Universiteit Leiden neemt afstand van Paul Cliteur

Paul Cliteur© Archieffoto ANP

Sjaak Smakman
Leiden

Rector magnificus Carel Stolker van de Leidse universiteit vindt dat hoogleraar Paul Cliteur nadrukkelijk afstand moet nemen van ’het patroon van antisemitisme’ rond het Forum voor Democratie (FvD).

,,Antisemitisme en racisme, en ook het daarvan niet-afstand nemen, zijn totaal maar dan ook totaal onaanvaardbaar’’, aldus Stolker op Twitter in een reactie op een tweet van historica Lieke Smits. ,,Ik hoop en verwacht dat mijn werkgever zich distantieert van (de ideeën van) Paul Cliteur. Racisme mag geen gemeengoed zijn aan de universiteit, ook niet onder het mom van vrijheid van meningsuiting”, aldus Smits in een tweet zaterdagmiddag.

FvD-oprichter Thierry Baudet promoveerde bij Cliteur en de hoogleraar is altijd nauw betrokken geweest bij de partij. Hij zat voor de FvD in de Eerste Kamer maar gaf die zetel afgelopen week tijdens het rumoer rond het niet-optreden van Baudet bij antisemitische en nazistische uitspraken van leden van de jongerenafdeling van de partij. Als een van de weinige topmensen in de partij koos hij daarentegen wel de kant van Baudet.

Smits vindt dat de universiteit dat niet over zijn kant kan laten gaan en Stolker volgt haar daar in. ,,Zeker, Lieke, het verwijt van een patroon van antisemitisme rond FvD is uiterst zorgelijk en raakt daarmee ook Paul Cliteur (...) Wordt snel vervolgd’’, aldus Stolker.

Smits krijgt overigens wel weerwoord van haar collega-historicus Geerten Waling ,,Je zegt dat Paul Cliteur dus antisemitisch is? Ook al getroffen door de massapsychose?’’, reageerde hij even later op de tweet van Smits.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.