Leonie van der Helm is de nieuwe Leidse stadsfotograaf

Leonie Van Der Helm.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Leonie van der Helm is de nieuwe Leidse stadsfotograaf. Van der Helm nam zondagmiddag de titel over van Eelkje Colmjon.

Van der Helm gaat zich in het komende jaar richten op de thuissituatie van Leidenaars. Ze probeert daarbij vragen te beantwoorden als wat het maakt dat mensen zich thuis voelen en hoe dat er dan uit ziet? Ze heeft dit thema gekozen omdat de meeste mensen door de corona-pandemie meer tijd thuis doorbrengen en bijvoorbeeld ook veel vanuit huis werken. Van der Helm zegt dat ze ook buiten de stad Leiden op zoek gaat naar interessante verhalen en onderwerpen voor haar foto’s.

De stichting Stadsfotograaf Leiden laat weten dat het bestuur van de stichting, dat de stadsfotograaf jaarlijks selecteert en benoemt, onder de indruk was van portretten van Leidenaars die Van der Helm in de eerste maanden van de corona-lockdown maakte. Die portretten schoot ze door ramen heen op verzoek van de geportretteerden, die de foto van haar kochten. De opbrengst ging naar de hulp aan vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.

Vanaf komende vrijdag verschijnen Van de Helms foto’s wekelijks in Leidsch Dagblad. Die dag verschijnt er ook een groot interview met haar over haar werk en haar plannen als stadsfotograaf.

Het werk dat Eelkje Colmjon de afgelopen twaalf maanden heeft gemaakt - met het thema ’The Future is Now’ - is nog tot en met 4 oktober te zien in De Buurt 1.5 aan de Plesmanlaan.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.