Half december lijkt kansloos streven van NOC NSF; nog geen uitzicht op vlotte herstart van topcompetities

Amsterdam

Normaal trainen is er voorlopig nog niet bij voor de basketballers, handballers, hockeyers en volleyballers die in Nederland op het hoogste niveau acteren. Dat betekent dat de herstart van hun competities nog niet nabij is, al liet sportkoepel NOC NSF vorige week nog weten te mikken op wedstrijden half december. Het lijkt een kansloos streven.

De genoemde topcompetities liggen al sinds half oktober stil, dit in tegenstelling tot de hoogste divisies in de voetbalsport (m/v). Tot twee weken geleden mocht er in alle teamsporten nog in groepjes van vier worden getraind, maar dat werd teruggebracht tot groepen van twee. Het enige goede nieuws was dinsdagavond dat de maximale groepsgrootte weer is teruggebracht naar vier zodat er iets meer trainingsmogelijkheden ontstaan. Tennissers mogen nu ook weer dubbelen.

Volgens premier Mark Rutte zijn er in overleg met onder meer de sportkoepel plannen en experimenten in de maak. Maar de professionele zaalsporters en hockeyers in Nederland moeten vrezen dat ze wellicht pas over een maand weer normaal kunnen trainen.

Ondertussen is het nog steeds niet duidelijk onder welke voorwaarden de topcompetities weer zouden mogen beginnen. In deze hoek van de topsport is veel behoefte aan duidelijkheid over verplichte (test)protocollen. Die duidelijkheid is er nog steeds niet.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.