Schermutselingen tussen politie en demonstranten in Londen

In Londen zijn zaterdag schermutselingen ontstaan tussen politie en demonstranten. Duizenden betogers hadden zich opnieuw verzameld op Trafalgar Square en ook in Hyde Park om hun afkeer te tonen van de coronamaatregelen.

Ze droegen borden mee met teksten als 'We stemmen daar niet mee in', 'Weg met die stomme regels' en 'Covid-1984', verwijzend naar de dystopische toekomstroman van George Orwell. Tot de sprekers behoorde de excentrieke verspreider van complottheorieën David Icke, voormalig profvoetballer en sportverslaggever bij de BBC.

Omdat de tegenstanders van het gevoerde coronabeleid geen afstand hielden en geen mondkapjes droegen, trad de politie op en probeerde de menigte te verspreiden. Dat leidde tot ongeregeldheden. Er werd gegooid met flessen en gereageerd met de wapenstok.

Ziekenhuis

Verscheidene personen, onder wie negen agenten, liepen verwondingen op. Twee politiemensen moesten voor behandeling naar een ziekenhuis. Zestien actievoerders werden gearresteerd wegens onder andere gebruik van geweld, verstoring van de openbare orde en overtreding van de coronaregels.

In onder meer de Britse hoofdstad zijn momenteel bijeenkomsten van meer dan zes mensen verboden om te voorkomen dat de tweede coronagolf te hoog wordt. Zaterdag meldden de gezondheidsautoriteiten voor de vierde dag op rij een toename van meer dan 6000 nieuwe besmettingsgevallen. Het dodental nadert de 42.000.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.