Prognose: Noren steunen conservatieve koers

OSLO (ANP/DPA/RTR) - De parlementsverkiezing in Noorwegen lijkt een succes te zijn geworden voor de conservatieve regering van premier Erna Solberg, die de kiezers belastingverlaging in het vooruitzicht heeft gesteld. Volgens een eerste prognose direct na sluiting van de stembureau's wordt de sociaaldemocratische Arbeiderspartij van oppositieleider Jonas Gahr Støre weliswaar net de grootste, maar over links is opnieuw geen meerderheidscoalitie te vormen.

Solberg kan volgens de Noorse kiesraad met steun van haar partners rekenen op 87 of 88 van de 169 zetels. De lijsttrekster van Høyre leidde met de rechts-populistische partij FRP de afgelopen vier jaar een minderheidskabinet. Dat werd gedoogd door de christelijke KRF en de liberale partij Venstre. Die combinatie blijft mogelijk naar het zich laat aanzien, al staat het nog niet vast dat beide gedoogpartners de vereiste kiesdrempel van 4 procent halen.

Ook nadat 65 procent van de stemmen was geteld, was er geen reden de overwinning al te vieren, hoewel de supporters van Solberg dat al wel deden. ,,Het is te vroeg voor een conclusie'', waarschuwde Elisabeth Ivarsflaten, verkiezingsexpert aan de universiteit van Bergen. ,,Er moeten uit de grotere steden nog veel resultaten binnenkomen.'' De officiële uitslag wordt pas dinsdag verwacht.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws