeels lege garage onder de Winkelhof hangt een doordringende brandlucht. Er is een flink aantal auto’s in vlammen opgegaan. Vier zijn er volledig uitgebrand, nog eens dertien meer of minder beschadigd. De brand werd om 03.19 uur gemeld via 112 en was tegen vijven volledig onder controle.

De winkeliers, het personeel en de klanten die vergeefs naar het winkelcentrum komen, gaan zonder uitzondering uit van brandstichting. ,,Het is die leipe pyromaan weer’’, zeggen ze. ,,Die klojo.’’ Ze vinden het ’bizar, en ’heftig allemaal’. Half juli werden in en rond de parkeergarage ook al vier auto’s in brand gestoken.

De politie is zo ver nog niet. ,,Alle branden worden onderzocht en er wordt natuurlijk ook gekeken of er verband is tussen die branden. Maar wij hebben het absoluut nog niet over een pyromaan, al sluiten we dat ook nog niet uit.’’ De politie is vooral op zoek naar getuigen.

Goeie

,,Goeie morgen’’, zeggen de medewerkers van Wereldhave, de eigenaar van het winkelcentrum, als ze naar hun kantoor wandelen. ,,Laat dat goeie maar weg’’, zegt een winkelier.

Jan Abbink, oud-voorzitter van de winkeliersvereniging, trekt de deur van wasserij Abbink open, snuift de lucht op, en doet de deur snel weer dicht. Het stink. De huidige voorzitter John Filippo vindt het allemaal ’heel vervelend’. ,,Zeker als de parkeergarage nog een paar dagen dicht blijft, dat gaat klanten kosten.’’ Daar moet hij wel rekening mee houden, zeggen politie en brandweer.

Bertus Bos van de Spakenburgse Visspecialist heeft het in zijn winkel geen half uur uitgehouden. ,,Ik heb astma, ik krijg daar meteen last van.’’ Hij bespreekt de zaak op luchtige toon met zijn zoon Bart, die ook in de winkel staat. ,,Misschien kunnen we beter twee weken op vakantie gaan.’’

In het nabijgelegen winkelcentrum Santhorst kunnen ze goed merken dat de Winkelhof deze dag dicht blijft. In de Albert Heijn was het niet eerder zo druk. De kooplui op de weekmarkt doen ook goede zaken. De man van de broodkraam moet om half elf al ’nee’verkopen aan mensen die voor of bolletjes komen.

Dit artikel is ook in de nieuwsbrief verschenen. Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Meldt u zich dan hier aan!Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving


Stelling