Wateroverlast in twintig woningen door kapotte waterleiding in Leiden

 
Bekijk Fotoserie

LEIDEN - Bij werkzaamheden aan de riolering op Plantsoen in Leiden is woensdagochtend de waterleiding geraakt. Dit zorgde voor hevige wateroverlast in twintig woningen.

Door Annet van Aarsen en Jan Balk - 30-11-2016, 10:44 (Update 30-11-2016, 18:43)

Watersnood in de ochtend: ’Alles is nat, ik heb geen droge schoenen meer’

Ze zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde: dat ze schrokken van een raar geluid. Het geluid van hard stromend water. ,,Heel onheilspellend’’, zegt Mirjam, één van de bewoonsters van een rij huizen aan het Plantsoen, waar woensdagochtend vele kubieke meters water naar binnen kwamen na een breuk in de waterleiding.

Lees verder...

Het bedrijf Riool.nl was aanbezig met het vervangen van het riool. Daarom was de weg opgebroken en lag ook de waterleiding bloot. Een paar meter van de plek waar de mannen aan het werk waren, sprong er opeens een T-stuk van de waterleiding.

Foto: Toon van der Poel

Binnen een mum van tijd stond de hele straat blank en stroomde het water twintig woningen in. Het gaat om de woningen van nummer Plantsoen 51 tot 71. De brandweer meldde de wateroverlast op Twitter.

Foto: Toon van der Poel

De brandweer hielp bij een aantal huizen de bewoners uit de brand door met scheppen een aarden wal voor de deuren op te werpen. Maar voor de laagst gelegen huizen was dat te laat. Het water stroomde vanaf het Plantsoen de woningen binnen en aan de achterkant – aan de 4e Binnenvestgracht – stroomde het water weer de straat op.

Foto: Toon van der Poel

Inmiddels is de situatie onder controle. Het water wordt weggepompt en de woningen worden achoongemaakt. De schade is groot. Stichting Salvage is ingeschakeld voor de afhandeling van de schade.

Foto: Annet van Aarsen

Een bewoonster: ,,Ik was boven toen het gebeurde. Ik hoorde ineens een onheilspellend geluid, alsof je bij de zee bent. Stromend water, met grote snelheid. Toen ik ging kijken stond beneden alles blank. Er was geen beginnen aan.’’

Dit artikel is ook in de nieuwsbrief verschenen. Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Meldt u zich dan hier aan!Meer over dit onderwerp
  • Watersnood in de ochtend: ’Alles is nat, ik heb

    Ze zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde: dat ze schrokken van een raar geluid. Het...
Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving