Fietsrotonde zo goed als zeker aangepast, na vierde ongeval

Wethouder Ashley North opende afgelopen zomer de fietsrotonde, op de fiets
© Foto gemeente Leiden
Leiden

De gewraakte fietsrotonde aan de Herenstraat wordt, na een nieuw ongeval afgelopen dinsdag, zo goed als zeker aangepast en veiliger gemaakt.

Daarbij moet nog een keuze worden gemaakt tussen verkeersborden, wegmarkeringen, paaltjes, bochtaanpassing, gekleurd asfalt of een combinatie daarvan. Dat meldt verkeerswethouder Ashley North (GroenLinks) naar aanleiding van vragen van de raadsleden Abdelhaq Jermoumi (PvdA) en Maarten Dirkse (VVD).

North houdt vooralsnog vol dat het sterk veranderde verkeerspleintje op de plek waar Koninginnelaan en Herenstraat elkaar raken, niet onoverzichtelijk of gevaarlijk is. Er loopt momenteel wel een onderzoek nadat afgelopen zomer in korte tijd drie ongevallen plaatshadden bij de fonkelnieuwe fietsrotonde.

Extra waarschuwingsborden hangen er inmiddels enkele weken en daarna deden zich volgens North geen ongelukken meer voor. Dat sterkte de wethouder in zijn opvatting dat verkeersdeelnemers eraan moesten wennen, maar dat meldde hij vóór afgelopen dinsdagmiddag. Toen deed zich een vierde ongeval voor tussen een auto en een fietser.

Over het onderzoek kan North nog niets melden omdat het nog loopt. Zowel de politie als gemeentelijke verkeersdeskundigen houden de plek en het ’verkeersgedrag’ scherp in de gaten. Mocht het vierde ongeval North overtuigd hebben, dan gaat de gemeente het pleintje, waar al voor een kleine miljoen aan is verspijkerd, alsnog aanpassen.

Op de vraag of North van plan is ook op andere plekken in Leiden fietsrotondes aan te leggen, kan de wethouder kort zijn. ’Er staan op dit moment geen vergelijkbare kruispuntaanpassingen op de planning.’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.