40.000 bezoekers op Landelijke Veiligheidsdag

40.000 bezoekers op Landelijke Veiligheidsdag

Op de Landelijke Veiligheidsdag in Almere zijn zaterdag 40.000 bezoekers afgekomen. Die konden zien wat het werk van hulpdiensten als het Rode Kruis, de Reddingsbrigade Nederland, brandweer, politie en GGD inhoudt en hoe ze samenwerken.

De Veiligheidsdag werd voor de vijfde keer gehouden. De eerste keer, in 2014, bezochten 25.000 mensen de dag. Vorig jaar was dat aantal verdubbeld tot 50.000. Dat het er dit keer zo'n 10.000 minder waren, wijt de organisatie aan het extreem warme weer. De organisatie is toch tevreden. Veelmensen kwamen vroeg, om de ergste warmte voor te zijn. Ook namen veel bezoekers ,,een wachttijd van anderhalf uur voor lief voor een tochtje met een reddingsboot naar het PIT Veiligheidsmuseum, waar oude politievoertuigen en -uniformen te zien zijn'', aldus een woordvoerder.

In Almere was zaterdag ook een congres van de Reddingsbrigade Nederland. Daar werd onder meer de nationale reddingsvloot besproken. Naast de brigade zijn 22 van de 25 Nederlandse veiligheidsregio's en het Instituut Fysieke Veiligheid betrokken bij de hulpdienst. Die wordt ingezet bij watercalamiteiten zoals grote overstromingen. De veiligheidsregio's Drenthe, Twente en Brabant-Zuidoost doen niet mee omdat ze geen overstromingsrisico kennen.

Leren zwemmen

De nationale reddingsvloot werd opgericht na de watersnoodramp van 1953. Vorig jaar dreigde de vloot nog uiteen te vallen. Tot dan toe betaalde het ministerie van Veiligheid en Justitie mee, sinds begin dit jaar zijn de veiligheidsregio’s verantwoordelijk voor de financiering. Veiligheidsminister Ferd Grapperhaus zei op het congres blij te zijn met de vloot.

Het congres was op een dag dat het met maxima tot 30 graden overvol was op stranden en waterplassen. Daarover zei Grapperhaus: ,,Het begint vaak vredig, als zonnige dag aan het water. Totdat er iemand in de problemen raakt en niet meer in staat is om zichzelf te redden. Meestal loopt zo'n verhaal gelukkig toch nog goed af. En dat is vaak dankzij leden van uw brigade.'' Die heeft er volgens de minister ,,achteraan gezeten'' dat we goed hebben leren zwemmen in Nederland.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws