Dit jaar geen sinterklaasintocht in Noordwijk en Noordwijkerhout

Het strand bij Noordwijk waar de Sint normaal gesproken aankomt zal dit jaar leeg blijven
© Archieffoto Hielco Kuipers
Noordwijk

De sinterklaasintocht in Noordwijk en Noordwijkerhout gaat dit jaar niet door. Voorzitter Arjan van den Akker van de Noordwijkse Ondernemervereniging: ,,We zijn als organisatie niet in staat te controleren of iedereen langs de route van tien kilometer op anderhalve meter afstand van elkaar staat’’

De ondernemersverenigingen van Noordwijk en Noordwijkerhout wilden voor het eerst een gezamenlijke intocht te organiseren. Dat plan wordt dus een jaar doorgeschoven.

De organisatie wilde ondanks coronavirus de intocht eigenlijk niet afblazen. ,,Sinds juni stonden we in contact met de gemeente Noordwijk om te kijken wat er wel mogelijk was. Je wil eigenlijk niet 4000 kinderen teleurstellen,’’ vertelt Van den Akker.

Brief

Het afblazen van de intocht volgt na een brief van burgmeester Wendy Verkleij van de gemeente Noordwijk. Daarin staat dat binnen de Veiligheidsregio Hollands-Midden dit jaar helaas geen traditionele sinterklaasintochten mogelijk zijn, omdat deze niet kunnen voldoen aan de geldende noodverordening.

Van den Akker geeft aan dat het een teleurstelling is om de intocht te moeten afblazen. ,,Maar je moet nu eenmaal ergens een grens trekken. Je wil niemand in gevaar brengen.’’ De ondernemerverenigingen richten zich nu op een alternatief programma rond het sinterklaasfeest.

,,We hebben afgelopen zaterdag de stekker er pas definitief uitgetrokken’’, aldus Van den Akker. ,,Het is nu nog te vroeg om te kunnen zeggen wat we als alternatief gaan doen, maar er komt zeker iets.’’ De ondernemer denkt dan aan het inrichten van een leegstaand winkelpand als ontvangstruimte van de Sint. Van den Akker: ,,Ouders en kinderen kunnen dan bijvoorbeeld vooraf een tijdslot reserveren. Dan kunnen de kinderen alsnog de goedheiligman en zijn pieten ontmoeten.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.