Tegen mondkapjes, lockdown, en nu de PCR-test: opnieuw kort geding van actiegroep Viruswaarheid

Tegenstanders van de coronamaatregelen demonstreren in Amersfoort.
© ANP
DEN HAAG

Opnieuw verschijnt actiegroep Viruswaarheid woensdag in de rechtbank om bezwaar aan te tekenen tegen de coronamaatregelen van de overheid. Dit keer draait het allemaal om de PCR-test.

Tegen de mondkapjesplicht, tegen de lockdown, tegen het RIVM. Al vijf keer eerder trommelde Willem Engel en zijn Viruswaarheid overheidsadvocaten op om de coronamaatregelen te verdedigen. Daarbij liep het soms hoog op, als volkomen tegenstrijdige visies met elkaar botsten.

Waar gaat het om?

Deze keer beticht actiegroep Viruswaarheid de overheid van ‘onrechtmatig handelen’, omdat de onderbouwing voor de coronamaatregelen zou ontbreken. De PCR-test, stelt de groep, is niet geschikt om coronabesmettingen aan te tonen. In de dagvaarding eist de groep ,,beëindiging van het strijdige gebruik van de PCR-test en een veroordeling van de staat tot het wijzigen van het communicatiebeleid.’’ Naast een einde aan de testen wil de actiegroep ook dat de rechter een einde maakt aan de ’alarmerende berichtgeving’ van de regering.

Wat zijn de argumenten?

In de dagvaarding voert Viruswaarheid een reeks argumenten aan die moeten aantonen dat de PCR-test niet deugt om coronabesmettingen op te sporen. Waaronder: de PCR-test is niet juist gevalideerd, op basis van de PCR-test kun je deze diagnose niet stellen, en de PCR-test geeft hoge kans op fout-positieven.

Lees ook: Ai, een positieve coronatest! Maar hoe besmettelijk ben je dan eigenlijk?

Wat zijn de verwachtingen?

Over het verweer dat de landsadvocaat zal voeren willen het ministerie van VWS en het RIVM vooraf niets kwijt.

Tot nog toe kreeg Viruswaarheid bij de rechtbank geen voet aan de grond. De actiegroep wijt dat niet aan de argumenten, maar aan ’politieke druk’ op de rechters. ,,We leven in een fantasiewereld waarin we allerlei dingen doen die geen verbinding hebben met de juridische realiteit’’, zegt Jeroen Pols, die het woord voert voor Viruswaarheid. Waarom dan toch doorgaan? ,,Elke rechtszaak heeft tot nu toe iets opgeleverd. Exposure. En aanknopingspunten voor een vervolg.’’

Lees ook: Twijfel over dagelijkse besmettingscijfers groeit door onduidelijkheid uitslagen commerciële testers

Lees ook: Zorgen over wildgroei aan commerciële coronasneltesten. Inspectie: ’Laat je goed informeren’

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.