Premium

Robert van Furths zoektocht naar oorlogsgeschiedenis van zijn familie is bijna ten einde: ’De oorlog loopt als een rode draad door mijn leven’

Robert van Furth hoopt dat hij binnenkort weer een blik kan werpen op de herdenkingsplaquette die hij als jongetje in het Provinciaal Ziekenhuis bij Santpoort-Zuid onthulde.
© Foto Taco van der Eb

Zo’n 200 Joodse onderduikers houden zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuil in een ziekenhuis bij Santpoort-Zuid. Robert van Furth is een van hen. Als vierjarig jongetje onthult hij daar na de bevrijding een plaquette die de herinnering aan de onderduikers én de hulp die zij kregen levend moet houden. Het ziekenhuis bestaat niet meer. Daarom wil Van Furth dat de plaquette een plek krijgt in een museum.

Robert van Furth kan zich opmaken voor een zeer memorabel moment. Tenminste, dat hoopt hij. Als alles meezit, loopt Van Furth over enige tijd het volledig gerenoveerde Museum van de Geest ’t Dolhuys in Haarlem binnen. Om daar weer een blik te kunnen werpen op de plaquette die Joodse onderduikers ruim zeventig jaar geleden mede uit naam van zijn familie cadeau gaven aan de directie en het verplegend personeel van het voormalige Provinciaal Ziekenhuis bij Santpoort-Zuid.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.