Premium

Ontdekking Romeins legerkamp bij Valkenburg hing al jaren in de lucht: ’Mensen moeten weten: dit is heel bijzonder en heel groot’ [video]

Valkenburg

Het Romeinse verleden is in Valkenburg niet te missen. Op het Castellumplein is in de bestrating de zuidelijke toegangspoort zichtbaar gemaakt van het Romeinse fort waarnaar het plein is genoemd. Wie over de Ir. Tjalmaweg (N206) langs het dorp rijdt, wordt door betonnen cipressen en een reconstructie herinnerd aan de Romeinse weg die de grensforten langs de Rijn met elkaar verbond. Door recente opgravingen op het terrein van vliegveld Valkenburg wordt nu duidelijk dat deze provinciale weg dwars door een veel groter Romeins legerkamp gaat, waarvan het bekende castellum niet meer dan een aanbouw lijkt te zijn.

De ontdekking van dat legerkamp hing eigenlijk al jaren in de lucht. Bij eerdere archeologische onderzoeken rond Valkenburg waren vondsten gedaan die deden vermoeden dat er in de Romeinse tijd meer aan de hand was dan de bouw van het castellum, waarvan de resten in de jaren veertig in het dorp zijn opgegraven.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.