Universiteit Leiden daalt op wereldwijde ranglijst

Foto Hielco Kuipers
Het Academiegebouw van de Universiteit Leiden aan het Rapenburg.

LEIDEN - De Universiteit Leiden staat dit jaar op de 77ste plek in de World University Rankings van het Londense tijdschrift Times Higher Education (THE). De universiteit daalde op de lijst, vergeleken met vorig jaar. Toen stond ze tien plaatsen hoger, op plek 67.

Door Dominique Wiedeman - 22-9-2016, 17:56 (Update 22-9-2016, 17:56)

De universiteit verloor punten op onderwijs, inkomsten uit bedrijfsleven en innovatie en op onderzoek. Er kwamen punten bij voor internationale diversiteit en citatie-impact: de mate waarin andere onderzoekers Leidse geleerden citeren.

Net als vorig jaar staan acht Nederlandse universiteiten in de top 100. De Technische Universiteit Delft wist met plek 59 de hoogste notering te behalen. Deze stond vorig jaar nog op plek 65. Daarna volgen de Universiteit van Amsterdam (van 58 naar 63), de Wageningen Universiteit (van 47 naar 65), de Erasmus Universiteit Rotterdam (van 71 naar 69) en de Rijksuniversiteit Groningen (van 74 naar 80).

Alliantie

Opmerkelijk is de duikeling van de Universiteit Utrecht: van 62 naar 86. Hekkensluiter is de Universiteit Maastricht (van 88 naar 94). Tegenover de dalende positie van de Universiteit Leiden staat de opmars van haar partners in de Alliantie Leiden-Delft-Erasmus: de Technische Universteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vergeleken met vorig jaar daalden de meeste Nederlandse universiteiten op de lijst van THE. Volgens hoogleraar wetenschapsstudies Ton van Raan en oprichter van Centre for Science and Technology Studies, zegt een incidentele daling op de lijst niet veel. „De daling kan in dit geval bijvoorbeeld te wijten zijn aan een paar onderzoeken minder. Significant is het niet, tenzij ze straks jaren achter elkaar tien plekken daalt. De kwaliteit van de universiteit is nog steeds goed.”

Hij zet vraagtekens bij de ranglijst. „Times Higher Eduation wordt heel serieus genomen omdat het tijdschrift een naam heeft, maar we weten niet wie de deskundigen zijn die een enquête hebben ingevuld. Ook de hoeveelheid respons, en van wie, is een ’black box’. Wat dat betreft komt de ranglijst dus niet transparant tot stand.”

Eerste plek

De Britse University of Oxford staat dit jaar op de eerste plek, gevolgd door het Amerikaanse California Institute of Technology. Vorig jaar was deze volgorde omgedraaid. De top drie werd weer afgesloten met de Amerikaanse Stanford University.

De Times Higher Education World University Rankings is een jaarlijks terugkerende ranglijst, gebaseerd op gegevens van de Canadees-Amerikaanse multinational Thomson Reuters. Na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is Nederland het best vertegenwoordigde land op de lijst. Het tijdschrift verwacht dat grote investeringen in onderwijs en onderzoek op Aziatische universiteiten ertoe leiden dat zij de komende jaren op de ranglijst zullen stijgen, ten koste van West-Europese universiteiten.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving


Stelling