Fiks laat oude coach met nederlaag achter

Jan Anholts van Fiks gaat onderuit tegen De Meervogels.
© Foto Hielco Kuipers
Oegstgeest

Fiks beleeft een droomstart in de hoofdklasse. De formatie van Aad van Rijthoven zette ook de derde veldwedstrijd tegen De Meervogels om in winst: 19-15. Dat was knap, want de bezoekers hadden een coach die als geen ander vertrouwd was met de sterke en zwakke punten van de thuisploeg.

Fiks herdacht aan het begin van de wedstrijd erelid Piet van Veen, die vorige week op 88-jarige leeftijd overleed. Van Veen was jarenlang nauw verbonden met de vereniging. Hij speelde in de jaren vijftig van de vorige eeuw in het eerste twaalftal en was aan het einde van de jaren zestig enige tijd voorzitter. Hij vond zijn vrouw bij Fiks en later keek hij regelmatig naar de wedstrijden van zijn kinderen en kleinkinderen bij de club. Verder behoorde hij tot de oudste groep supporters, die liefkozend de Old Site genoemd wordt. Ook schreef hij enige tijd motivatiebrieven voor het eerste achttal bij verre uitwedstrijden, die in de voorbereiding in de kleedkamer werden voorgelezen.

De spelers hoefden voor de ontmoeting tegen De Meervogels niet gemotiveerd te worden. Zij wisten namelijk dat hun tegenstanders gecoacht worden door Rick Nell, onder wiens leiding zij enige jaren terug promoveerden vanuit de eerste klasse naar de hoofdklasse. Winnen van de trainer waarmee je zoveel succes hebt geboekt, blijft altijd een aantrekkelijke uitdaging.

Binnen twintig minuten stond Fiks met sterk korfbal 10-3 voor, maar daarna kwam de klad erin (10-9 rust). ,,Wij begonnen fantastisch, maar bij zo’n voorsprong sluipt er ook iets in het spel van: laat ik deze kans ook maar nemen. Wij vergaten geduldig te zijn en de beste kansen uit te spelen. Vooral omdat zij al voor rust terugkwamen, begonnen de tegenstanders er ook in te geloven”, verklaarde coach Aad van Rijthoven de omslag.

Met het omwisselen van Lianne Anholts en Melissa Heijne van vak en het inzetten van Youp Coli als aanjager en afvanger kreeg Fiks weer greep op de wedstrijd. De Oegstgeestenaren liepen in de laatste tien minuten van 14-15 door naar een verdiende 19-15 overwinning.

Aanvoerster Ilse Hazekamp verzekerde dat de aanwezigheid van Nell in het vijandelijke kamp niets uitmaakte voor haar ploeg. ,,Wij willen gewoon elke wedstrijd winnen. Het was wel een spannende pot. Wij hadden veel moeite met hun achterverdedigen. Dat zal Rick hen vast wel verteld hebben. Maar ik ben blij dat we uiteindelijk toch duidelijk gewonnen hebben.”

TOP/Litta staat na de 14-22 zege bij TOP (A) ongeslagen op kop in de ereklasse. Thomas Tiggelman (4) en Nick Pikaar zorgden voor een sterke opening (1-5). De Sassenheimers hielden deze marge op routine en schotkracht rustig vast (6-11 rust).

Hoofdklasser Tempo speelde tegen Sporting Delta nipt gelijk: 19-19. De Alphenaren raakten na rust (9-10) met nog elf minuten te gaan 12-18 achter. Rosanne Visscher, Sybren van Hall, Edwin van der Weijde (2) en Rosanne Wolvers redden het punt.

Overgangsklasser Pernix verloor tegen GKV (G) met 19-25. Sem Deurman, Paul Westerbeek (3) en Christel Zwanenburg haalden na 12-12 (rust) bij 12-15 en 16-20 even op tot 15-15 en 19-21, maar daar bleef het bij.

Velocitas pakte bij OVVO het eerste punt: 16-16. Nick van der Zee (6) en Mitchel de Boer (4) maakten het leeuwendeel van de productie; de eerstgenoemde schakelde als verdediger ook de vijandelijke hoofdaanvaller bekwaam uit.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.