Publiek mag bij opknapbeurt en onderzoek sarcofaag in Rijksmuseum van Oudheden zijn

© Rijksmuseum van Oudheden
Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden begint vandaag met onderzoek naar en restauratie van een Romeinse sarcofaag. Het publiek kan op werkdagen toch toekijken bij de werkzaamheden. Er is een speciaal atelier gemaakt met doorkijkwanden.

De 2,5 meter grote zandstenen kist werd 1930 bij het Limburgse Simpelveld gevonden, in stukken gebroken. De 'sarcofaag van Simpelveld' uit 300 na Christus is bijzonder door de versieringen aan de binnenkant. Op de wanden is de overledene afgebeeld, tussen haar bezittingen in haar villa. Uit eerder onderzoek naar het botmateriaal is komen vast te staan dat de gecremeerde vrouw tussen 35 en 50 jaar oud was toen ze stierf en een goed leven zonder zware arbeid had gehad.

De nu negentig jaar oude constructie onder de sarcofaag en eerder uitgevoerde restauraties voldoen niet meer. De kist wordt helemaal uit elkaar gehaald, opnieuw in elkaar gezet en voorzien van een modern frame.

Intussen wordt ook gezocht naar sporen van beschildering. Verder hopen de onderzoekers uit te vinden wat het klontje ijzer op de bodem van de 800 kilo zware kist nu eigenlijk geweest is.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.