Bewegend Verleden: Sinterklaas bij lakenfabriek J.J. Krantz, 1963 [video]

Leiden

Leidsch Dagblad en Erfgoed Leiden presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de sinterklaasviering in 1963 bij laken- en wollenstoffenfabriek J.J. Krantz & Zn.

Krantz aan de Langegracht in Leiden is een familiebedrijf dat veel doet voor het personeel. De familie Krantz werkt vaak mee met het personeel. Ook onderhoudt het persoonlijke contacten met de werknemers.

In 1963 komt Sinterklaas op bezoek. De maker van de film, C.J.G. van Diest, is medewerker van de fabriek. Het gebouw staat er al lang niet meer. Het heeft plaatsgemaakt voor het politiebureau.

In dit filmpje zonder geluid zien we kinderen in hun mooiste kleren. Ze spelen een spel (was ophangen?), schrijven liggend op de grond iets op een vel papier (verlanglijstje?) en mogen Sinterklaas een handje geven.

(Tekst gaat door onder video)

Net als nu blijft die sint, die hier erg veel weg heeft van een goedkope hulpsinterklaas, maar een enge vent. Op ongeveer 2:25 zien we kindje dat snel wegkruipt bij moeder. Die neemt de cadeautjes maar mee.

En Piet? Die is zoals ze in de jaren ’60 geweend zijn: zwart en met rode lippen.

Al was er in 1963 al een eerste protest in Nederland. Een hoofdonderwijzer in het Brabantse Wanroij pleitte voor Witte Piet, maar werd daar tijdens de intocht op afgerekend (Nieuwe Leidsche Courant, 2 december 1963: Zij wilden een zwarte...)

Ruim tien jaar later, in 1977, ging Krantz failliet. (Leidsch Dagblad 21 mei 1977: Sluiting Krantz: pure werkgeverszaak)

Lees ook: Leidsch Dagblad 19 november 1963: Sinterklaas in Leiden luid toegejuicht

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.