’De Schelft is van ons allemaal’: grote inzamelingsactie voor gedupeerde Noordwijkerhoutse verenigingen

Doris van Kampen, Aart de Jong en Sanneke Nulkes zetten zich in voor verenigingen van De Schelft
© Foto Taco van der Eb
Noordwijkerhout

Dat Noordwijkerhouters begaan zijn met sport- en recreatiecentrum De Schelft, daarover kan de notaris in het dorp inmiddels meepraten. Vlak na elkaar kreeg ze twee initiatiefnemers op bezoek om een stichting op te zetten voor gedupeerde verenigingen. De notaris heeft ze maar met elkaar in contact gebracht.

De sporthal annex evenementenhal met kleed- en opslagruimtes werd op de morgen van zaterdag 14 november door brand verwoest. De warme herinneringen zijn onaangetast, maar zo’n vijftien verenigingen waren opeens hun huiskamer kwijt.

Voor Sanneke Nulkes en Doris van Kampen aanleiding om, dankzij de notaris, een gezamenlijke stichting op te richten om de clubs financieel een helpende hand te reiken.

Lees ook: Dertig clubs zijn de dupe van brand De Schelft in Noordwijkerhout

Nieuw begin

„De impact van de brand op de inwoners is enorm. De Schelft is nou eenmaal van ons allemaal. We wilden wat doen zodat de verenigingen een nieuw begin kunnen maken”, zegt voorzitter Sanneke Nulkes van de stichting Nieuwe Start Verenigingen De Schelft.

„De maandag na de brand zaten we al met zijn vijven te vergaderen, nu telt de stichting een kleine vijftien mensen, verdeeld over twee groepen: fondsenwerving en communicatie. Iedereen heeft het druk, maar iedereen maakt hier ook tijd voor vrij. In drie dagen is een website gebouwd, dat vind ik fascinerend.”

Van Kampen spreekt van ’veel positieve energie’. „Iedereen is enthousiast, maar dit kun je nooit in je eentje doen. Veel kinderen zijn hier begonnen met zwemmen, hebben er kindercarnaval gevierd, de boerenbruiloft meegemaakt of gesport: wie in Noordwijkerhout is er nou niet met De Schelft verbonden?”

Lees ook: Sporthal De Schelft in Noordwijkerhout voor de kerst gesloopt, extra toezicht om ongewenst bezoek tegen te gaan

Carnaval

„Ik heb jarenlang tegenover De Schelft gewoond, mijn vader zat bij de band De Koetillers en mijn moeder bij toneelvereniging ODI’’, zegt Nulkes met een glimlach. ,,Het was ook de eerste plek waar je als jongere uitging in de eigen omgeving. En met carnaval zijn er veel relaties begonnen. Wellicht ook veel geëindigd, maar dat weet ik niet.’’

Aart de Jong, de secretaris van de nieuwe stichting, was vooral van de concerten. „Ik heb er heel wat optredens georganiseerd, van de Golden Earring, Rowwen Hèze, Jovink en de Voederbietels tot René Froger en De Dijk aan toe. En in de kleine zaal heb ik avonden met onder meer tributebands gehouden.”

Online magazine

Zo zijn er nog veel meer herinneringen aan De Schelft. De iwebsite supportdeschelft.nl is daarom niet alleen ontworpen om geld in te zamelen, maar ook om mensen een podium te bieden voor hun anekdotes en gevoelens. Zo heeft De Jong Noordwijkerhouters op straat aangesproken en hun verhalen op beeld vastgelegd.

„We willen daar op de site een online magazine van maken”, zegt Nulkes. Ook komt er een oproep om tastbare zaken als foto’s en krantenknipsels te doneren. „Toneelvereniging ODI is haar hele archief bij de brand kwijtgeraakt. We hopen ze zo te helpen aan nieuwe items.”

Steefbedrag

Maar het belangrijkste doel van de site is toch wel geld inzamelen. Het streefbedrag is 25.000 euro – grofweg een euro voor iedere Noordwijkerhouter en Zilker – maar uiteraard hopen de bestuursleden op een veelvoud. Twintig bedrijven zijn al benaderd om voor een bedrag van 250 euro hun bedrijfslogo op de site te zetten. Ook is de stichting door ondernemers al aangeschoten voor andere acties.

Van Kampen: „We hopen op een geweldige opbrengst om de verenigingen nieuw leven te kunnen inblazen. De Schelft moet maar weer heel gauw worden opgebouwd, want het is nu een gemis voor het dorp.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.