P.J. Bloklezing over Gazette de Leyde, de ’beste krant van de achttiende eeuw’

Peter van Dijk geeft dit jaar in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden de jaarlijkse P.J. Bloklezing, in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Leiden en het Leidsch Dagblad.

Peter van Dijk geeft dit jaar in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden de jaarlijkse P.J. Bloklezing, in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Leiden en het Leidsch Dagblad.© Foto William Hoogteyling

Wilfred Simons

LeidenLeiden heeft een sterke, oude traditie op het gebied van kwaliteitsjournalistiek. Al in de achttiende eeuw verscheen in Leiden de Gazette de Leyde, die in heel Europa werd gelezen. De geschiedenis van deze krant staat deze donderdagavond centraal in de jaarlijkse P.J. Bloklezing van de Historische Vereniging Oud Leiden, de Universiteit Leiden en het Leidsch Dagblad.

Kwaliteitsjournalistiek is essentieel voor een gezonde democratische samenleving. In de achttiende eeuw werd de pers uitgebreid gemuilkorfd en gecensureerd. In het gewest Holland was de pers echter wel vrij. Een aantal leden van de familie Luzac, onder wie hoofdredacteur en hoogleraar Johan Luzac, publiceerde in Leiden de in het Frans geschreven krant Gazette de Leyde.

De Gazette stond in het teken van kwaliteitsjournalistiek. Luzac deed zijn best om de nationale en internationale actualiteit zo feitelijk en onbevangen mogelijk te volgen en geen ruimte te bieden aan roddels, geruchten en halve waarheden. Journalist Peter van Dijk, die de P.J. Bloklezing dit jaar uitspreekt, meent dat de achttiende eeuw in dat opzicht wel wat wegheeft van onze tijd, waarin ook pogingen worden gedaan om de kwaliteitsjournalistiek in diskrediet te brengen met met kwalificaties als ’nepnieuws’.

De lezing is uitsluitend te volgen via live streaming. Via de volgende link kunnen belangstellenden de lezing bijwonen: https://www.universiteitleiden.nl/pjbloklezing2020.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.