’Nieuw familiewandelpad Kaag kun je ondanks de coronadreiging gewoon doen’

Het familiewandelpad van Buitenkaag en Kaag is bij zijn hoogste punt officieel geopend.
© Foto Hielco Kuipers
Kaag

Met je gezin het nieuwe familiewandelpad aflopen en zien wat je onderweg allemaal tegenkomt in Buitenkaag en Kaag; het is een activiteit die je ondanks de coronadreiging gewoon kunt doen. Lekker toch?

Dergelijke woorden klonken zaterdag bij de officiële opening van het vijf kilometer lange pad. Eigenlijk zou het dit voorjaar al worden geopend. Maar binnen de ruimte die de RIVM bood, konden vrijwilligers de laatste attracties onmogelijk afmaken in hun klusweekeinden. Zo verrezen pas onlangs de paaltjes die duidelijk moeten maken hoe - rond het begin van de jaartelling - de bomen in onze streken voor sterrenbeelden stonden.

Verhaal apart bleken de Apps die wandelaars langs nieuwe attracties als lachspiegels en een vogeluitkijkpunt leidt, maar ook langs bestaande als een labyrint en een kring van vrouwenbeelden. Voor telefoons met een besturingssysteem van Android werken die al een tijdje, voor mensen met een Apple-telefoon zijn ze pas dit weekeinde bedrijfsklaar.

Je zou kunnen zeggen dat er al met al een seizoen verloren is gegaan. Marleen Metzlar, eigenares van Hotel Orion en bestuurslid van de organiserende stichting promotie Kaag, ziet dat anders: ,,Voor de watersport is het seizoen juist fantastisch geweest.’’ Ze dankt dat aan een combinatie van het mooie weer en de virusdreiging, ’waardoor je weinig anders kon dan de natuur in gaan.’’

Dip

Normaliter schakelt de horeca in het najaar over op groepsactiviteiten. ,,Voor studenten, families en dergelijke.’’ Door de coronamaatregelen zit dat er nu even niet in, maar horeca-ondernemers als Metzlar hopen dat de familiewandeling de dip verzacht: ,,Dat mensen ondertussen ergens een kopje koffie drinken of een hapje eten. Inmiddels liggen er ook her en der in de regio folders klaar.’’

,,Volgend voorjaar willen we ook starten met arrangementen. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld ’s morgens een boot huren, ’s middags het pad lopen en tussendoor ergens lunchen.’’ Dan zal ook de laatste attractie klaar zijn, het toestel waarmee water zich via gootjes alle kanten op laat sturen. Verder valt er dan weer wat te plukken bij het smikkelpad.

De opening deze zaterdag was bij een attractie van niveau: een uitkijktoren. Vanaf een plateau op drie meter tachtig hoogte biedt die uitzicht over Ringvaart, het weidelandschap en de Keverplas iets verderop. Voor de openingshandeling tekenden recreatiewethouder Petra van der Wereld en enkele vrijwilligers die het pad hebben bereid. Al moest ook dat klein worden gehouden, met het oog op het virus.

Ach, relativeert Metzlar: ,,We hopen dat het pad jaren meegaat. En voor nu: jas aan en genieten maar.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.