Voorschoten peilt mening inwoners over cultureel centrum

Het Cultureel Centrum in Voorschoten gaat dicht. Wat nu? Dat onderzoekt de gemeente.
© Foto Cyclomedia
Voorschoten

Inwoners van Voorschoten en andere belangstellenden kunnen via een enquête op internet aangeven hoe belangrijk ze een multiculturele voorziening in het dorp vinden.

De komende twee weken houdt de gemeente een zogeheten flitspeiling. Voorschotenaren kunnen daarin bijvoorbeeld aangeven welk aanbod op het gebied van cultuur en maatschappelijke voorzieningen ze belangrijk vinden in hun eigen dorp.

Voorschoten denkt al jaren na over een nieuw multifunctioneel centrum waarin de culturele sector, de filmzaal en de bibliotheek bij elkaar komen. Haast is geboden omdat de gemeente in 2017 als gevolg van bezuinigingen besloot dat het Cultureel Centrum per 1 januari gaat sluiten. De gemeenteraad besloot nog een keer te onderzoeken of de leegstaande Kruispuntkerk een oplossing kan bieden. Op dit moment onderzoekt de gemeente de haalbaarheid. Eind dit jaar buigt de gemeenteraad zich daarover.

Gebruikers van het cultureel centrum komen overigens niet op straat per 1 januari. De gemeente overlegt met de betrokkenen hoe het centrum en onder welke voorwaarden een jaar langer open kan blijven, zo liet een woordvoerster dinsdagmiddag weten.

Betaalbaar

Zorgen over de betaalbaarheid van een nieuw onderkomen zijn er niet, blijkt uit de reactie op de flitspeiling van wethouder Marcel Cramwinckel (D66). ,,Er zijn in het land mooie voorbeelden van locaties waar cultuur is samengebracht. Bijvoorbeeld een bibliotheek, theaterzaal en filmhuis onder één dak en voorzien van goede horeca. Op deze manier creëer je een betaalbare locatie met multifunctionele gebruiksmogelijkheden. En een aanwinst voor Voorschoten.’’

Het invullen van de flitspeiling kost een paar minuten en is anoniem. Per huishouden kunnen meerdere personen de vragen beantwoorden. De vragen zijn tot en met 25 september te beantwoorden. De uitkomsten publiceert de gemeente na afloop op de eigen website.

Lees ook: Voorschoten onderzoekt nog één keer of de Kruispuntkerk het nieuwe Cultureel Centrum kan worden

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.