Bewegend Verleden: De bezetting van een moskee, Joop Zoetemelk rijdt door Leiden en beroemd restaurant ’t Karrewiel stopt, 1979 [video]

1979: profwierlerronde door Leiden met Joop Zoetemelk.

1979: profwierlerronde door Leiden met Joop Zoetemelk.

Leiden

Leidsch Dagblad en Erfgoed Leiden presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand onder meer de bezetting van de moskee en sluiting van het beroemde restaurant ’t Karrewiel in Leiden in 1979.

Erfgoed Leiden beschikt over de film ’Leids Leven 1979’, gemaakt door filmpgroep Tiem. De film is een aaneenschakeling van korte verslagen. In onderstaand filmpje zie je 7 fragmenten van eind augustus tot half september 1979.

1) Wielervereniging Swift bestaat 60 jaar en organiseert een profwielerronde door Leiden. Joop Zoetemelk, vroeger lid van Swift, rijdt mee. Weer was hij dat jaar tweede geworden in de Tour. Leiden doet in 1979 zijn best de start van de Tour de France in 1983 weer naar Leiden te halen.

Lees ook Leidsch Dagblad 28 augustus 1979: Zoetemelk superieur in Leiden

(Tekst gaat door onder de foto)

2) De zeer bekende de heer Nachtegeaal van de Leidse plantsoenendienst gaat met pensioen.

3) Bezetting van de moskee in de Morspoortkazerne door Marokkaanse Leidenaars. Ze eisen andere huisvesting in Leiden en geen verhuizing naar het verre Leiderdorp. Ze voeren onder meer actie in het stadhuis.

Lees ook Leidsch Dagblad 29 augustus 1979: Marokkanen bezetten moskee in Morspoort

Lees ook Leidsch Dagblad, 6 september 1979: Solidariteit met de Marrokkanse pensionbewoners. ‘Ondergetekenden verklaren zich solidair met de akties van onze Marokkaanse stadsgenoten’

(Tekst gaat door onder de foto)

Protestborden in bezette moskee.

Protestborden in bezette moskee.

4) 1) Op 1 september opent het nieuwe Leidse atletiekcomplex in Leidse Hout voor AV Leiden, AV Holland en AV De Bataven. Bij de wedstrijden twee dagen later sneuvelen meteen Nederlandse records.

Lees ook Leidsch Dagblad, 21 augustus 1979: Atletiekbaan Leidse Hout bijna klaar

Lees ook Leidsch Dagblad 3 september 1979: Reclamerecords in Leiden

(Meer info onder de video)

5) Het beroemde Leidse restaurant ‘t Karrewiel aan de Steenstraat wordt gesloten. ‘De sluiting op 7 september was zonder twijfel een verarming voor Leiden’, aldus de filmmakers. Er kwam een Chinees in. Maar in 1979 heeft Leiden al meer dan 20 Chineses restaurants, mopperen ze in de film.

Lees ook Leidsch Dagblad 28 augustus 1979: Karrewiel-eigenaar: ,,Stoppen, dat valt beslist niet mee”

(Tekst gaat door onder de foto)

’t Karrewiel. De eigenaar loopt voor het pand.

’t Karrewiel. De eigenaar loopt voor het pand.

6) De Leidato (Leidse Industrie, Detailhandel en Ambachts-tentoontstelling), de bekende huishoudshow wordt voor alweer de achttiende keer gehouden in de Groenoordhallen. In 1979 trekt de beurs maar liefst 60.000 bezoekers - al vindt Leidsch Dagblad dat nogal tegenvallen dat jaar.

(Tekst gaat door onder de foto)

Reclamebord voor Leidato in Leiden.

Reclamebord voor Leidato in Leiden.

7) Wie verzint het: een wedstrijd kinderwagenzitten. Op 15 september 1979 wordt hij gehouden in winkelcentrum Kopermolen. Voetbaltrainer Barry Hughes reikt de prijs uit aan ‘de grootste baby’.

Lees ook Leidsch Dagblad 17 september 1979: Wereldkampioenen kinderwagen-zitten storten hoofdprijs i kas The Little Stars

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.