Erfgoed Leiden presenteert dik en digitaal aanstuurbaar fotoalbum vol oud beeld

Waar nu terrassen domineren op Nieuwe Rijn beheerste begin jaren zestig de auto nog het straatbeeld.
© Foto Erfgoed Leiden
Op de Haagweg ter hoogte van het het kunstcentrum op nummer 4, passeerde in 1904 de cavalerie.
© Foto Erfgoed Leiden
Landbouwtentoonstelling op het Schuttersveld, jaartal onbekend.
© Foto Erfgoed Leiden
1/3
Leiden

Het is een lust voor Leidenaars die houden van hun stad, de historie, en klassieke fotografie. Op de website van Erfgoed Leiden is een digitale plattegrond verschenen waarmee per straat en zelfs per huis een grote hoeveelheid oude foto’s te bekijken is. Niet verrassend is dat de Breestraat de meest gekiekte plek van Leiden blijkt te zijn, maar de verscheidenheid is enorm.

De website erfgoedleiden.nl is sowieso een enorme hit. Zes jaar geleden werd het digitale platform gebouwd met daarop een veelheid aan beroemde inwoners, vergane ambachten, bevochten stadsuitbreidingen, historische plattegronden en oude opgravingen.

Het leverde al direct na de lancering de titel op van Beste overheidswebsite van het Jaar. En in dat debuutjaar kon directeur Ariela Netiv van Erfgoed Leiden bekendmaken dat de site 1,6 miljoen bezoekers had getrokken. Bezoekers die vooral berichten in oude kranten opzoeken en stamboomonderzoek doen waarbij trouwen, dopen en begraven veelgebruikte trefwoorden zijn.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Haarlemmerstraat ter hoogte van de Vrouwenkerkkoorsteeg, omstreeks 1890.
© Foto Erfgoed Leiden

Daar is nu een nieuw onderdeel aan toegevoegd. Een forse beeldbank van oude foto’s die aan de hand van een stadsplattegrond aan te klikken zijn en ook de downloaden voor eventueel eigen gebruik. Eerder dit jaar deed de rechter namelijk uitspraak over veel van die kiekjes.

Op foto’s van voor 1950 rust geen auteursrecht meer, luidde het vonnis, en dus kan Erfgoed ze nu onbezorgd digitaal tentoonstellen. ’Eenvoudig en overzichtelijk’, stellen de makers.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Lange Mare gezien vanuit de Haarlemmerstraat, luttele jaren na de demping van deze gracht.
© Foto Erfgoed Leiden

Van de Merenwijk, Morskwartier of Stevenshof is vooralsnog weinig tot niets te vinden, om de simpele reden dat het ontstaan van deze wijken en de fotografie daarvan lang na de vijftiger jaren plaatshad. De nieuwe beeldbank is dus vooral een binnenstadsfeestje, in overwegend zwart en wit. De Breestraat voert met bijna 1500 afbeeldingen de topdrie aan, gevolgd door Rapenburg en Hogewoerd.

Het gaat om 31.325 historische foto’s en dat aantal gaat nog groeien, beloven de betrokkenen vanuit het hoofdkwartier aan de Boisotkade. ’Er is nog werk aan de winkel. Dankzij een geografische interface kunnen nu foto’s en later archiefstukken via de plattegrond van Leiden gevonden worden.’

De hal van filmtheater Trianon aan de Breestraat, in 1929.
© Foto Erfgoed Leiden

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.