Premium

Topsporters als Hamilton, Williams, Djokovic, Messi en Rinus van Kalmthout zijn allemaal vegan. Maar is dat slim of niet? De diëtisten van TeamNL adviseren het niet

Conor McGregror en Lewis Hamilton tijdens de British Fashion Awards. De ene sporter eet het liefste steak, de andere is vegan.
© Foto AP

Steeds meer bekende sporters eten alleen maar planten en laten alle dierlijke producten staan: Lionel Messi, Lewis Hamilton, Sergio Agüero, de tenniszusjes Venus en Serena Williams, Novak Djokovic en de Nederlandse IndyCar-coureur Rinus van Kalmthout zijn allemaal vegan. Maar is het voor een topsporter echt een voordeel om geen vlees, ei of melk meer te consumeren?

De 20-jarige Rinus van Kalmthout werd veganist nadat hij op Netflix de documentaire ’The Game Changers’ had gezien. In die film wordt – op een vrij eenzijdige manier – het advies gegeven om als sporter vegan te leven: je zou er beter van gaan presteren. De coureur uit Hoofddorp voelt zich er goed bij. „Mijn vetpercentage is afgenomen, terwijl ik twee kilo aan spieren ben aangekomen. Voor het ontbijt gooi ik een banaan, amandelmelk, een klodder pindakaas, havermout en bessen in een blender. Mijn snackjes bestaan uit broodjes pindakaas of een ontbijtkoek. Eiwitten krijg ik binnen via bonen en linzen. Het verbetert mijn prestaties.”

Meer nieuws uit Sport