Omleiding lijn 56 door Rijpwetering vervelend maar niet onveilig

Paul van der Kooij
Rijpwetering

Dat bewoners van de Zuidweg en Pastoor van der Plaatstraat in Rijpwetering door de afsluiting van de Langebrug bij Oud Ade geconfronteerd worden met lijnbus 56, is inderdaad vervelend. Maar de omleiding wordt ’op dit moment wel voldoende veilig geacht’. Ook bij eerdere afsluitingen functioneerde die zonder problemen.

Dat antwoorden B en W van Kaag en Braassem op vragen van Pro Kaag en Braassem. Ze benadrukken dat de Pastoor van der Plaatstraat passeervakken heeft gekregen waar parkeren verboden is, Arriva kleine bussen in zou zetten en er nauw contact met de vervoerder is om veiligheid en gebruik in de gaten te houden.

Wat de tijdelijke halte aan de kant van de Paardenburg betreft, zijn B en W het met Pro eens dat die niet ideaal is. ’Maar er is hier wel ruimte/trottoir aanwezig aan de waterkant waar reizigers op een veilige manier kunnen in- en uitstappen’. Andere opties zouden er ’helaas niet zijn’. Zo bleek het niet mogelijk om veilig ’te halteren’ op of langs de N445, nabij het viaduct.

Wel zou de bus over die provinciale weg kunnen doorrijden tot de rotonde bij Nieuwe Wetering om daar vandaan de normale route te vervolgen. Maar dan zou niet alleen Oud Ade zonder openbaar vervoer zitten, maar Rijpwetering net zo goed.

Om dat te ondervangen had er vanaf die rotonde een alternatieve verbinding kunnen komen, met kleine busjes. De kosten daarvan - 15.000 tot 20.000 euro - zouden geheel voor rekening van de gemeente komen. Dat leek de bestuurders niet reëel gezien het ’beperkte aantal gebruikers’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.