Drie Katwijkers hollen bijna anderhalve marathon over het strand voor het goede doel [Fotoserie]

Juichend over de finish.
© Foto Arie van Dijk
Gehuldigd met een biertje.
© Foto Arie van Dijk
Zwoegend over het strand met de pier van Schevingen op de achtergrond.
© Foto Arie van Dijk
Met ’volgwagens’ een klein stukje over de weg.
© Foto Arie van Dijk
1/4
Katwijk

Helemaal kapot kwamen zij terug in Katwijk over de finish, de drie vrienden die bijna anderhalve marathon over het strand holden voor het goede doel, naar Hoek van Holland en terug.

Met hun laatste krachten persten ze er euforische kreten uit, terwijl ze door vrienden en familieleden als helden werden binnengehaald, met bier in plaats van champagne.

Het resultaat mocht er zijn: de vrienden Rick ten Haken (29) en Lars Mulder (28) uit Katwijk en Gideon Moolenburgh (29) uit Valkenburg brachten met hun extreme inspanning 13.000 euro bij elkaar voor het Epilepsiefonds.

Het idee kwam van Ten Haken, wiens zus zware epilepsie heeft. Hij gaat al vanaf jonge leeftijd met een collectebus langs de Katwijkse deuren om geld op te halen voor het Epilepsiefonds. Doordat de coronacrisis dat dit jaar onmogelijk maakt, bedacht hij dit nogal pittige alternatief.

„Het strand symboliseert de weg die mensen met een aandoening moeten doorstaan’’, verklaarde Ten Haken daarover. ,,Als je in Katwijk op het strand staat, lijkt Scheveningen dichtbij. Als je dan langer aan het rennen bent, lijkt het juist alsof het niet dichterbij komt. Het symboliseert het traject dat mensen met een aandoening en hun naasten doorgaan. Als je denkt dat je het traject doorlopen hebt, voor ons is dat de aankomst in Hoek van Holland, dan hoor je vaak dat een ziekte weer terugkomt en de patiënten het traject opnieuw moeten ingaan.”

De drie vrienden prezen zich gelukkig dat zij dit slechts in figuurlijke zin hoefden door te maken, door stug te blijven zwoegen over het zware strand. Zij overwegen de monstertocht een jaarlijks vervolg te geven, ook als zij straks na de coronacrisis weer in alle rust met een collectebus langs de deuren mogen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.