Red Team: ’Strenge lockdown is onvermijdelijk. We kunnen er in vier weken vanaf zijn’

Amsterdam

Alleen online onderwijs, een avondklok en sluiting van niet-essentiële winkels kan de tweede coronagolf nog bedwingen. Dat zegt Wim Schellekens van het Red Team. „Door deze kwakkellockdown blijft het besmettingsniveau onacceptabel hoog.”

„De huidige maatregelen zijn niet sterk genoeg”, zegt Schellekens, die ’met schrik’ de berichten over volle winkelstraten en illegale feesten volgt. „Elke dag vijf- tot zesduizend nieuwe besmettingen, het daalt nauwelijks. Daardoor blijven we nog vier, vijf maanden doormodderen. Dat is slecht voor de zorg, de bedrijven, de horeca en het draagvlak onder de bevolking.”

Het Red Team, dat het kabinet ongevraagd corona-adviezen geeft, pleit voor een strenge lockdown om het aantal besmettingen naar maximaal 850 per dag terug te brengen. „Krachtig en dus kort. We kunnen er in vier weken vanaf zijn. Er zijn drie halveringen van het aantal besmettingen nodig.”

Koop- en feestmaand

Een strenge lockdown is nú nodig, benadrukt Schellekens. „Als er minder besmettingen zijn, kunnen we elkaar met Kerst ook minder besmetten.” Maar hij verwacht niet dat het kabinet in december niet-noodzakelijke winkels laat sluiten, zoals speelgoed- en elektronicazaken. „Je vraagt nogal wat van de Nederlanders in de koop- en feestmaand, ze zijn het zat. Hoe noodzakelijk ook, daar zal geen draagvlak voor zijn.”

In januari is een ’stevige lockdown van vier weken’ volgens hem ’onvermijdelijk’. „Dan zijn we er eind januari vanaf. Dan geef je mensen ook perspectief. Tenzij het kabinet het niet aandurft in verband met de verkiezingen.” Hij verwacht na de feestdagen een ’golfje’ aan nieuwe besmettingen. „Door Black Friday, Sinterklaas, koopdrukte, Kerst en Oud en Nieuw.”

Drastischer ingrijpen

Volgens Schellekens had het kabinet al ’veel eerder en drastischer moeten ingrijpen’. ,,In juli was de kans dat je een besmette persoon tegenkwam 1 op de 10.000, nu ligt die kans op 1 op de 100.”

Het kabinet komt 8 december met regels voor Kerst. RIVM-baas Jaap van Dissel verwacht niet dat we Kerst met meer dan een paar geliefden kunnen vieren, daarvoor zijn de infectiecijfers te hoog. Lichtpuntje is dat de kwetsbaren in januari als eersten een vaccin krijgen.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.