Miljoen voor vet op de rails

LEIDEN/DEN HAAG - Om het treinlawaai te verminderen in de Leidse wijk Transvaal, is door het Rijk een miljoen euro uitgetrokken.

Door Loman Leefmans - 1-12-2016, 17:21 (Update 1-12-2016, 18:47)

Daarmee wordt een sproei-installatie aangeschaft die een speciaal soort vet op de rails spuit waardoor minder wrijving ontstaat.

Het gaat om het bochtige stuk spoorbaan, vlak bij het Leidse station, in de richting van Alphen en Utrecht. Op dat punt nabij de huizen aan de Rijnzichtstraat en Morsweg, piepen en krijsen vooral nieuwe treinstellen enorm. Dat zorgt al enige tijd voor een forse geluidsoverlast in de buurt.

Prorail heeft dat probleem ook altijd onderkend. Maar ondanks herhaalde klachten uit de buurt bleef het lawaai volgens de spoorbeheerder ’binnen de normen’.

Er werden wel geluidsschermen en de bewuste vetpotten in het vooruitzicht gesteld om de snerpende tonen te bedaren, maar pas op de lange termijn.

Tweede Kamerlid en Alphenaar Eppo Bruins (ChristenUnie) zit regelmatig in de trein op het bewuste traject. Hij kende daardoor het probleem en hij was ook met Transvaalbewoners in contact gekomen. Bruins vroeg ProRail en staatssecretaris Sharon Dijksma van infrastructuur en milieu om er wat aan te doen. Met succes. ,,Maandag meldde Dijksma dat zij vier miljoen beschikbaar stelt om het booggeluid te verminderen’’, meldt een opgetogen Bruins in een schriftelijke reactie. Het bedrag wordt verdeeld over vier gemeenten waar het probleem nu acuut speelt. En daarmee moeten in ieder geval, en snel, de installaties worden aangeschaft en neergezet die een speciaal smeersel op de rails spuiten. ,,Snel? Wat is snel?’’, vraagt bestuurslid Ingeborg Hansen van de buurtvereniging zich hardop af. ,,We zijn natuurlijk blij dat er wat gaat gebeuren, maar we willen er niet lang op wachten. Want er is onlangs weer iemand verhuisd die het geluid niet meer aankon.’’Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving