Studiestop studenten fiscaal recht

LEIDEN - De Universiteit Leiden kan niet voldoende docenten fiscaal recht vinden. Om die reden stelt ze voor het collegejaar 2018-2019 een capaciteitsbeperking in voor het tweede en derde jaar. Maximaal kan de opleiding Fiscaal Recht per jaar 130 eerstejaars studenten aan.

Door Wilfred Simonsw.simons@hollandmediacombinatie.nl - 1-12-2016, 16:18 (Update 1-12-2016, 16:18)

Directeur Frits Sobels van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) hoort op van de capaciteitsbeperking. ,,Wij verwachten een grote vraag naar afgestudeerde fiscalisten’’, zegt hij. Vooral de Belastingdienst heeft volgens Sobels de komende jaren veel jonge universitaire fiscalisten nodig. Naar verwachting vertrekken de komende jaren 6000 oudere belastingadviseurs bij de reorganiserende dienst, mensen die volgens Sobels zeker moeten worden vervangen.

De universiteit kampt met het probleem dat fiscalisten op de vrije markt een veel beter salaris kunnen verdienen dan bij de universiteit, die vast zit aan de CAO Nederlandse Universiteiten. Volgens Universiteitsraadslid Niels Westera van studentenfractie ONS ’zijn de verschillen gewoon te groot’. ,,Het gaat niet eens om gekwalificeerd personeel, maar om personeel überhaupt.’’

Een blik op de website van de opleiding leert dat slechts vijf van de negentien docenten geen ’relevante nevenactiviteiten’ hebben. De overigen werken de Belastingdienst, de Hoge Raad, het ministerie van Financiën of een belastingadviesbureau en doen het docentschap er in mindere of meerdere mate bij.

Sobels ontkent niet dat het salarisverschil ’zeer fors’ kan zijn. Toch vindt hij het belangrijk dat fiscalisten van de Belastingdienst of grote adviesbureaus college geven aan studenten belastingrecht, ’omwille van de inbedding in de praktijk’. ,,Eén dag in de week is al prima.’’ Van hem hoeven zij dat niet voltijds te doen. ,,Zij dragen de opleiding niet, dat doen de hoogleraren.’’

Regionaal 3: Economische groei zit universiteit dwarsReageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving