’Bonaken’ op nationale lijst cultureel erfgoed

archieffoto
Bonaken in de bar.

LEIMUIDEN - Het kaartspel ’bonaken’ komt op de nationale inventaris van ’immaterieel cultureel erfgoed’. Dat heeft het kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) dinsdag bekend gemaakt.

Door Erna Straatsma - 29-11-2016, 15:35 (Update 29-11-2016, 15:35)

De aanvraag daartoe was gedaan door de Stichting Bonaken Nederland te Leimuiden, de organisator van het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Bonaken op de eerste zaterdag van november. Bonaken is, samen met de harddraverij van Medemblik, toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

,,De erkenning van bonaken als immaterieel cultureel erfgoed is een geweldige steun in de rug’’, zegt Willem Buskermolen, voorzitter van de Stichting Bonaken Nederland. ,,Bonaken brengt generaties samen, op het Nederlands kampioenschap zitten mensen van boven de zeventig en rond de twintig met elkaar te spelen.’’

Bonaken is een kaartspel dat al meer dan honderd jaar oud is en vooral in cafés aan de bar wordt gespeeld. Wie verliest, moet een rondje geven. Het spel kent vele lokale varianten, maar de basis is overal hetzelfde.

De Leimuidense stichting is sinds 2000 actief bezig met de promotie en bescherming van het spel. In dat jaar zijn de spelregels voor het eerst opgeschreven en is het NK voor het eerst georganiseerd.

,,Alleen al bij Café Keijzer in Leimuiden wordt al honderd jaar gebonaakt’’, zegt Buskermolen. ,,En misschien wel veel langer. We zijn het de generaties die voor ons gingen verschuldigd deze prachtige traditie in ere te houden, maar ook gaandeweg over te dragen aan volgende generaties.’’ Op de begane grond van Keijzer wordt op Leimuidense wijze gebonaakt, op de eerste verdieping gelden Rijnsaterwoudse spelregels.

Om in aanmerking te komen voor een plek op de nationale beschermingslijst diende de Leimuidense stichting een ’erfgoedzorgplan’ in. Hierin is vastgelegd hoe ze kaartspel voor de toekomst wil behouden. Dat gebeurt onder meer met cursussen en You Tube-tutorials.

De nationale inventaris van immaterieel cultureel erfgoed telt zo’n honderd tradities.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgevingMededelingen