’Dramatische’ omzet hotels in coronatijd: ’Het is een bloedbad’

Frans Schohaus.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

De CBS-cijfers die maandag gepubliceerd zijn liegen er niet om: hotels hebben te maken met dramatisch omzetverlies door corona. ,,Het is een bloedbad”, vertelt Guido van de Laar, eigenaar van het Best Western Hotel aan de Lange Mare in Leiden.

,,De eerste periode hadden we natuurlijk nul inkomsten, omdat er niemand kwam. In de zomervakantie ging het prima, maar nu september aanbreekt en de vakantie voorbij is, is het weer helemaal stilgevallen.”

September is de traditionele businessmaand voor de Leidse hotels. De maand van de congressen, waarin alles doorgaans mudvol zit. ,,Maar ja, die congressen zijn er nu niet. En weekendjes weg worden weinig gepland, omdat de herfst er aan komt. Men is toch bang dat het virus weer oplaait. We krijgen alleen last minute boekingen binnen.”

Toch, denkt Van de Laar, heeft zijn eigen hotel het zeker niet het zwaarst. ,,Wij zitten in het centrum, krijgen de dagjesmensen nog binnen. Maar als jij een zakenhotel hebt, is het een stuk moeilijker Of neem de vijfsterrenhotels in Amsterdam, waar alleen Chinezen en Amerikanen op af komen. Die zijn er nu niet.”

Frans Schohaus, voorzitter hoteloverleg Leiden, runt ’zakenhotel’ Van der Valk in Leiden. ,,Sinds deze week is het inderdaad kommer en kwel. Niet alleen wat de kamers betreft, ook in de zalen. Er wordt wel weer wat vergaderd, maar waar er normaal gesproken tweehonderd man in een zaal kan, zijn dat er nu niet meer dan dertig, veertig. Dat betekent tweederde omzetverlies.”

Van der Valk overleeft het wel, daar is Schohaus van overtuigd. En ook Van de Laar maakt zich daarover nog geen zorgen. ,,Maar we hebben wel een dikke jas uitgedaan”, aldus Schohaus.

Van de Laar: ,,En het moet natuurlijk niet te lang duren. Ik ben trouwens al langer van plan om wat te veranderen in het hotelbeleid. Het zou al erg helpen als we een deel van onze kamers geschikt kunnen maken voor langer verblijf, door er bijvoorbeeld een keuken in te maken. Daarmee kun je een andere doelgroep aanboren en heb je meer kans op een goede bezetting. Je hebt hier in Leiden zoveel mensen die bij het Bio Sciencepark werken en na een jaar of twee jaar weer vertrekken. Die gaan natuurlijk niet in een hotel zitten, maar als je meer faciliteiten kunt bieden verandert dat de zaak. In Amsterdam heb je een aantal hotels die die mogelijkheid bieden, het zou voor Leiden ook gewenst zijn.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.