Op deze dag in 2005: Ron Vlaar wordt vernederd door Luca Toni en Italië en zijn oranjecarrière lijkt al over voordat deze überhaupt is begonnen

Ron Vlaar is machteloos tegenover Luca Toni.
© Archieffoto

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert. Dit keer de wedstrijd: Nederland - Italië op 12 november 2005 in de Amsterdam Arena waar de piepjonge Ron Vlaar een zeer ongelukkige hoofdrol in speelde.

Bankzitter

De dan 20-jarige Ron Vlaar heeft pas zeven wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld als hij voor het eerst wordt opgeroepen voor het Nederlands Elftal. In oktober 2005 valt hij in tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië die met 0-2 wordt gewonnen. Een maand later wordt hij weer opgeroepen voor de oefenwedstrijd tegen Italië. Vlaar is dan bij AZ bankzitter. In de competitiewedstrijd tegen PSV pakt hij rood. Trainer Louis van Gaal acht hem nog niet rijp voor het grote werk.

Eigen goal

Bondscoach Marco van Basten denkt daar anders over. Ron Vlaar begint in de basis tegen Italië. Samen met zijn AZ-collega Joris Mathijsen vormt hij het centrum van de Oranje-verdediging. Oranje komt voor via een goal van Ryan Babel. AC Milan-speler Alberto Gilardino maakt gelijk. Vlaar houdt zich tot dan aardig staande, maar vlak voor de thee gaat het mis. Hij krijgt een voorzet van Mauro Camoranesi ongelukkig op zijn hoofd. De bal vliegt pardoes over doelman Edwin van der Sar heen: 1-2.

Luca Toni

De Hensbroeker wordt in de rust opgepept door Van Basten. Hij rekent Vlaar de achterstand niet aan. In de tweede helft verandert de ongelukkige avond van Vlaar in een inktzwarte nachtmerrie. Zijn directe tegenstander Luca Toni krijgt het op de heupen. Op dat moment is de spits van Fiorentina in bloedvorm. Slechts vijf minuten na rust, loopt de Italiaan weg uit de rug van Vlaar. De verdediger probeert in al zijn onmacht de spits tegen te houden. Hij zwaait wild met zijn armen, maar is kansloos: Toni rondt eenvoudig af.

Carrièremoord

Niet Ron Vlaar, maar Marco van Basten wordt door de media verantwoordelijk gehouden voor het machteloze optreden van de jongeling. ’Carrièremoord’ wordt het genoemd. ’Wat is Ron Vlaar nou eigenlijk op dit moment? Een van ’s lands beste verdedigers? Of een talent dat door enkele goede wedstrijden opeens met te hoge verwachtingen is opgezadeld? Het lijkt vooral dat laatste’, schrijft deze krant in het wedstrijdverslag van Nederland - Italië. ’Van Basten bewees Vlaar een slechte dienst door hem juist in deze moeilijke periode zijn eerste basisplaats in Oranje te geven. De bondscoach negeerde daarmee het advies van Van Gaal. De AZ-trainer had Van Basten aangeraden ’voorzichtig aan te doen’ met Vlaar.’

WK 2014

Twee maanden na het drama tegen Italië vertrekt Vlaar naar Feyenoord. In de jaren daarna komt hij de ’moord van Van Basten’ te boven. Hij komt tot 32 interlands, met als hoogtepunt het WK van 2014 waar hij onder Louis van Gaal uitgroeit tot leider van de defensie.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.