Janssen Pharmaceutica uit Leiden mag coronavaccin testen op zesduizend vrijwilligers in Verenigd Koninkrijk

Leiden

De Britse overheid maakte maandag bekend dat zij Janssen Pharmaceutica uit Leiden toestemming heeft gegeven voor een fase 3-onderzoek met een covid-19-vaccin op 6.000 vrijwilligers.

Volgens topman Paul Stoffels van moederbedrijf Johnson & Johnson gaat het om een proef met een kandidaat-vaccin dat in twee opeenvolgende injecties wordt toegediend. Dat is anders dan het vaccin dat de Nederlandse regering bij het Leidse bedrijf heeft besteld: dat vaccin moet na één injectie al voldoende bescherming geven.

De proefperiode in het Verenigd Koninkrijk gaat een jaar lopen. Janssen hoopt dat het in maart volgend jaar alle 6000 proefpersonen bijeen heeft. Hoewel er ook in het VK ’vaccinatieangst’ bestaat, hebben niettemin 300.000 Britten zich opgegeven als vrijwilligers voor vaccinonderzoek. Hiervoor heeft de National Health Service een speciaal ’Vaccine Registry’ opgericht. Janssen is vooral op zoek naar vrijwilligers onder ziekenhuispersoneel en minderheden.

De Britse overheid is niet van plan om met vaccineren te wachten tot de proef is afgerond. Ze heeft 30 miljoen doses vaccin besteld en ze gaat ervan uit dat het vanaf midden juni 2021 beschikbaar is. De Nederlandse overheid, die 7,8 miljoen doses van het Janssen-vaccin heeft besteld, gaat ook uit van levering ’in het tweede kwartaal van 2021’.

Lees hier meer over corona.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.