Plastic in plastic zakken, geen goed idee menen Noordwijkse raadsleden

© Archieffoto
Noordwijk

Stinkende zakken in huis, meeuwen die de boel kapot pikken, met als gevolg rotzooi op straat. Een deel van de gemeenteraad is er niet blij mee dat het plastic afval in Noordwijk eens per drie weken in plastic zakken op straat wordt aangeboden aan de vuilnisophaler.

Liever zien verschillende partijen een gedeelde container waarin thuis zowel papier als plastic kan worden gescheiden. Het verzoek van PvdA, D66 en LSN kreeg echter onvoldoende steun.

Met de fusie van Noordwijk en Noordwijkerhout is met Meerlanden gekozen voor een bedrijf dat het afval in de nieuw gevormde gemeente gaat inzamelen. Alleen de wijze waarop dat gebeurt daarover moesten nog beslissingen worden genomen. Om ervoor te zorgen dat het vuilnis in 2025 voor 75 procent gescheiden wordt ingezameld komen er extra voorzieningen in de gemeente als ondergrondse afvalbakken en extra minicontainers. Ook moeten zogeheten afvalcoaches inwoners beter bewust maken van de noodzaak van gescheiden inzameling.

Naast een bak voor gft- en restafval krijgen bewoners van laagbouwhuizen op verzoek de beschikking over een papierbak. Als alternatief kunnen ze er ook voor kiezen om de oude kranten en karton zelf naar centraal gelegen milieuparkjes in de wijk te brengen. Verschillende partijen hadden graag gezien dat er ook een aparte bak voor het plastic afval zou komen, omdat het aanbieden van dit materiaal in zakken tot overlast zal leiden, zo is de vrees.

Maar met de aanschaf van deze extra bakken is financieel geen rekening gehouden. „Ik begrijp uw zorg dat zakken extra vervuiling kunnen opleveren”, reageerde wethouder Sjaak van den Berg op de kritiek. „Vandaar dat we hebben aangegeven eerst in enkele wijken te kijken hoe het gaat met de plastic zakken. Dat kun je dus doen zonder grote investering. Waar ik tegenaan hik is dat straks iedereen een extra container krijgt en die vervolgens niet goed wordt gebruikt. Als u dit wil moet u ook zeggen waar het geld voor de aanschaf vandaan moet komen.”

Verschillende raadsleden wezen op de mogelijkheid van de gedeelde bak waarbij een tussenschot het papier van het plastic scheidt. Van den Berg wees erop dat voor de inzameling dan weer speciale vuilniswagens nodig zijn, maar hij zei de suggestie wel te willen onderzoeken. De nieuwe wijze van inzameling wordt tot 2024 gefaseerd ingevoerd. Dat biedt de gemeente de ruimte om de werkwijze te evalueren en waar nodig aan te passen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.