Leiden gaat met jongerencampagne hernieuwde strijd met coronavirus aan. Burgemeester Lenferink: ’We moeten de ernst van het virus weer inzien’

Leiden

Met een campagne onder vooral jongeren en een ’haarvatenbenadering’ bindt Leiden de hernieuwde strijd met het coronavirus aan. De vergunning die studentenvereniging Augustinus had voor kennismaking met nieuwe studenten is weer ingetrokken.

Dat heeft burgemeester Henri Lenferink van Leiden vrijdagavond desgevraagd gezegd na afloop van de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. De bewindslieden kondigden aan dat cafés om middernacht sluiten en aanwezige gasten om 01.00 uur naar huis moeten. Bijeenkomsten van meer dan vijftig man zijn verboden en kinderen onder de twaalf hoeven niet meer te worden getest.

Lenferink: ,,Iedereen denkt nu aan geboden en verboden maar het gaat er eigenlijk om dat iedereen weer de ernst van dit virus inziet. We zijn slomer geworden de afgelopen tijd, doordat de besmettingen daalden. Er werd geen afstand meer gehouden en de handen werden niet goed meer gewassen. Nu is het zaak dat iedereen weer doordrongen raakt van de maatregelen. Blijf thuis als je hoest, houd afstand en was je handen goed.”

Studenten

Aangezien er veel besmettingen bij jongeren voorkomen, wordt daar vooral op ingezet. ,,Maar het zijn niet alleen studenten”, zegt de Leidse burgemeester. Het gaat ook om andere jongeren. Met studentenhuizen, universiteiten, hogescholen en studentenverenigingen wordt daarom intensief overlegd. ,,Het wordt breed gedragen dat iedereen zich aan de maatregelen moet houden. Dat waren we kwijtgeraakt.”

,,Ontzettend stom”, vindt Lenferink het dat de studenten van Augustinus donderdagavond een feest hielden in het Van der Werfpark in Leiden waarbij alcohol werd gedronken en muziek en lawaai werd gemaakt. ,,Daar was absoluut geen vergunning afgegeven”, zegt Lenferink, hoewel Augustinus dat wel beweerde. ,,Alleen voor de kennismaking. Dat ging eigenlijk allemaal goed tot donderdagavond. De mentoren die dit feest hebben georganiseerd, zitten helemaal fout.”

Lenferink vindt het wel goed dat Augustinus verantwoordelijkheid heeft genomen door twee weken te sluiten. Leiden en de andere gemeenten van Hollands-Midden zitten op risiconiveau 2. Leidt dat tot meer bekeuringen? ,,Dat verandert niet. We blijven bij eerst een waarschuwing en daarna een boete.”

Feest

De komende tijd wordt het handhaven steeds moeilijker, omdat iedereen naar binnen gaat. Wordt er een feest in een studentenhuis gehouden, dan wordt er niet meteen opgetreden, zegt Lenferink. ,,Want juridisch is dat lastig achter de voordeur.”

Toch hoopt de burgemeester dat studenten en anderen ervan doordrongen raken dat het feesten geen goed plan is. De handhavers gaan niet strenger optreden, zegt hij. ,,Dat is ook niet minder geworden, misschien omdat de boa’s en agenten op vakantie waren. Maar we hebben altijd hetzelfde beleid gevoerd. Er zijn al heel wat lasten onder dwangsom uitgereikt.”

Een Leidse horecaondernemer zei in het Journaal dat hij vreest dat de vroege sluitingstijd leidt tot illegale drinkfestijnen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.