Premium

Houdt plasma met antistoffen oudere met corona uit het ziekenhuis? ’We hopen dat de ziekte minder ernstig verloopt’, zegt professor Jaap Jan Zwaginga

Onderzocht wordt of donorplasma van ex-coronapatiënten kan voorkomen dat ouderen met corona ernstig ziek worden.
© Universal Images Group via Getty Images
Leiden

Beschermt plasma met antistoffen tegen het coronavirus patiënten op leeftijd tegen een gevreesde ziekenhuisopname? Professor Jaap Jan Zwaginga van het Leids Universitair Medisch Centrum vraagt ouderen die het virus net onder hun leden hebben mee te doen aan een groot onderzoek. Teams van het LUMC en Erasmus MC onderzoeken samen met bloedbank Sanquin of het toedienen van plasma van ex-coronapatiënten leidt tot een sneller herstel en minder ziekenhuisopnames.

,,Heel relevant nu de ziekenhuizen volstromen en de zorg voor onze andere patiënten onder druk staat”, zegt Zwaginga, hoogleraar in de ’klinische transfusiegeneeskunde’. ,,We onderzoeken of door dit plasma met antistoffen, patiënten die een risico lopen op een ernstiger verloop van corona minder vaak opgenomen worden. Ook hopen we dat de ziekte minder ernstig verloopt. Dat is niet alleen voor de covidpatiënt van groot belang, maar ook voor de rest van de zorg.”

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.