ICT toch naar buurgemeente

KAAG EN BRAASSEM - De ICT-dienstverlening van de gemeente Kaag en Braassem wordt overgezet naar de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat besluit is maandagavond gevallen.

Door onze verslaggever - 28-11-2016, 20:44 (Update 28-11-2016, 20:50)
Kaag en Braassem neemt extra kosten in Alphen aan den Rijn voor lief

Een meerderheid van de gemeenteraad van Kaag en Braassem accepteert dat uitbesteding ongeveer een half miljoen euro per jaar meer gaat kosten. Maar voor CDA, VVD, LKB en de meeste fractieleden van PRO is vooral van belang dat vóór 2017 duidelijkheid moet zijn over de toekomst van de gemeentelijke ICT.

D66 en SVKB dienden een voorstel in om de ICT (informatie- en communicatietechnologie) uit te besteden aan een commerciële marktpartij. Volgens het onafhankelijke onderzoek Berenschot levert dit een jaarlijks kostenvoordeel op van 500.000 euro. En daar kun je heel mooie dingen van doen, stelde gemeenteraadslid Gino Wesselman (D66): „De hondenbelasting afschaffen, de onroerend- zaakbelasting verlagen en veel bomen planten.” Raadslid Ger van Emmerik (SVKB) wees er op, dat de gemeente niet eens een ’exitstrategie’ heeft, mocht de ICT-uitvoering niet goed gaan bij buurgemeente Alphen aan den Rijn.

Maar de beide partijen kregen nauwelijks steun, op de ene stem van PRO-raadslid Hans Klink na. Het CDA gaf toe, dat uitbesteding aan de grotere broergemeente ’niet de goedkoopste variant’ is. Maar fractievoorzitter Karin van der Kaaden vond, dat het ’vertrouwder voelt om mee te lopen aan de hand van een grotere broer dan aan de hand van een externe marktpartij.’

Burgemeester Marina van der Velde sloot de discussie af met de constatering dat het huidige contract van de gemeente met een commerciële partij op 1 januari afloopt. „Als we overgaan naar Alphen kunnen we meeliften op hun contracten.” En daarmee was de discussie voorbij. De gemeente Kaag en Braassem laat voortaan al haar ICT-activiteiten uitvoeren door Alphen aan den Rijn. Het vergemakkelijkt een mogelijke toekomstige fusie tussen beide gemeenten.

Een half jaar geleden wilde de gemeenteraad niet het advies van het college volgen, om de ICT door de gemeente Alphen uit te laten voeren. Iedereen was het er over eens dat het technologiebeheer niet lokaal kon blijven, maar er bestond grote twijfel of Alphen wel de geschikte overnamekandidaat was.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgevingMededelingen