Honderden Leidse anti-vaxx’ers op de been voor een ander geluid

De omvang van demonstratie was vanaf molen De Valk goed te zien.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Het beoogde aantal van 600 demonstranten werd niet gehaald, maar de Leidse Lammermarkt stond zondagmiddag toch behoorlijk volgepakt tijdens de demonstratie tegen coronavaccinaties. ,,Wij willen de vrijheid om nee te kunnen zeggen tegen het vaccin’’, aldus een van de sprekers vanaf het hoge podium. Een kort gejuich uit tientallen kelen volgde.

De manifestatie werd opgezet door VoorVrijheid dat daarvoor onder meer duizenden flyers in Leiden had rondgedeeld. VoorVrijheid is een organisatie met Frank Ruesink als voorman, die zich nadrukkelijk zorgen maakt om de coronavaccinaties die waarschijnlijk in de loop van volgend jaar beschikbaar komen. De tegenstanders ervan worden ook wel anti-vaxx’ers genoemd.

Veel sprekers lieten weten dat ze niet geloofden in de werking van een vaccin, en dat ze het eveneens wantrouwen omdat het door multinationals op de markt wordt gezet. ,,Het kan het dna van kinderen aantasten’’, zo klonk het onheilspellend door de speakers op het plein.

Gemeente en politie hadden, afgaande op de omvang van het aantal handhavers en dienders, op meer bezoekers gerekend. Ze keken werkloos toe en het verloop van de drie uur durende combinatie van muziek en toespraken verliep sowieso uiterst vreedzaam.

Ook al was een sterke argwaan jegens de overheid wat de meeste demonstranten en sprekers bond. ,,We worden weer genaaid door de politiek’’, zo klok een harde en versterkte sneer vanaf het podium. Of dat het ’andere geluid’ was dat de organisatie graag wilde laten horen, werd niet duidelijk.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.