Teylingen blijft op afstand bij jumelage Warmond-Champigné

De Warmonders vorig jaar in Champigné
© foto jumelage
Teylingen

Met een ontvangst op het gemeentehuis, een programma ’gast in de raad’ en/of een bijeenkomst over een bepaald thema wil de gemeente de jumelage van Warmond met het Franse Champigné ondersteunen.

Het blijft wat de gemeente betreft bij die ’bescheiden’ ondersteuning, heeft burgemeester Carla Breur aan de stichting Jumelage Warmond Champigné laten weten, omdat deze vorm van internationale contact echt een particulier initiatief is en ook moet blijven. Jumelages ontstonden na de oorlog vanuit het idee dat de kans op een nieuwe oorlog kleiner wordt naarmate Europeanen elkaar beter leren kennen.

De jumelages leiden over het algemeen een kwijnend bestaan, maar de nu bijna twintig jaar oude band tussen Warmond en Champigné is daar een uitzondering op. Vorig jaar oktober ging een groep van 37 mensen richting Frankrijk, onder wie voor de eerste keer ook een groepje raadsleden. Bijzonder was ook de deelname van een groepje jongeren, want over het algemeen zijn jumelages vooral een aangelegenheid voor oudere mensen die daar vaak ook al lang bij betrokken zijn.

De raadsleden bespraken begin deze maand met Breuer het bezoek en wat de gemeente (verder) kan betekenen in de jumelage. De gemeente bepaalde al jaren geleden dat de gemeentelijke rol bescheiden moet blijven en dat deelname aan activiteiten geheel vrijwillig is.

Dat blijft grotendeels zo: de rol van de gemeente blijft beperkt tot een representatieve, zoals een ontvangst op het gemeentehuis en/of een themabijeenkomst over bijvoorbeeld milieuvraagstukken, modern bestuur of (ontwikkelingen in de) bollenteelt. De daaraan verbonden kosten neemt de gemeente dan voor zijn rekening.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.