In 60 seconden: grijs paradijs

Leiderdorp

Mijn woonplaats Leiderdorp is een van de meest vergrijsde gemeenten van Nederland. Dat merk je overduidelijk in winkelcentrum Winkelhof. Human Nature is bij veel bezoekers nog steeds in de mode, en het aantal zilverkleurige haardrachten en rondcirkelende scootmobielen is er bovengemiddeld. Het winkelbestand is ook overduidelijk op de doelgroep aangepast. Het bukt er van de opticiens, tuttige damesmodezaken, terrasjes voor koffie met gebak, en in de directe omgeving zijn drie apotheken gevestigd. Bovendien wordt nergens zo veel en vaak met gewoon geld afgerekend als in Winkelhof.

Nu is het is zeker niet de bedoeling om al te flauw te doen over die oudjes om mij heen. Trouwens, naarmate ik zelf rap de zestig nader, vermindert sowieso mijn recht van spreken. En er zijn zeker ook positief kanten aan de situatie. Zo is het veelal jonge personeel in de supermarkten en winkels duidelijk ingesteld op de leeftijd van de klanten. De medewerkers zijn door de bank genomen extra behulpzaam, extra geduldig en extra vriendelijk. Kortom; een grijs winkelparadijs.

Dat kan gaan veranderen. Een groot leegstaand kantoorpand direct naast het winkelcentrum wordt binnenkort een gigantisch studentencomplex. En die honderden studenten komen uiteraard shoppen in Winkelhof. Of daarmee de sfeer en de houding in het winkelcentrum veranderen, is niet te voorspellen. Maar er was een lokale actiegroep vol gepensioneerden die wilde dat er ouderenwoningen kwamen in de leegstaande kantoorflat, in plaats van studentenkamers. Ben toch blij dat omwille van de balans, de gemeente de lokaal geldende behulpzaamheid voor ouderen heel eventjes heeft laten varen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.