Een voucher accepteren betekent geen streep door de rekening, maar volgend jaar gratis op vakantie. Alsof je dubbel vakantiegeld krijgt | Commentaar

Vakantie in tuinesië
© Foto Jan van Eijndhoven

De coronalawine die ons dit voorjaar trof raakte onze gezondheid, maar vooral ook de portemonnee. Concerten, festivals, sportevenementen en de net geboekte vakantie werden geschrapt en de tickets ongevraagd omgezet in vouchers.

Geen geld terug dus, maar een tegoedbon. Dat was even slikken. Veelal tegen heug en meug in. Met de naïeve gedachte dat het virus wel in een paar maanden over zou waaien, nam bijna iedereen er genoegen mee. Maar met de tweede golf spoelt nu ook steeds meer het vertrouwen weg dat het nog snel van een vakantietripje zal komen.

Intussen is het reistegoed opgelopen tot een slordige 3 miljard euro. Geen klein bier en veel Nederlanders die hun vakantie dit jaar noodgedwongen in tuinesië hebben doorgebracht, geloven het wel of eigenlijk niet meer. Zeker nu de vooruitzichten op een alternatieve buitenlandse reis slechter worden door een stortvloed aan oranje reisadviezen.

Lees ook: Een voucher accepteren betekent geen streep door de rekening, maar volgend jaar gratis op vakantie. Alsof je dubbel vakantiegeld krijgt | Commentaar

Zij beginnen daarom massaal geld terug te eisen. Niet goedschiks dan kwaadschiks. De rechtbijstandsverzekeringen kunnen de hulpvraag bijna niet meer aan. Begrijpelijk maar niet verstandig. De run op verzilvering van vouchers doet een beetje denken aan die op de DSB Bank. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Voor we naar ons geld kunnen fluiten is het goed om te beseffen dat een voucher nog geen streep door de rekening is. Integendeel. Een tegoedbon accepteren betekent dat we volgend jaar gratis op vakantie kunnen. Alsof je dubbel vakantiegeld krijgt. En we houden ook nog een paar reisbureaus over om alles voor ons te regelen. Als dat geen mooi vooruitzicht is?

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.