Leiden ziet voorlopig af van Boeren voor Buren; de fruitactie blijkt te duur

Appels voor de dorst, maar voorlopig nog niet.
© Archieffoto
Leiden

Leiden doet voorlopig niet mee aan de actie Boeren voor Buren. De proef die momenteel in Amsterdam loopt en die in Leiden ook moest worden ingevoerd, blijkt vooralsnog veel te duur.

Boeren voor Buren is het initiatief waarbij fruittelers uit de provincie Flevoland hun B-kwaliteit producten voor gereduceerd tarief afstaan. Dat doen ze aan de nieuwe hoofdstedelijke organisatie die onder meer wordt gesteund door stichting Studiezalen en de Rabobank.

Het fruit wordt vervolgens in Amsterdamse buurthuizen en scholen, en voor een bescheiden prijs, aangeboden bij inwoners met een laag inkomen. In de Leidse gemeenteraad werd enthousiast gereageerd op het initiatief en het stadsbestuur wilde zich er ook bij aansluiten.

Dat gaat na recente berichten vanuit de hoofdstad echter toch niet gebeuren. Het project blijkt veel duurder uit te pakken dan aanvankelijk geraamd en het zijn vooral de transport- en opslagkosten die de pret drukken. ‘Amsterdam adviseert andere gemeenten om niet een dergelijk initiatief zelf te starten beginnen en als het ware het wiel opnieuw uit te vinden, maar te wachten tot zij een rendabel concept hebben opgezet dat uitgerold kan worden’, zo staat in een brief aan de Leidse gemeenteraad.

Leiden volgt deze wijze raad op en gaat komende zomer opnieuw bekijken en overleggen met de collega’s in Amsterdam of de situatie rond Boeren bij de Buren financieel is verbeterd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.