Arrestaties bij nieuwe demonstratie in Wit-Rusland

Bij nieuwe demonstraties in de Wit-Russische hoofdstad Minsk tegen president Alexandr Loekasjenko zijn zaterdag, wanneer al wekenlang vooral vrouwen vreedzaam de straat op gaan, wederom tientallen arrestaties verricht. Volgens mensenrechtengroepering Viasna zijn tachtig activisten vastgezet, onder wie journalisten.

Op beelden is te zien dat agenten vrouwen aan handen en voeten naar busje slepen. Onder anderen Nina Baginskaja, een 73-jarige oppositieveteraan, werd opgepakt. Zij verzette zich al tegen de communisten toen Wit-Rusland nog deel uitmaakte van de Sovjetunie. Viasna zei dat ook toevallige passanten zijn afgevoerd.

Honderden vrouwen scandeerden "schande" uit protest tegen de volgens hen frauduleuze presidentsverkiezingen van 9 augustus. In de afgelopen weken werden al honderden demonstranten weggevoerd.

Loekasjenko liet zich afgelopen week onaangekondigd beëdigen, ondanks alle (internationale) protesten. Demonstranten zeiden dat de nieuwe protesten een feestelijke repetitie zijn voor de fatsoenlijke inauguratie van een president die wel de steun van het volk heeft. Voor zondag is al een nieuwe demonstratie aangekondigd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.