Parkeren al anderhalve maand verboden op deel van kade Kort Galgewater, geen sprake van instortingsgevaar

Bewoners mogen hun auto al anderhalve maand niet parkeren op een deel van het Kort Galgewater.
© Eigen foto
Leiden

Hoewel het sinds ongeveer anderhalve maand verboden is om de auto te parkeren op een deel van de kade van het Kort Galgewater, is er volgens een woordvoerster van de gemeente Leiden geen sprake van instortingsgevaar of een afbrokkelende kade.

Volgens de woordvoerster staan de borden bij de kade vanwege onderhoud aan de twee parkeerplaatsen, waar zo’n tien kleine verzakkingen van ongeveer vijf tot tien centimeter in de tegels zitten. „In Leiden werkt een externe stratenmaker aan het regulier herstel van de klinkerbestrating. Ook aan het Kort Galgewater wordt gewerkt.”

Op de twee gele borden valt te lezen dat bewoners hun auto sinds 4 augustus niet meer mogen parkeren aan de kade vanwege een ’slecht wegdek’. Wie dat toch doet, loopt het risico dat de auto wordt weggesleept.

Werkzaamheden

Toch is er volgens een bewoner tot op heden niets gebeurd. „Elke keer als ik bouwvakkers hoor, denk ik dat ze gaan beginnen, maar dan is het steeds ergens anders voor.” Wanneer de werkzaamheden daadwerkelijk van start gaan, kan de woordvoerster niet zeggen.

De Leidse kades verkeren volgens haar in goede conditie. „De grachten in de binnenstad zijn in de jaren tachtig allemaal vernieuwd.” De woordvoerster stelt dat het uitgesloten is dat de kademuur instort, zoals begin deze maand bij de Universiteit van Amsterdam het geval was.

In 2021 vindt weer onderhoud plaats aan de kade zelf. „Deze reguliere beheerwerkzaamheden aan de kades worden in de periode 2021 tot 2027 uitgevoerd. De kade van het Galgewater is het eerst aan de beurt.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.